Καταπίεση και απελευθέρωση
Αυστραλία: 100.000 στο Marches4Justice

Πάνω από 100.000 διαδήλωσαν την περασμένη Δευτέρα στις Πορείες για Δικαιοσύνη σε 40 πόλεις της Αυστραλίας στο ξέσπασμα του αυστραλιανού #Metoo που συγκλονίζει τη χώρα βάζοντας στο στόχαστρο την ίδια την κυβέρνηση του Φιλελεύθερου κόμματος και τον πρωθυπουργό Σκοτ Μόρισον.

Η μεγαλύτερη συγκέντρωση έγινε έξω από το κοινοβούλιο της Αυστραλίας στην Καμπέρα όπου οι διαδηλώτριες αρνηθήκαν να συναντήσουν τον πρωθυπουργό μέσα στο κοινοβούλιο - όπου η Μπρίτανι Χίγκινς, μια πρώην πολιτική σύμβουλος κατήγγειλε ότι βιάστηκε το 2019 από έναν συνάδελφό της στο γραφείο της Λίντα Ρέινολντς, της τωρινής υπουργού Άμυνας. Η καταγγελία της Χίγκινς τον προηγούμενο μήνα έγινε η αφορμή για ένα ξέσπασμα καταγγελιών που αφορούν τον γενικό εισαγγελέα και βασικό νομικό σύμβουλο της κυβέρνησης Κρίστιαν Πόρτερ, τον οποίο κατηγόρησε μια πρώην συμμαθήτριά του ότι τη βίασε το 1988 όταν εκείνη ήταν 16 ετών, και ένα ακόμη υψηλόβαθμο σύμβουλο του Φιλελεύθερου Κόμματος. 

«Η ιστορία μου έγινε πρωτοσέλιδο για τον μοναδικό λόγο ότι υπενθύμισε στις γυναίκες ότι αν μπορεί να συμβεί και μέσα στο κοινοβούλιο μπορεί να συμβεί οπουδήποτε» είπε η Χίγκινς μιλώντας στη συγκέντρωση στην Καμπέρα, ενώ στη Μελβούρνη οι διαδηλώτριες κρατούσαν ένα τεράστιο πανό στο οποίο είχαν γράψει τα ονόματα όλων των γυναικών θυμάτων της σεξιστικής βίας στην Αυστραλία από το 2008 και μετά.  

 Όπως αναφέρει η Ματίλντα Φέι από την οργάνωση Solidarity: «Xιλιάδες συμμετείχαν στη συγκέντρωση στο Σίντνεϊ ενάντια στις σεξιστικές επιθέσεις και τη συγκάλυψη που επιχειρεί η κυβέρνηση με σύνθημα “Scomo shame on you, sack Porter and Reynolds too” απαιτώντας την παραίτηση του γενικού εισαγγελέα και της υπουργού Άμυνας. Ο Πόρτερ είναι υπεύθυνος για μια σειρά επιθέσεις στα δικαιώματα των γυναικών καθώς σαν υπουργός Κοινωνικών Υπηρεσιών είχε προχωρήσει σε περικοπές και ιδιωτικοποιήσεις του 1800Respect, που είναι η ανοιχτή γραμμή για τις καταγγελίες βιασμών.