Εκπαίδευση και νεολαία
Ανακοίνωση του ΣΕΚ για το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο της 28/1

28/1/21, Αθήνα

Μετά την επιτυχία της 28 Γενάρη: Συνεχίζουμε - Κλιμακώνουμε!
  
Χαιρετίζουμε τους χιλιάδες εργαζόμενους και νεολαίους που μετέτρεψαν την Πέμπτη 28 Γενάρη σε μια συγκλονιστική μέρα αγώνα, με στάσεις εργασίας, συγκεντρώσεις και μαζικά συλλαλητήρια στην Αθήνα και όλες τις πόλεις. Οι προκλητικές απαγορεύσεις του Χρυσοχοΐδη έγιναν κουρέλι, η τρομοκρατία έσπασε για άλλη μια φορά στο δρόμο. Βγαίνουμε όλες και όλοι πιο δυνατοί και σίγουροι ότι μπορούμε να τσακίσουμε την κυβέρνηση και τις επιθέσεις της κλιμακώνοντας εδώ και τώρα τους αγώνες μας σε όλα τα μέτωπα. 
 
Η μέρα ξεκίνησε με τις κινητοποιήσεις των υγειονομικών που βγήκαν στις πύλες των νοσοκομείων τους, στο πλαίσιο της πανελλαδικής ημέρας δράσης που είχαν εξαγγείλει οι Ομοσπονδίες της Υγείας, απαιτώντας την άμεση θωράκιση του ΕΣΥ με μαζικές προσλήψεις, μονιμοποίηση των συμβασιούχων, ένταξη στα ΒΑΕ, ενίσχυση της ΠΦΥ, χρηματοδότηση. Σε μια σειρά νοσοκομεία οι συγκεντρώσεις στις πύλες μετατράπηκαν σε τοπικές διαδηλώσεις, όπως έγινε στη Νίκαια όπου οι εργαζόμενοι στο Κρατικό συσπειρώνοντας κι άλλα εργατικά σωματεία, φορείς και συλλογικότητες βάδισαν προς την 2η ΥΠΕ. Αντίστοιχα, στον Άγιο Σάββα οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε γενική συνέλευση για τη συνέχεια του αγώνα ενάντια στις επιθέσεις που δέχονται, με κορυφαία την συνδικαλιστική δίωξη του προέδρου του Συλλόγου τους, Κώστα Καταραχιά, και βάδισαν μέχρι το νοσοκομείο Ελπίς. Σε πολλές πύλες βρέθηκε πλάι στους υγειονομικούς η Πρωτοβουλία Στηρίξτε τους εργάτες της Υγείας - Support Health Workers στέλνοντας το μήνυμα ότι ο αγώνας για να σώσουμε τα νοσοκομεία από την δολοφονική πολιτική της κυβέρνησης είναι κοινός, αφορά όλη την εργατική τάξη. 
 
Ταυτόχρονα με τις κινητοποιήσεις στα νοσοκομεία, ξεκινούσε ένα μεγαλειώδες πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο από τα Προπύλαια. Πολλές χιλιάδες φοιτητές και φοιτήτριες, σωματεία εκπαιδευτικών αλλά κι άλλων κλάδων, μαθητές/τριες, εργαζόμενοι σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, γονείς, όλοι μαζί συγκρότησαν ένα ορμητικό ποτάμι που για περισσότερες από τρεις ώρες διαδήλωσαν στο κέντρο της Αθήνας. Μαζί τους ενώθηκαν μετανάστες και πρόσφυγες από τα στρατόπεδα με το πανό και τις πικέτες της ΚΕΕΡΦΑ διεκδικώντας χαρτιά και πρόσβαση των προσφυγόπουλων στα σχολεία. 
 
Με την έμπνευση αυτής της μέρας χρειάζεται να συνεχίσουμε και να κλιμακώσουμε!
 
• Στο πλευρό των φοιτητών, των μαθητών, των εκπαιδευτικών που οργανώνουν νέο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο την ερχόμενη Πέμπτη 4/2. Οι φοιτητές με τις συνελεύσεις και τις καταλήψεις τους μπορούν να ανοίξουν τις σχολές που κρατάει κλειστές η Κεραμέως. Και μαζί με τους εκπαιδευτικούς στα σχολεία και όλη την εργατική τάξη, να προχωρήσουμε σε γενική απεργία ενάντια στις επιθέσεις που διαλύουν τη δημόσια Παιδεία, διεκδικώντας λεφτά για Παιδεία και Υγεία και όχι πανεπιστημιακή αστυνομία. 
 
• Στο πλευρό των υγειονομικών που συνεχίζουν στις 3/2 έξω από τα πρωτοβάθμια κέντρα υγείας και κλιμακώνουν με πανελλαδική απεργία στις 16 Φλεβάρη. Η απεργία στις 16/2 είναι κρίσιμος σταθμός, είναι η ασπίδα προστασίας για όλο το εργατικό κίνημα. Διεκδικούμε μαζικές προσλήψεις στα νοσοκομεία, να περάσει ο έλεγχος των εμβολιασμών στα χέρια των υγειονομικών κόντρα στα παιχνίδια της κυβέρνησης και των εταιρειών. 
 
• Στο πλευρό των γυναικών που ξεσηκώνονται ενάντια στις σεξιστικές επιθέσεις, τους βιασμούς, τις παρενοχλήσεις και την καταπίεση. Να μετατρέψουμε την 8 Μάρτη, Παγκόσμια Μέρα των Γυναικών, σε πανεργατική απεργία! Οι διεκδικήσεις των συνδικάτων για μαζικές προσλήψεις, συλλογικές συμβάσεις εργασίας, ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις και τη διάλυση του συνδικαλισμού, πάνε χέρι-χέρι με τις διεκδικήσεις των γυναικών για ίση αμοιβή, για κράτος πρόνοιας, για να πάψει να είναι η τιμωρία του βιασμού και των σεξουαλικών επιθέσεων στους χώρους δουλειάς ατομική υπόθεση της κάθε γυναίκας. Επιπλέον, αρχές Μάρτη ο Χατζηδάκης δηλώνει ότι θα κατεβάσει το νομοσχέδιο για την κατάργηση του 8ωρου και το χτύπημα των συνδικάτων, ενώ θα ακολουθήσει αυτό για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης. 
 
• Στο πλευρό των προσφύγων και των μεταναστών, κόντρα στη ρατσιστική πολιτική της Νέας Δημοκρατίας που ανοίγει ξανά το δρόμο στους φασίστες. Στις 20 Μάρτη στη Διεθνή Μέρα Δράσης ενάντια στο ρατσισμό και το φασισμό, διαδηλώνουμε διεκδικώντας να κλείσουν τα στρατόπεδα και ν‘ ανοίξουν τα σύνορα και οι πόλεις στους πρόσφυγες, άσυλο, στέγη, χαρτιά για όλους. Όλες και όλοι μαζί, η εργατική τάξη και η νεολαία, ενάντια στην προσπάθεια της κυβέρνησης να μας αποπροσανατολίσει και να μας διασπάσει. 
 
Ελάτε να δώσουμε αυτές τις μάχες μαζί! Με την αυτοπεποίθηση ότι μπορούμε να νικάμε, να τελειώνουμε με την κυβέρνηση Μητσοτάκη και να ανοίξουμε το δρόμο για την εργατική εναλλακτική απέναντι στην βαρβαρότητα του καπιταλισμού. 
 
Αθήνα 28/1/21
Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα