Καταπίεση και απελευθέρωση
Εμπρός για απεργιακή 8 Μάρτη

13/5/20, Διαδήλωση εκπαιδευτικών στην Αθήνα. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

Σε ανοιχτή διαδικτυακή σύσκεψη για την οργάνωση της φετινής απεργίας για την παγκόσμια ημέρα των γυναικών καλεί η Κίνηση για μια Απεργιακή 8 Μάρτη, στις 5 Φλεβάρη, στις 6μμ. 

Η Κίνηση κυκλοφορεί ψήφισμα διεκδικώντας να παρθούν αποφάσεις συμμετοχής στην απεργία από συνδικάτα, σωματεία, φοιτητικούς συλλόγους, μαθητικά συμβούλια, δημοτικά συμβούλια, συλλογικότητες.


Δουλεύω στον αξονικό τομογράφο. Ένας συνάδελφος που δουλεύει μαζί μου θεώρησε αστείο να με βρίσει σεξιστικά και να χασκογελάει με άλλους δύο τεχνολόγους. Δεν θέλω καν να πω τα λόγια του, αλλά με πείραξαν πολύ ως γυναίκα. Το είπα στην προϊσταμένη και στον πρόεδρο του Σωματείου μας, τον Κ. Καταραχιά, για να κάνω αναφορά. Εκείνη την εποχή στο νοσοκομείο είχε έρθει και γυναίκα διοικήτρια, οπότε θεώρησα ότι θα είναι υπέρ μου. Απ' όσο γνωρίζω αυτός έχει κάνει πολλά τέτοια, δεν είμαι η πρώτη που το υπέστη αλλά η πρώτη που τόλμησα να του κάνω αναφορά. 

Πέρασε καιρός και δεν υπήρξε καμία τιμωρία. Όταν το ξαναείπα στη διοικήτρια είπε ότι έχει υποθέσεις πιο σοβαρές, είχε έρθει και ο κορονοϊός. Πήγα και με τον Καταραχιά να τη ρωτήσουμε αν έχει προχωρήσει. Αυτή προσπάθησε να με προσεγγίσει, λέγοντάς μου ότι με συμπαθεί και θα βοηθήσει και ότι δε χρειάζεται να έρχομαι συνέχεια με τον πρόεδρο του Σωματείου. Κατάλαβα ότι με δουλεύουν.

Παρόλα αυτά αυτός μαζεύτηκε και πολύ μάλιστα. Με το σωματείο το διαδώσαμε στον Άγιο Σάββα και μου συμπαραστάθηκε το προσωπικό. Και οι άντρες νοσοκόμοι και όλοι. Ο λόγος που θα ήθελα να τιμωρηθεί είναι για να μη νομίζει και οποιοσδήποτε άλλος ότι μπορεί να φέρεται σεξιστικά και να τη βγάζει καθαρή. Η 8 Μάρτη έχει μεγάλη σημασία λοιπόν, για να μας ακούσουν, ότι αυτά δεν περνάνε. Είτε αυτό με την κ. Μπεκατώρου και τόσες που έχουν υποστεί τα ίδια, είτε τα πιο “μικρά” περιστατικά σαν το δικό μου -που πιστεύω σε όλους τους χώρους συμβαίνουν. Και στην κόντρα με την κυβέρνηση πρέπει να σηκώσουμε το ανάστημά μας γιατί εμείς έχουμε τη δύναμη. Εγώ στις 8 Μάρτη θα απεργήσω.

Χριστίνα Ασημάκη,
νοσηλεύτρια νοσοκομείο Αγ. Σάββας 

Βρισκόμαστε σε μια περίοδο, αυτή της πανδημίας, κατά την οποία οι γυναίκες έχουν δεχτεί πάρα πολλές επιθέσεις και σε εργασιακό επίπεδο και σε ζητήματα που αφορούν τη φροντίδα. Χτυπήθηκαν οι μονάδες του “Βοήθεια στο Σπίτι”, τα δημοτικά γηροκομεία που είχαν τη φροντίδα των ηλικιωμένων, ενώ και η φροντίδα των παιδιών γύρισε στο σπίτι, με τους παιδικούς σταθμούς και τα σχολεία κλειστά. Προστέθηκε στην τελευταία και η βοήθεια των παιδιών στο θέμα της τηλεκπαίδευσης. Ακόμα και το βάρος της μόρφωσης των παιδιών έχει μετακυλιστεί στις γυναίκες του σπιτιού.

Την ίδια στιγμή που οι επιθέσεις αυτές αυξάνονται, οι γυναίκες έχουν βρεθεί σε πολλές στιγμές στην πρώτη γραμμή της μάχης. Η εκπαίδευση, ένας κλάδος που κατά κύριο λόγο απασχολεί γυναίκες, είναι ένα από αυτά τα παραδείγματα. Οι εκπαιδευτικοί μάχονται για τα δημόσια σχολεία, για να μπουν μέσα στις τάξεις τα προσφυγόπουλα. Οι φοιτήτριες δίνουν τη μάχη ενάντια στην πανεπιστημιακή αστυνομία και ταυτόχρονα συνδέουν τη μάχη αυτή με τη μάχη ενάντια στις σεξιστικές επιθέσεις. Αξίζει να αναφερθεί και το κομμάτι των εργαζόμενων στην Υγεία, όπου έχουμε δει τις γυναίκες να βγαίνουν στην πρώτη γραμμή, διεκδικώντας δημόσια δωρεάν Υγεία για όλους και όλες και δίνοντας τη μάχη για προσλήψεις και μονιμοποιήσεις. 

Τεράστιες μάχες

Ταυτόχρονα και στον ιδιωτικό τομέα ανοίγουν αυτή την περίοδο τεράστιες μάχες. Κάτω από το βάρος της καραντίνας, με τα μαγαζιά του ιδιωτικού τομέα να είναι κλειστά τόσο καιρό, πλέον το άνοιγμα ανοίγει τον δρόμο για την απόλυτη ελαστικοποίηση του ωραρίου.

Αυτή η εικόνα του εργατικού κινήματος σε συνδυασμό με το #metoo που εμφανίζεται δυναμικά στην Ελλάδα μετά τις καταγγελίες βιασμών δημιουργεί ένα εκρηκτικό κλίμα φέτος για την οργάνωση της 8 Μάρτη. Γίνεται μια προσπάθεια και στα Χανιά να οργανώσουμε δυναμική παρουσία. Την παραμονή της σύσκεψης της Κίνησης για μια Απεργιακή 8 Μάρτη θα γίνει μια πρώτη συζήτηση με τους εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και θα διεκδικήσουμε από ένα μεγάλο σωματείο της πόλης το ψήφισμα που θα καλεί σε απεργία στις 8 Μάρτη. Θα είναι αφετηρία για να προσπαθήσουμε να συντονίσουμε τα πρωτοβάθμια σωματεία της εκπαίδευσης και όχι μόνο σε μια μεγάλη απεργία για την ημέρα της γυναίκας. Για να βάλουμε μπροστά και να παλέψουμε τα αιτήματα των γυναικών και όλου του εργατικού κινήματος και για να παλέψουμε για μια κοινωνία χωρίς σεξισμό και με δικαιώματα για όλους.

Μαργαρίτα Παπαμηνά, 
εκπαιδευτικός

Αυτό που έκανε η Σοφία Μπεκατώρου ήταν άθλος. Είδαμε τι συμβαίνει σε μια γυναίκα που έχει να αντιμετωπίσει και τις στερεότυπες αντιλήψεις σε μια κοινωνία που τη ρωτάει “γιατί δεν μιλούσε”, “γιατί τώρα”, ή ακόμη και της ρίχνει το φταίξιμο. Γι' αυτό οι γυναίκες φοβούνται να μιλήσουν.

Τώρα που περνάει κρίση το σύστημα, καταστρατηγούνται οι εργασιακές σχέσεις και η ίδια η θέση της γυναίκας χειροτερεύει. Οποιεσδήποτε κατακτήσεις σε περιόδους κρίσεις μπαίνουν στο στόχαστρο. Η Νέα Δημοκρατία καταδίκασε τον δράστη, αλλά για μένα δεν μπορούσε να κάνει διαφορετικά. Η Κεραμέως έβγαλε ανακοίνωση αλλά δεν θεωρώ ότι συγκινήθηκε ή ευαισθητοποιήθηκε πάνω στο θέμα. Και ο δράστης του βιασμού και γενικά η ηγεσία της Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας σε αυτόν τον πολιτικό χώρο κινείται.

Η εκπαίδευση είναι ένας γυναικοκρατούμενος χώρος. Παρόλα αυτά τις διευθυντικές θέσεις και τις θέσεις στελεχών τις έχουν κατά πλειονότητα οι άντρες. Επιπλέον, επειδή ως λειτουργοί είμαστε εκτεθειμένοι στην τοπική αλλά και ευρύτερη κοινωνία, παρατηρώ ότι γίνεται πολύ πιο εύκολα επιθετική η στάση των γονιών απέναντι στις γυναίκες εκπαιδευτικούς συγκριτικά με τους άντρες. Μετά τη δουλειά οι γυναίκες γυρνάνε στο σπίτι και τις περιμένει ένας δεύτερος γύρος δουλειάς. Ενδεχομένως και οι άντρες εκπαιδευτικοί να αντιμετωπίζουν μια παρόμοια κατάσταση αλλά όσο προοδευτικοί και αν είμαστε το μεγαλύτερο βάρος της ανατροφής των παιδιών πέφτει στις γυναίκες. Βέβαια θεωρώ ότι τα μέτρα της Κεραμέως πλήττουν άντρες και γυναίκες. 

Τέλος, ειδικά οι γυναίκες που έχουν μικρά παιδιά και οι χωρισμένες σηκώνουν ένα τεράσιο βάρος. Δεν υπάρχουν πια και οι παροχές, οι βρεφονηπιακοί σταθμοί για παράδειγμα είναι λίγοι. Φέτος ακούσαμε βρεφονηπιοκόμους να κάνουν δουλειές του δήμου που δεν ήταν στο αντικείμενό τους. Εδώ και καιρό έχουν άλλωστε μειώσει τις βρεφονηπιοκόμους που αντιστοιχούν σε κάθε τμήμα, 2 ανά 25 παιδιά, το οποίο είναι πολύ λίγο.

Για όλους αυτούς τους λόγους είναι σημαντική η οργάνωση της φετινής απεργιακής 8 Μάρτη.

Αναστασία Πουλουτίδου, 
εκπαιδευτικός

ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ 8 ΜΑΡΤΗ 2021

Η καταγγελία για βιασμό της Σοφίας Μπεκατώρου από στέλεχος της ΕΙΟ συγκλονίζει και ταυτόχρονα ανοίγει το δρόμο των αποκαλύψεων σε σχέση με τη σεξουαλική βία που δέχονται οι γυναίκες και στη χώρα μας. Μπορεί μεγαλοστελέχη του αθλητισμού και η κυβέρνηση της ΝΔ να τρέχουν να αποστασιοποιηθούν από το γεγονός αλλά η αλήθεια είναι διαφορετική. 

Το 85% των γυναικών στην Ελλάδα έχει υποστεί σεξουαλική παρενόχληση σε χώρο εργασίας, με μόλις το 6% να το καταγγέλλει, αποκάλυπτε μία έρευνα πριν λίγους μήνες. Οι ελαστικές μορφές απασχόλησης, η μαύρη εργασία, η διάλυση της Επιθεώρησης Εργασίας, των ΣΣΕ ή του συνδικαλισμού είναι βασικές παράμετροι στην κλιμάκωση των σεξουαλικών παρενοχλήσεων. Επιπλέον η συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους σημαίνει ακόμα μεγαλύτερη χειροτέρευση της θέσης της γυναίκας. Σήμερα η κυβέρνηση του Μητσοτάκη έχει στην προμετωπίδα της όλες αυτές τις επιθέσεις. Και πλάι σ' αυτά μέσα στην πανδημία, φορτώνει πολλαπλάσια καθήκοντα στις γυναίκες στο σπίτι, για τη φροντίδα των παιδιών, των ηλικιωμένων, των ατόμων με αναπηρίες. 

Η δύναμη για να μπει τέλος στον σεξισμό και τη βία που γεννά είναι οι συλλογικοί αγώνες των εργαζομένων και της νεολαίας. Τα αιτήματα για μαζικές και μόνιμες προσλήψεις, συλλογικές συμβάσεις εργασίας, γενναία χρηματοδότηση για την Υγεία και την Παιδεία είναι εκείνα που στηρίζουν με τον καλύτερο τρόπο όσες και όσους παλεύουν κατά του σεξισμού που γεννάει το σύστημα της εκμετάλλευσης. 

Καλούμε τα συνδικάτα, τα σωματεία, τους φοιτητικούς συλλόγους, τα μαθητικά συμβούλια, δημοτικά συμβούλια, συλλογικότητες να στηρίξουν αυτή τη μάχη. Να συγκροτηθούν σε κάθε χώρο ομάδες ενάντια στη γυναικεία καταπίεση και το σεξισμό που θα οργανώσουν εκδηλώσεις, δράσεις και τη φετινή κινητοποίηση.

Καλούμε σε απεργιακή κινητοποίηση και διαδήλωση τη Δευτέρα 8 Μάρτη 2021.


Διαβάστε επίσης