Ιδέες
Επαναστατικές αλήθειες: Εκδήλωση-παρουσίαση του Μαρξιστικού Βιβλιοπωλείου 17/4

Διαδικτυακή εκδήλωση-παρουσίαση της νέας του έκδοσης "Το 1821 και οι αστικές επαναστάσεις" οργανώνει το Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο το Σάββατο, 17 Απρίλη στις 7μμ. Oμιλητές στην εκδήλωση θα είναι η Αλεξάνδρα Ιωαννίδου, καθηγήτρια στο ΠΑΜΑΚ, η Άννα Καρακατσούλη, αναπλ. Καθηγήτρια ΕΚΠΑ, ο Δημήτρης Κουσουρής, ιστορικός και οι συγγραφείς του βιβλίου Πάνος Γκαργκάνας, Λέανδρος Μπόλαρης, Σταυρούλα Πανίδου.  

Ευτυχώς πέρα από τις προκλητικές παρελάσεις, τα συμπόσια, τις τυμπανοκρουσίες και τις φιέστες για τους “επισήμους”, ο εορτασμός των 200 χρόνων έχει ανοίξει την όρεξη σε πάρα πολύ κόσμο που αναζητά να μάθει για την Επανάσταση του 1821. Ποια ήταν τα πραγματικά γεγονότα που σημάδεψαν την πορεία της και χάνονται πίσω από τους «εθνικούς μύθους»; Ποιος ο χαρακτήρας της, ποιες οι κοινωνικές δυνάμεις που την έκαναν; Ποια η σχέση της ελληνικής με την γαλλική επανάσταση και τις υπόλοιπες αστικές επαναστάσεις που συγκλόνισαν τότε τον κόσμο; Πώς απαντάει η μαρξιστική ανάλυση -μέσα από μια μεγάλη συζήτηση που συνεχίζεται και σήμερα στο εσωτερικό της- στους πατριδοκάπηλους αλλαλαγμούς, αλλά και σε εκείνες τις μεταμοντέρνες θεωρίες που αν και απορίπτουν τα εθνικιστικά κλισέ, απομειώνουν το ρόλο της επανάστασης του ’21 και συνολικότερα των επαναστάσεων στον ρου της ιστορίας;

• ºΣε αυτά και άλλα ερωτήματα προσπαθεί να απαντήσει η ίδια η έκδοση του βιβλίου αλλα και η διαδικτυακή εκδήλωση που οργανώνει το Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο.

Για να την παρακολουθήσετε ζωντανά συνδεθείτε στο zoom:
https://tinyurl.com/mha2u84h,
Meeting ID: 835 8877 9523
Passcode: 035342
ή από τη σελίδα του Μαρξιστικού Βιβλιοπωλείο στο Facebook.