Εργατικό κίνημα
Επιτροπή 4μηνιτών/τισσών συμβασιούχων δήμου Αθήνας: Όχι στις απολύσεις!

Απεργία ενάντια στο "αναπτυξιακό" νομοσχέδιο, Οκτώβρης 2019

 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 
• Διάβημα στο υπουργείο Εσωτερικών καταθέτοντας αίτημα για συνάντηση με τον Υπουργό κ. Τ. Θεοδωρικάκο και τον υφυπουργό κ. Θ. Λιβάνιο θα πραγματοποιήσει η Επιτροπή 4μηνίτων/ττισών του Δήμου Αθήνας τη Δευτέρα 14/12 στις 12 το μεσημέρι.
• Μετά την ΟΜΟΦΩΝΗ απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας που στηρίζει την παραμονή στην εργασία των εργαζόμενων που προσληφθήκαμε με την ΠΝΠ “για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας του Covid-19” ζητάμε νομοθετική ρύθμιση για την παράταση της εργασίας μας.
• Θέλουμε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης να φέρουν το θέμα μας στην Ολομέλεια της Βουλής και να ζητήσουν από την πολιτική ηγεσία μια γενναία απόφαση για νομοθετική ρύθμιση που θα επιτρέπει την παράταση των συμβάσεών μας.
 
Οι εργαζόμενοι/ες που προσληφθήκαμε μέσα στην πανδημία (14.3.2020 Π.Ν.Π. «Κατεπείγοντα μέτρα αντιμετώπισης της ανάγκης περιορισμού της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19») ειδικά για να καλύψουμε τα κενά που είχε ο Δήμος της Αθήνας (και όλοι οι Δήμοι Πανελλαδικά) σε θέσεις κλειδιά για την αντιμετώπιση του COVID-19, βρισκόμαστε εδώ και σχεδόν επτά μήνες (με την ομηρία των 4μηνων συμβάσεων) στα πόστα μας σε όλες τις διευθύνσεις του Δήμου καλύπτοντας πάγιες ανάγκες για την εύρυθμη λειτουργία των δημοτικών υπηρεσιών.
 
Στις 10 Ιανουαρίου 2021, στην κορύφωση της πανδημίας (όπως τονίζουν οι οι επιστήμονες- λοιμωξιολόγοι), οι 360 από εμάς που δουλεύουμε στο Δήμο Αθήνας και χιλιάδες άλλοι συνάδελφοι και συναδέλφισσες πανελλαδικά που προσληφθήκαμε ειδικά για την αντιμετώπιση της πανδημίας, βρισκόμαστε μπροστά στην ΑΠΟΛΥΣΗ.
 
Στο Δήμο Αθηναίων οι 360 (από τους 400 που ξεκινήσαμε) εργαζόμαστε ασταμάτητα, (χωρίς ειδικές άδειες και τηλεργασία) στελεχώνοντας νευραλγικές υπηρεσίες για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών που έχει ο Δήμος τόσο για την ασφάλεια και την εξυπηρέτηση των κατοίκων όσο και για την ασφάλεια των συναδέλφων μας, σε όλες τις κτηριακές εγκαταστάσεις του Δήμου Αθήνας.
 
Συναδέλφισσες και οι συνάδελφοί 4μηνίτισσες/ες είναι τοποθετημένοι στις εισόδους των κτηρίων σαν θερμομετρητές, στην καθαριότητα σαν οδοκαθαριστές/ρίστριες ή σαν χειριστές μηχανημάτων, στα κοιμητήρια σαν εργάτες/τριες και στις διάφορες υπηρεσίες φύλαξης, στις τεχνικές υπηρεσίες και στο ηλεκτρολογείο, στις προμήθειες και τις αποθήκες, οδηγοί σε μια σειρά από υπηρεσίες, κοινωνικοί/ες λειτουργοί στο Βοήθεια στο Σπίτι, στα Κέντρα Κοινότητας, στις Κοινωνικές Υπηρεσίες και στα Διαμερίσματα, κλητήρες και διοικητικοί σε κάθε είδους θέση.
 
Καλύπτουμε βασικές ανάγκες για την αντιμετώπιση του COVID-19 αλλά και για την καθημερινή εύρυθμη λειτουργία όλων των υπηρεσιών. Καμιά υπηρεσία ΔΕΝ πρέπει να μείνει κενή μέσα στην περίοδο της πανδημίας.
Στον αγώνα μας αυτό έχουμε την ΟΜΟΦΩΝΗ στήριξη του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας με ψήφισμα που στηρίχθηκε απ’ όλες ανεξαιρέτως τις παρατάξεις του ΔΣ Αθήνας τη Δευτέρα 7/12. Ταυτόχρονα έχουμε τη στήριξη της μεγάλης πλειοψηφίας των διευθυντών, των προϊσταμένων μας, των μόνιμων συναδέλφων μας αλλά και των σωματείων τους (στο Δήμο Αθήνας τα σωματεία της ΕΕΔΑ, των Ηλεκτροτεχνιτών, το ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ αλλά και το κλαδικό Συνδικάτο ΟΤΑ στηρίζουν το αίτημά μας να μείνουμε στη δουλειά) αλλά και τη στήριξη της ΠΟΕ-ΟΤΑ, που έχει βγάλει ανακοίνωση στήριξης του αιτήματός μας
 
ΟΧΙ στις ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ και την ΑΝΕΡΓΙΑ!
 
Είναι εντελώς παράλογο την ίδια ώρα που βρισκόμαστε στην κορύφωση της πανδημίας (με χιλιάδες κρούσματα πανελλαδικά και με το Δήμο της Αθήνας στο “κόκκινο”) οι 4μηνίτες/τισσες εργαζόμενοι/ες, που προσληφθήκαμε ακριβώς για να εργαστούμε για την αντιμετώπιση των συνεπειών του Covid-19, να βρισκόμαστε μπροστά στην ΑΠΟΛΥΣΗ και την ΑΝΕΡΓΙΑ. Παρόλο που οι μόνιμοι συνάδελφοι, οι προϊστάμενοι μας αλλά και όλες οι δημοτικές παρατάξεις αναγνωρίζουν ότι η παρουσία μας στο Δήμο όλους αυτούς τους μήνες της πανδημίας είναι καθοριστική για την εύρυθμη λειτουργία των δημοτικών υπηρεσιών, εντούτοις κανείς δεν μας ενημερώνει για το τί θα συμβεί στη συνέχεια με τις θέσεις εργασίας και τις συμβάσεις μας.
 
Στις αρχές Νοεμβρίου ο Υπουργός Εργασίας Τ. Θεοδωρικάκος ανακοίνωσε προφορικά ότι θα προχωρήσει σε προκήρυξη για εργαζόμενους με 8μηνες συμβάσεις εργασίας που θα προσληφθούν για να εργασθούν στην αντιμετώπιση των συνεπειών του Covid-19, όπως ακριβώς προσληφθήκαμε και εμείς στην προηγούμενη καραντίνα. Η συγκεκριμένη προκήρυξη όμως εκτός του ότι ΔΕΝ έχει δημοσιευθεί ακόμα (πράγμα που σημαίνει ότι θέλει αρκετές εβδομάδες μέχρι να ολοκληρωθεί) δεν ξεκαθαρίζει αν δίνεται η δυνατότητα στους ΟΤΑ να διατηρήσουν το ήδη υπάρχον προσωπικό των συμβασιούχων που έχει εργασθεί όλους αυτούς τους μήνες στην αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας.
 
Απέναντι σε αυτή την αβεβαιότητα και τον παραλογισμό ζητάμε ξεκάθαρες απαντήσεις.
 
Ζητάμε συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Τ. Θεοδωρικάκο και τον Yφυπουργό Εσωτερικών (και πρώην ΓΓ του Δήμου Αθήνας) κ. Θ. Λιβάνιο. Θέλουμε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης να φέρουν το θέμα μας στην Ολομέλεια της Βουλής και να ζητήσουν από την πολιτική ηγεσία μια γενναία απόφαση για νομοθετική ρύθμιση που θα επιτρέπει την ανανέωση των συμβάσεών μας.
 
Τη ΔΕΥΤΕΡΑ 14/12 στις 12 το μεσημέρι θα βρεθούμε έξω από το υπουργείο Εσωτερικών για να ζητήσουμε συνάντηση και να καταθέσουμε υπόμνημα.
 
- Ζητάμε την ΠΑΡΑΤΑΣΗ της ΕΡΓΑΣΙΑΣ μας.
- ΝΑ ΜΗ ΜΕΙΝΟΥΝ ΟΥΤΕ ΜΕΡΑ ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ.
- Λέμε ΟΧΙ στο ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΟΜΗΡΙΑΣ των ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΩΝ 4ΜΗΝΩΝ ΠΡΟΚΗΡΥΞΕΩΝ.
- ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΝΑΛΩΣΙΜΟΙ.
- ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ – ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ
 
ΕΠΙΤΡΟΠΗ 4ΜΗΝΙΤΩΝ/ΤΙΣΣΩΝ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
11/12/2020