Καταπίεση και απελευθέρωση
Ο δολοφόνος μιλούσε “άπταιστα” ελληνικά

Απεργιακή 8 Μάρτη 2020. Φωτό: Κυριάκος Μπάνος

Η δολοφονία της Καρολάιν Κράουτς από τον σύζυγό της, Χαράλαμπο Αναγνωστόπουλο, είναι ένα έγκλημα κάθε πτυχή του οποίου δείχνει τη σήψη αυτού του σεξιστικού και ρατσιστικού συστήματος. Πρώτα πρώτα είναι το ίδιο το γεγονός που δείχνει ότι το γυναικείο κίνημα σωστά επισημαίνει την αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας. Επιπλέον, μόλις λίγες βδομάδες μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου Τσιάρα για τη συνεπιμέλεια και λίγο πριν τον σάλο που προκάλεσε η απόπειρα διεξαγωγής “συνεδρίου” με σκοπό την πίεση σε γυναίκες που αργούν να κάνουν παιδιά, έχουμε τη δολοφονία μιας κοπέλας που έγινε μητέρα μόλις 20 χρονών μέσα σε μια ασφυκτική σχέση.

“Για άλλη μια φορά βάφεται με αίμα το αφήγημα για ‘πρότυπο' ζευγάρι, που η γυναίκα πάγωσε τις σπουδές της και στα είκοσι είχε ήδη κυοφορήσει δύο φορές. Για μια ακόμα φορά ακούμε τις γελοιότητες περί δολοφονίας ‘εν βρασμώ ψυχής'. Για άλλη μια φορά ακούμε ότι η δολοφονημένη γυναίκα ‘απειλούσε’ να πάρει το παιδί και να φύγει”, τονίζει η ανακοίνωση της Κίνησης για μια Απεργιακή 8 Μάρτη. “Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας φέρει τεράστια ευθύνη για αυτή τη δολοφονία. ...Διέλυσε κάθε δημόσια δομή για τη στήριξη του μεγαλώματος των παιδιών αλλά και δομές που μπορούν να απευθύνονται γυναίκες θύματα της ενδοοικογενειακής βίας. Στηρίζει με κάθε τρόπο τους πλούσιους εκ-βιαστές. 

Η ΕΛ.ΑΣ. επικηρύσσει 'μετανάστες ληστές', ενώ κάθε γυναίκα που καταγγέλλει σεξιστική βία αντιμετωπίζεται με περιφρόνηση”, συνεχίζει η ανακοίνωση, και λίγες ώρες αφότου γράφτηκαν αυτές οι γραμμές επιβεβαιώθηκαν με φοβερό τρόπο: ο δράστης του βιασμού σε πολυκατοικία στα Πετράλωνα διέφυγε παρά την παρουσία της αστυνομίας απ' έξω.

Αυτά από μόνα τους θα ήταν αρκετά για να ξεχειλίζει η οργή. Αλλά έχουμε και την προσπάθεια του υπουργείου Προ.Πο και των ΜΜΕ να εκμεταλλευτούν το έγκλημα για να καλλιεργήσουν ρατσιστικό μίσος και ανθρωποφαγία. Ο ίδιος ο δολοφόνος μίλησε για ληστές που μιλούσαν “σπαστά ελληνικά”. Και, πράγματι, για σχεδόν 40 μέρες, τα ρατσιστικά παραληρήματα για αύξηση της εγκληματικότητας λόγω μεταναστών και τα υποτιθέμενα διαφορετικά αξιακά συστήματα που φέρουν οι μετανάστες, έδιναν κι έπαιρναν. Ο Χρυσοχοΐδης έφτασε να επικηρύξει τους ανύπαρκτους ληστές με 300.000 ευρώ!

Δεν είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε τέτοιους χειρισμούς -η περίπτωση Λιγνάδη είναι ακόμη νωπή. Το ότι καθυστέρησαν 40 ολόκληρες μέρες να φτάσουν στον πραγματικό δράστη επιβεβαιώνει τις ταξικές και ρατσιστικές προκαταλήψεις της αστυνομίας.

Βασανιστήρια

Γι' αυτούς τους λόγους έφτασαν στο σημείο να βασανίζουν για 4 μέρες έναν Γεωργιανό μετανάστη χωρίς χαρτιά που προσπάθησε να φύγει από τη χώρα για λόγους άσχετους με τη δολοφονία. Όπως καταγγέλλει ο ίδιος, δεν τον ρώτησαν καν για τα περιστατικά. Απλώς απαίτησαν να ομολογήσει ότι “τη σκότωσε”, χωρίς ο μετανάστης να γνωρίζει καν για ποια μιλάνε. Ίσως η δολοφονία να έμενε ανεξιχνίαστη, αν δεν υπήρχε τόσος κόσμος που, σε αντίθεση με την αστυνομία, από την αρχή δυσπιστούσε στο σενάριο των μεταναστών εγκληματιών.

Η Κοινότητα της Γεωργιανής Διασποράς στην Ελλάδα επιβεβαιώνει την καταγγελία του μετανάστη που βασανίστηκε και τονίζει: “Ο συλληφθείς συμπατριώτης μας υπέστη διαπόμπευση, ψυχικές και σωματικές βλάβες δίχως καν να έχει καταδικαστεί για καμία από τις κατηγορίες που του προσάπτονται ή προσάπτονταν. Η κάλυψη των γεγονότων από τα ΜΜΕ κατάφερε μόνο να δημιουργήσει και να σπείρει πανικό και μένος, τροφοδοτώντας το μίσος και τον ρατσισμό στην Ελληνική Κοινωνία. Αναμένουμε τα εγχώρια ΜΜΕ να επανορθώσουν για τον επαναλαμβανόμενο δημόσιο διασυρμό της Γεωργιανής Κοινότητας στην Ελλάδα, ασκώντας προπαγάνδα, χωρίς κανένα επίσημο στοιχείο”. 

Η Κοινότητα Αλβανών Μεταναστών στην Ελλάδα σε ανακοίνωσή της τονίζει: “Αναμένουμε δημόσια συγγνώμη από τα εγχώρια ΜΜΕ για τον επαναλαμβανόμενο δημόσιο διασυρμό της Αλβανικής Κοινότητας στην Ελλάδα, με επίμονη προπαγάνδα, χωρίς κανένα επίσημο στοιχείο. Συμβαίνει πολλά χρόνια τώρα, καιρός να σταματήσει και να επιβληθούν σκληρές τιμωρίες στους υπεύθυνους! Ας μην σπέρνουμε άλλο μίσος στην ήδη πονεμένη κοινωνία μας, όπου όλοι μπορούμε και καταφέρνουμε να συνυπάρχουμε αρμονικά”.

Η ΕΛΑΣ αδιαφορεί εγκληματικά για τα θύματα εκτός αν ο Χρυσοχοΐδης κρίνει ότι μπορεί να τα εκμεταλλευτεί πολιτικά. Ο πατέρας που σκότωσε την κόρη του στην Κέρκυρα, οι δολοφόνοι της Ελένης Τοπαλούδη, ο γυναικοκτόνος στη Μακρινίτσα, όλοι είχαν καταγγελθεί πριν καταφέρουν να σκοτώσουν. Ο κατά συρροή δράστης σεξουαλικής παρενόχλησης στη Νέα Σμύρνη, απολάμβανε ασυλία για μεγάλο διάστημα ενώ είχε καταγγελθεί. Ολιγωρία και στην περίπτωση της Δήμητρας από τη Λέσβο που ενώ κινδύνευε κι αυτό ήταν γνωστό στην ΕΛΑΣ, βρισκόταν στα αζήτητα για δυο μήνες. Η κυβέρνηση εγκληματεί σε βάρος των γυναικών. Με το “πρότυπο” γυναίκας στο οποίο θέλει να μας γυρίσει, της κλεισμένης στο σπίτι παιδομηχανής, η κακοποίηση είναι συνυφασμένη.