Ιδέες
Ανοιχτά βιβλιοπωλεία: Πάμε στους αγώνες διαβασμένοι

Η 7 Οκτώβρη και η καταδίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή ήταν μια από τις πιο κρίσιμες ημερομηνίες που σφράγισαν το 2020. Μετά από πεντέμισι χρόνια και 465 δικάσιμες οι δολοφόνοι πήραν το δρόμο για τα κελιά τους. Η νέα έκδοση που ετοιμάζει το Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο «Εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή – Η καταδίκη» καταγράφει σημείο προς σημείο την πορεία της δίκης, τις μαρτυρίες, τα ‘αναγνωστέα’ έγγραφα, τις αγορεύσεις της πολιτικής αγωγής και ό,τι συνέβαινε μέσα στην αίθουσα του δικαστήριου, αλλά και τις κομβικές μάχες που δόθηκαν ‘απ’ έξω’ και τις κρίσιμες επιλογές που οδήγησαν στη νίκη του αντιφασιστικού κινήματος.

Ο σημαντικός ρόλος της Πολιτικής Αγωγής αποτυπώνεται στα βιβλία που κυκλοφόρησαν με τρεις από τις αγορεύσεις της: «Με τις μέλισσες ή με τους λύκους» του Θανάση Καμπαγιάννη, «Το ‘άλλο άκρο’ στο εδώλιο: δικαιοσύνη ή ατιμωρησία ξανά;» του Κώστα Παπαδάκη και «Όρθιος σε Δημόσια Θέα» της Χρύσας Παπαδοπούλου. Όπως και στην έκδοση του Μαρξιστικού Βιβλιοπωλείου με το «Υπόμνημα για τη δίκη της ΧΑ» που επεξεργάστηκαν οι δικηγόροι της πολιτικής αγωγής των Αιγύπτιων ψαράδων και συνεισέφερε ουσιαστικά στην παραπομπή τους.

Τους φασίστες τους κάθισε στο σκαμνί το αντιφασιστικό κίνημα. Αυτό το κίνημα ζωντανεύει στο συλλογικό βιβλίο «Δίκη-καταδίκη της Χρυσής Αυγής» με όλους τους σταθμούς και τις μάχες που έδωσε από το ξεκίνημα της δίκης. Μαζί με δυο άλλα βιβλία του ΜΒ, τα «Φάκελος Χρυσή Αυγή» της Κ. Θωίδου και του Γ. Πίττα (σε συνεργασία με την ΚΕΕΡΦΑ) που περιέχει την πιο ολοκληρωμένη και λεπτομερή καταγραφή της δολοφονικής δράσης της ΧΑ, και «Η φασιστική απειλή και η πάλη να την τσακίσουμε» των Κ. Πίττα και Θ. Καμπαγιάννη, αποτελούν ένα ‘πακέτο’ που ξετυλίγει το νήμα μιας δεκαετίας αντιφασιστικών αγώνων στην Ελλάδα. 

Ένα πολύ χρήσιμο βιβλίο είναι «Η ανατομία του φασισμού» του Α. Πάξτον, που υποστηρίζει ότι ο φασισμός δεν μπορεί να γίνει κατανοητός μόνο μέσα από την ‘ιδεολογία’ του αλλά πρέπει να εξεταστεί και στην πράξη. Τραγικό αποκορύφωμα αυτής της πράξης ήταν το Ολοκαύτωμα. Στο Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο θα βρείτε πολλά βιβλία που αναφέρονται στην τύχη των Εβραίων στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, αλλά και στην αντίστασή τους. Ανάμεσά τους τα: «Προφορικές μαρτυρίες Εβραίων της Θεσσαλονίκης για το ολοκαύτωμα» των Ε. Κούνιο-Αμαρίλο και Α. Ναρ, «Αν όχι τώρα, πότε;» του Πρίμο Λέβι, «Ήταν πιο πολύ το ξύπνημα του ανθρώπου» του Σ. Μιζάν. Το βιβλίο «Τα τρία Ε και ο εμπρησμός του Κάμπελ» του Μ. Τρεμόπουλου περιγράφει το φασιστικό πογκρόμ στη Θεσσαλονίκη της δεκαετίας του ’30. Τις ρίζες του αντισημιτισμού αναλύει «Το εβραϊκό ζήτημα - Μια μαρξιστική προσέγγιση» του Αμπράμ Λεόν.

 Η ενιαιομετωπική πάλη ενάντια στη φασιστική απειλή σήμερα στηρίζεται στα γερά θεμέλια μιας πλούσιας εμπειρίας της επαναστατικής παράδοσης. Αναντικατάστατη είναι η προσφορά του Λ. Τρότσκι με τις αναλύσεις του τη δεκαετία του 1930. Το βιβλίο «Η πάλη ενάντια στο φασισμό στη Γερμανία» περιέχει όλα τα κείμενά του για την άνοδο του Χίτλερ και τα καθήκοντα της Αριστεράς. Εξίσου σημαντικά είναι τα κείμενα του Τρότσκι που περιλαμβάνονται στο «Ισπανία 1936 – Λαϊκό Μέτωπο και επανάσταση ενάντια στο φασισμό» των Α. Ντέργκαν και Τ. Κλιφ. «Οι θέσεις της Λυών» του Αντόνιο Γκράμσι περιέχουν μια πρώτη μαρξιστική ανάλυση του φασισμού στην Ιταλία, ενώ την ιστορία της πρώτης αντιφασιστικής οργάνωσης περιγράφουν τα βιβλία «Arditi del Popolo» του Τ. Μπίαν και «Ολτρετορέντε» του Τσ. Πίνο. «Ο ένοπλος δωσιλογισμός και η ‘αναίμακτη’ απελευθέρωση» του Μ. Λυμπεράτου και «Οι δίκες των δοσιλόγων» του Δ. Κουσουρή αποκαλύπτουν το μακρύ παρελθόν των σχέσεων της Δεξιάς με την ακροδεξιά και τους φασίστες στην Ελλάδα.

Το αντιφασιστικό κίνημα που τσάκισε τη Χρυσή Αυγή δεν θα μπορούσε να είναι αποτελεσματικό αν δεν είχε στην προμετωπίδα της δράσης του τη σύγκρουση με το ρατσισμό ενάντια σε μετανάστες και πρόσφυγες που δίνει τροφή στους φασίστες. Ο Άλεξ Καλλίνικος αναλύει τις ρίζες του ρατσισμού μέσα στον καπιταλισμό στο «Ρατσισμός – τι είναι και πώς παλεύεται». Το τελευταίο βιβλίο του Δ. Χριστόπουλου «Αν το προσφυγικό ήταν πρόβλημα, θα είχε λύση» αναδεικνύει το πώς η κυβέρνηση της ΝΔ μεθοδευμένα δηλητηριάζει με ρατσιστικές πολιτικές και ψέματα, όπως και το «Η πάλη ενάντια στο ρατσισμό σήμερα» του Θ. Καμπαγιάννη. Στο βιβλίο «Γκρεμίστε το φράχτη – Ανοίξτε τα σύνορα» θα βρείτε τις απαντήσεις για το πώς να παλέψουμε για την ανατροπή της πολιτικής της Ευρώπης-φρούριο, να σταματήσουν οι πνιγμοί στο Αιγαίο, να δοθεί άσυλο στους πρόσφυγες. Μια πλευρά των ρατσιστικών διακρίσεων αποκαλύπτει το βιβλίο του Ν. Κουραχάνη «Πολιτικές Στέγασης Προσφύγων - Πρoς την κοινωνική ενσωμάτωση ή την προνοιακή εξάρτηση;». Η ισλαμοφοβία έχει γίνει η κύρια μορφή ρατσισμού σήμερα εξηγεί το βιβλίο «Η πάλη ενάντια στην Ισλαμοφοβία» και περιλαμβάνει και το κείμενο του Κρις Χάρμαν ‘Ο Προφήτης και το προλεταριάτο’. Την αντίστροφη πορεία της προσφυγιάς από την Ελλάδα στη Μέση Ανατολή φέρνει στο φως ο Ν. Μπράτσος με το βιβλίο «Αιγαιοπελαγίτες πρόσφυγες στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο».

Δεκεμβριανά

Κλείνουν 76 χρόνια από το Δεκέμβρη του 1944. Θα βρείτε στο Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο πολλά βιβλία για τα ‘Δεκεμβριανά’, την κορυφαία στιγμή της Αντίστασης, της σύγκρουσης του κινήματος με τους ναζί και με την άρχουσα τάξη στην Ελλάδα. «Αντίσταση – Η Επανάσταση που χάθηκε» και «Επανάσταση και Αντεπανάσταση στην Ελλάδα – Ο εμφύλιος 1946-1949» του Λ. Μπόλαρη. «Από την απελευθέρωση στα Δεκεμβριανά – Μια τομή στην πολιτική ιστορία της Ελλάδας» σε επιμέλεια Π. Παπαστράτη, Μ. Λυμπεράτου, Λ. Σαράφη. «Η αδύνατη ταξική ανακωχή» του Δ. Μαριόλη. «Το τιμωρό χέρι του λαού: Η δράση του ΕΛΑΣ και της ΟΠΛΑ στην κατεχόμενη πρωτεύουσα 1942-1944» και «Πόλεις σε πόλεμο» του Ι. Χανδρινού. Και βέβαια το κλασικό βιβλίο του Παντελή Πουλιόπουλου (που φέτος έκλεισαν 120 χρόνια από τη γέννησή του) «Δημοκρατική ή Σοσιαλιστική Επανάσταση στην Ελλάδα» που είναι η βάση για να κατανοήσει κανείς το γιατί η ηγεσία του κινήματος άφησε την ευκαιρία να χαθεί μέσα από τους συμβιβασμούς με την άρχουσα τάξη και τους ιμπεριαλιστές. Διαβάστε την πολιτική του βιογραφία «Παντελής Πουλιόπουλος – Ένας διανοούμενος επαναστάτης» γραμμένη από τον ιστορικό του εργατικού κινήματος Δημήτρη Λιβιεράτο, καθώς και το τετράτομο έργο του Δ. Λιβιεράτου «Κοινωνικοί αγώνες στην Ελλάδα 1918-1936» που προσφέρει μια λεπτομερή και ολοκληρωμένη εικόνα της αγωνιστικής παράδοσης του εργατικού κινήματος στην Ελλάδα στα κρίσιμα χρόνια του Μεσοπολέμου. 

Στο Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο θα βρείτε και πολλά βιβλία στα αγγλικά από τις εκδόσεις Bookmarks και όχι μόνο, πολλά από τα οποία μόλις παραλάβαμε.  Ανάμεσα σε αυτά, για την πανδημία και την περιβαλλοντική καταστροφή: «Corona, Climate, Chronic Emergency: War Communism in the Twenty-First Century» (Andreas Malm), «The Monster Enters: COVID-19, Avian Flu and the Plagues of Capitalism (Mike Davis), «Land and Labour: Marxism, Ecology and Human History» (Martin Empson). Ακόμα: «A Rebel's Guide to Malcolm Χ», «A Rebel's Guide to Alexandra Kollontai», «Sylvia Pankhurst: Natural Bo Rebel», «Rebel's Guide to Eleanor Marx», «Does Privilege Explain Racism?», «Politics Of The Mind: Marxism and Mental Distress», «Another School is Possible», «Transgender Resistance: Socialism And The Fight For Trans Liberation», «Hegel and Revolution», «Fighting On All Fronts : Popular resistance in the Second World», «When Adam Delved and Eve Span : A History of the Peasants’ Revolt of 1381» και άλλα.

Θα τα βρείτε στο

Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο
Φειδίου 14, πίσω από Τιτάνια-ΡΕΞ
Τηλ. 2105247584
www.marxistiko.gr