Καταπίεση και απελευθέρωση
8 Μάρτη: Παίρνουμε τη μάχη στα χέρια μας μέσα στα σωματεία

Εκδήλωση για την απεργιακή 8 Μάρτη στον Άγιο Σάββα. Φωτό: Σύλλογος Εργαζόμενων

Οι εκδηλώσεις σε χώρους δουλειάς και γειτονιές, από σχήματα εργαζόμενων και την Κίνηση για την απεργιακή 8 Μάρτη, για την οργάνωση της απεργίας την Παγκόσμια Μέρα Γυναικών, συνεχίζονται με τεράστια επιτυχία. 

Μεγάλη ανταπόκριση είχε η διαδικτυακή εκδήλωση της Ανατρεπτικής Συσπείρωσης Ηθοποιών. Τη συζήτηση άνοιξε η Αλεξάνδρα Μαρτίνη, σπουδάστρια δραματικής σχολής:

 “Οι γυναίκες και τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα μαζί με το εργατικό κίνημα μπορούν να σταματήσουν όλους τους μηχανισμούς συγκάλυψης. Έχουμε να κάνουμε με ένα σύστημα, τον καπιταλισμό, που στηρίζεται στην εκμετάλλευση των εργατών και είναι δομημένο πάνω στις διακρίσεις ενάντια στις γυναίκες. Ανισότητα σε μισθούς και συντάξεις, τα βάρη της οικογένειας πέφτουν πάνω στις πλάτες τους, επισφάλεια σε όλους τους τομείς, μόρφωση, κοινωνική ζωή, και όλα αυτά αφήνουν το ελεύθερο να ποδοπατούν τις γυναίκες σαν εμπόρευμα. Δεν είναι ασύνδετες οι επιθέσεις στο χώρο της Τέχνης με τις εξελίξεις που βλέπουμε σήμερα. Με το τσάκισμα των συλλογικών συμβάσεων, τις απλήρωτες πρόβες, τον κίνδυνο της ανεργίας και το χτύπημα του συνδικαλισμού μπορούσαν τα “ιερά τέρατα” να παρενοχλούν και να διεκδικούν τη σιωπή των θυμάτων. Η κυβέρνηση της ΝΔ είναι ο φορέας αυτών των επιθέσεων με τα αντεργατικά μέτρα και με τις σεξιστικές και ομοφοβικές δηλώσεις. Να παραιτήσουμε τον Μητσοτάκη μαζί με την Μενδώνη”.

Συνέχισε η Δώρα Χρυσικού, ηθοποιός, δηλώνοντας ότι: «Είμαι πολύ περήφανη για τον χώρο της Τέχνης, γιατί από την πανδημία και μετά οι καλλιτέχνες νιώθουμε πλέον ότι ανήκουμε στην ίδια εργατική αλυσίδα όπως κι οι υπόλοιποι κλάδοι. Πήραμε τη σκυτάλη από την Μπεκατώρου και δημιουργήσαμε το ελληνικό #metoo. Είναι μεγάλη ευκαιρία αυτή τη στιγμή να δούμε ποια κοινωνία θέλουμε. Γι' αυτό δεν μπορώ να συνταχτώ με αυτούς που μας λένε να κάτσουμε φρόνιμα, ενώ συντελείται μια κτηνωδία. Σήμερα γκεμίζεται το ότι αν δεν δέχεσαι την κακοποιητική συμπεριφορά στον χώρο εργασίας σου, δεν κάνεις για ηθοποιός, πρέπει να πας σπίτι σου. Τώρα πάνε σπίτια τους οι θύτες».

«Υπάρχει πάντα ένα συγκεκριμένο μοτίβο στις καταγγελίες, αυτό που ο θύτης είναι σε θέση εξουσίας», τόνισε ο Ερρίκος Μηλιάρης, ηθοποιός και μέλος ΔΣ του ΣΕΗ. «Η διάρκεια δράσης τριάντα συνεχόμενων χρόνων του Λιγνάδη ως φερόμενου βιαστή είναι τόσο μεγάλη, όχι γιατί είναι έτσι σαν άνθρωπος, αλλά γιατί βρίσκεται τόσα χρόνια σε θέσεις εξουσίας. Υπάρχει ένα σύστημα που έθρεψε αυτό το τέρας. Γι' αυτό δεν χωράνε μετριοπάθειες και το να κάτσουμε φρόνιμα, έχουμε να νικήσουμε τον πόλεμο στον οποίο βρισκόμαστε».

«To #metoo θέτει όλα τα ζητήματα του εργατικού κινήματος. Γιατί τα θύματα γίνονται θύματα από τον καπιταλισμό, από την εργασιακή επισφάλεια», υπογράμμισε η Μαργαρίτα Συγγενιώτου, οργανωτική γραμματέας της ΠΟΘΑ και γενική γραμματέας της Ένωσης Λυρικών Πρωταγωνιστών Ελλάδος. «Γιατί συμβαίνει στη δική μας τη δουλειά τόσο έντονα; Όχι γιατί υπάρχουν διάσημοι ή είναι πιο ανήθικοι. Στον Πολιτισμό συγκεντρώνονται όλα τα χαρακτηριστικά της επισφαλούς εργασίας, ψάχνουμε κάθε λίγο για δουλειά. Κυριαρχούν συγκεκριμένες παρέες με όλα τα χαρακτηριστικά του διαπλεκόμενου συστήματος, δηλαδή των επιχειρηματικών συμφερόντων, των μίντια και της πολιτικής εξουσίας. Υπάρχει τεράστια ανεργία, δεν έχει συνδικαλισμό και συλλογικές συμβάσεις και συγχρόνως υπάρχει η λαχτάρα των καλλιτεχνών για την Τέχνη τους που δουλεύουν μέχρι και τσάμπα. Αυτό που κάνει ο Κούγιας με τα θύματα, το κάνει αυτό το σύστημα που γεννάει Λιγνάδηδες. Είναι πολύ ελπιδοφόρο που παρά την πανδημία κατέβηκε τόσος κόσμος στον δρόμο, μόνο στον δρόμο νικάμε. Στην πρώτη εφαρμογή του νόμου Χρυσοχοΐδη για τις διαδηλώσεις κατεβήκαμε τρεις χιλιάδες και τον σπάσαμε στην πράξη. Επίσης, κώδικα δεοντολογίας πρέπει να φτιάξουν τα συνδικάτα και όχι η κυβέρνηση».

Ακολούθησε πλούσια συζήτηση όπου τοποθετήθηκαν η Σταυρούλα Πανίδου, από την Κίνηση για την Απεργιακή 8 Μάρτη, η Ιωάννα Στεντούμη από την Εναλλακτική Παρέμβαση Δικηγόρων και οι ηθοποιοί Άλκηστις Πολυχρόνη, Αλέξανδρος Μαρτζούκος, Ντέπυ Μαυροπούλου, Μίμης Μπιλιάδης, Αντώνης Αντωνάκος και Βάσια Παρασκευοπούλου.

Διαδικτυακή εκδήλωση οργάνωσε η αντικαπιταλιστική κίνηση στον Επισιτισμό «Καμαριέρα» με θέμα «Από τον Στρος Καν στην Μπεκατώρου. Οι εργάτριες στον επισιτισμό και τουρισμό παλεύουν ενάντια στις διακρίσεις, τον σεξισμό και τους βιασμούς». Η Χουάνα Σταυριανού, ξενοδοχοϋπάλληλος, υπογράμμισε ότι οι συνθήκες εργασίας, σε καθεστώς επισφάλειας και φόβου απόλυσης, χωρίς σταθερό ωράριο, με βάρδιες, χωρίς κανονικές άδειες κατακερματισμένες μέσα στη χρονιά, δεν μπορούν να εξασφαλίσουν καμία σταθερότητα στη ζωή οποιουδήποτε, πόσο μάλλον για μια γυναίκα, που της τα παρουσιάζουν σαν εμπόδια για την ανέλιξή της επαγγελματικά. Με αυτόν τον μύθο, οι γυναίκες στον Τουρισμό κατέχουν τις πιο κακοπληρωμένες και χαμηλότερες ιεραρχικά θέσεις. Η Χριστίνα Δαβέτα, εργαζόμενη στον επισιτισμό και μέλος της Αγωνιστικής Συσπείρωσης, μίλησε για την οικονομική και υγειονομική κρίση και την καταστροφική διαχείριση της κυβέρνησης που διασφαλίζει το κέρδος του κεφαλαίου και επιτίθεται στη νεολαία και τους εργαζόμενους, με τις γυναίκες να βιώνουν ακόμα περισσότερο αυτή την επίθεση. Η Χαρά Μουτζούρη, μαγείρισσα, μίλησε για τις μάχες που δίνουν οι γυναίκες στον χώρο της ενάντια στον αυταρχισμό και τη λεκτική και σεξουαλική βία για να επιβιώσουν, με την Επιθεώρηση Εργασίας να είναι ανύπαρκτη και κάλεσε άντρες και γυναίκες να βγουν όλοι μαζί στον δρόμο.

Εκπαιδευτικοί

Στην εκδήλωση των εκπαιδευτικών, η Εύα Ηλιάδη από την Ε’ ΕΛΜΕ Αθήνας, είπε ότι όχι μόνο οι σεξιστές, αλλά η άρχουσα τάξη συνολικά έχει χάσει τον ύπνο της με το ελληνικό #metoo και την απεργία στις 8 Μάρτη, που ανοίγει το ζήτημα της διάλυσης του κοινωνικού κράτους και των εργασιακών σχέσεων εις βάρος των γυναικών και θα συνδέσει όλες και όλους ενάντια στον Μητσοτάκη. Η Αναστασία Πουλουτίδου, από τον ΣΕΠΕ Θουκιδίδης, ανέφερε ότι στον χώρο της εκπαίδευσης παρ’ όλο που οι γυναίκες αριθμητικά υπερτερούν, έρχονται αντιμέτωπες με τον σεξισμό, ενώ οι αναπληρώτριες έχουν ολιγόμηνες άδειες κύησης, λοχείας και ανατροφής, ενώ οι έγκυες κινδυνεύουν με απόλυση αν λείψουν πάνω από 15 μέρες. Η Κατερίνα Τσαλταμπάση, από τον ΣΤ ΣΕΠΕ Δ. Θεσσαλονίκης, παρέθεσε στοιχεία που δείχνουν ότι οι γυναίκες είναι πιο υποτιμημένες στην εργασία τους σε σχέση με τους άντρες παρά το ότι επιστημονικά είναι πιο καταρτισμένες, με κραυγαλέο παράδειγμα την εκπαίδευση, που στην ιεραρχία οι γυναίκες απουσιάζουν. 

Στην εκδήλωση της Ιδιωτικής Υγείας για την απεργιακή 8 Μάρτη συμμετείχαν εργαζόμενοι από διάφορα πόστα. Η Πηνελόπη Κουτσουδάκη, γιατρός, τόνισε ότι 9 στις 10 εργαζόμενες βιώνουν σεξιστικές διακρίσεις στην εργασία τους και ότι μέσω των συλλογικών αγώνων οι εργαζόμενες αποκτούν αυτοπεποίθηση για την διεκδίκηση της ισότητας στην εργασία. Ακολούθως, η Μαρίζα Ψαλτάκου, γιατρός από την Κίνηση για την Απεργιακή 8 Μάρτη, ανέφερε ότι μέσα σε μια περίοδο που στελέχη της κυβέρνησης είναι μπλεγμένα σε υποθέσεις βιασμών,  χτίζουμε ένα κίνημα με διεκδίκηση μόνιμων και σταθερών θέσεων εργασίας, ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους με στόχο να τσακίσουμε τις σεξουαλικές παρενοχλήσεις και τις ανισότητες. Από τη συζήτηση που ακολούθησε προέκυψε ότι η δημόσια και η ιδιωτική υγεία θα κινηθούν ενωτικά για τις 8 Μάρτη.

Στο νοσοκομείο «Άγιος Σάββας» παρά την προσπάθεια της διοίκησης να μην πραγματοποιηθεί η εκδήλωση, σκίζοντας τα καλέσματα και αρνούμενη να δώσει το αμφιθέατρο, η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με συμμετοχή πάνω από 20 ατόμων στο αίθριο του νοσοκομείου. Τη συζήτηση άνοιξε η Ζαννέτα Λυσικάτου από το ΔΣ του συλλόγου και από την Κίνηση για την Απεργιακή 8Μ, τονίζοντας τη σημασία της φετινής απόφασης της ΑΔΕΔΥ και του ΕΚΑ που δίνουν πανεργατικά και αντικυβερνητικά χαρακτηριστικά και με αιτήματα που αφορούν ολόκληρη την εργατική τάξη: μονιμοποιήσεις, μαζικές προσλήψεις, κοινοτικά πλυντήρια, εστιατόρια, γηροκομεία, 24ωροι παιδικοί σταθμοί, στοπ στις σεξιστικές επιθέσεις. Μπήκε πρόγραμμα με καθημερινές εξορμήσεις, αφισοκολλήσεις, και μαζική παρουσία την ημέρα της απεργίας σε συνεργασία με διπλανά νοσοκομεία όπως το ΕΛΠΙΣ.

Στον Πειραιά, άνοιξε τη συζήτηση η Τιάνα Ανδρέου, μέλος Δ.Σ. ΟΣΥΟ και αναπληρωματικό μέλος Δ.Σ. στον Σύλλογο Εργαζομένων της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Στη συνέχεια μίλησε η Μαρία Ζαχαρία, γραμματέας του ΕΚΠ, η μόνη γυναίκα στη διοίκηση του ΕΚΠ! Αναφέρθηκε στην ταξική διάσταση του γυναικείου ζητήματος και την ανάγκη να βρίσκονται μπροστά τα σωματεία σε αυτή τη μάχη. Στα Δυτικά, η Ματίνα από το Ιατρείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης μίλησε για το πόσο σημαντικό είναι που η 8 Μάρτη είναι απεργιακή, ενώ η εκδήλωση έκλεισε με πρόγραμμα δράσης με πικετοφορίες, εξορμήσεις-πικετοφορίες σε Περιστέρι, Ίλιον, Πετρούπολη. Στη Νέα Σμύρνη τη συζήτηση πλούτισε η Κατερίνα, μαθήτρια καλλιτεχνικού λυκείου, με τις εμπειρίες των νέων κοριτσιών μέσα σε ένα σχολείο που διαιωνίζει τα σεξιστικά πρότυπα. Η Μαρίνα, ηθοποιός, μίλησε για την ανάγκη συγκεκριμενοποίησης των επόμενων βημάτων για την οργάνωση της 8Μ.