Εργατικό κίνημα
Τα ταμεία δεν είναι για πούλημα

Νύχτα και στα μουλωχτά την περασμένη Παρασκευή, η κυβέρνηση κατέθεσε το νομοσχέδιο που ξεπουλάει την επικουρική ασφάλιση. Αυτή την εβδομάδα ξεκίνησε να συζητιέται στις επιτροπές της Βουλής με προοπτική να πάει προς ψήφιση στην Ολομέλεια, μόλις ξανανοίξει η Βουλή στο τέλος Αυγούστου.

Παρότι η κοινωνική ασφάλιση είναι διαρκής στόχος επιθέσεων από τις κυβερνήσεις – όχι πάντα επιτυχημένων – το συγκεκριμένο νομοσχέδιο φέρνει ίσως μια από τις μεγαλύτερες επιθέσεις που έχει επιχειρηθεί εδώ και δεκαετίες. Ξεκινώντας από την επικουρική ασφάλιση, αλλάζει συνολικά το χαρακτήρα του συστήματος. Συνεπής στη γραμμή της εξατομίκευσης σε όλα τα επίπεδα, η κυβέρνηση μετατρέπει τα ταμεία των επικουρικών συντάξεων (αρχικά), από συλλογική υπόθεση των εργαζόμενων, σε ατομικούς κουμπαράδες όπου ο κάθε εργαζόμενος θα συναινεί υποχρεωτικά στο τζογάρισμα των εισφορών του από κερδοσκοπικά funds. Το μόνο περιθώριο επιλογής για τον εργαζόμενο είναι αν η ιδιωτική εταιρεία που θα διαχειρίζεται τον «κουμπαρά» του θα τζογάρει τις εισφορές του με υψηλό ή χαμηλό ρίσκο. Τα χαμηλού ρίσκου δεν θα έχουν καμία απόδοση και η επικουρική θα είναι ψίχουλα. Αντίθετα τα υψηλού ρίσκου θα έχουνε μεγαλύτερες αποδόσεις, αλλά και τον κίνδυνο να τα χάσεις όλα και να μην πάρεις ποτέ τίποτα, όπως έχει γίνει πολλές φορές με ιδιωτικές εταιρίες που χρεοκόπησαν και οι ασφαλισμένοι έχασαν τα πάντα.

Η κυβέρνηση προσπαθώντας να αποφύγει τις αντιδράσεις και βασικά αυτές που θα έρθουν από τα δυνατά συνδικάτα, αυτό που λέει στους εν ενεργεία εργαζόμενους είναι λίγο πολύ «μην ανησυχείτε, εσείς δεν θα πάθετε τίποτα», καθώς οι αλλαγές θα αφορούν όσους ενταχτούν στο ασφαλιστικό σύστημα από 1/1/22. Λένε ψέματα, γιατί χωρίς χρήματα να εισρέουν στο ταμείο επικούρησης από τους νεότερους ασφαλισμένους, θα υπάρχει ετήσια τρύπα κοντά στα 2 δις ευρώ. Στην πραγματικότητα για τους ήδη ασφαλισμένους έρχονται μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις. Αν περάσει η ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης θα ανοίξει ο δρόμος για να ιδιωτικοποιηθεί και η κύρια σύνταξη και συνολικά το ασφαλιστικό σύστημα. Ακόμα και να ίσχυε το «εσείς δεν θα πάθετε τίποτα», ο ξεσηκωμός δεν μπορεί παρά να περιλαμβάνει σύσσωμη την εργατική τάξη, καθώς καταδικάζεται το ήδη χτυπημένο ασφαλιστικό μέλλον των νέων εργαζομένων, των παιδιών όσων πάλεψαν και υπερασπίστηκαν την κοινωνική ασφάλιση απέναντι στις επιθέσεις ξανά και ξανά στο παρελθόν. Και σίγουρα αφορά τη νεολαία, τον διαρκή στόχο της κυβέρνησης.

Άλλωστε οι συνέπειες της αντιδραστικής μεταρρύθμισης δεν αφορούν μόνο την τύχη των συντάξεων στο μέλλον. Οι εργαζόμενοι θα πληρώσουν πολύ άμεσα την ίδια την εφαρμογή των αλλαγών που φέρνει το νομοσχέδιο. Η αλλαγή στην επικουρική ασφάλιση δημιουργεί μια δημοσιονομική τρύπα που ξεπερνά τα 70 δισεκατομμύρια. Οι δανειστές έθεσαν δύο επιλογές για την κάλυψη της τρύπας: Είτε δάνειο με νέο μνημόνιο, είτε νέα φορολογία. Η επιλογή της κυβέρνησης πάει στο δεύτερο, χωρίς όμως να αποκλείεται και το πρώτο ενδεχόμενο σε επόμενο βήμα. Οι εργαζόμενοι θα πληρώσουν από την τσέπη τους την καταλήστευση των εισφορών τους, όπως τα θύματα της μαφίας που αναγκάζονται να σκάψουν τον ίδιο τους το λάκκο. 

Καμπάνια

«Μπορούμε να τους σταματήσουμε» υπογραμμίζει ο Συντονισμός Εργατικής Αντίστασης που ήδη έχει σε εξέλιξη μια μεγάλη καμπάνια ενάντια στο νέο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο. 

«Η διάλυση και η ιδιωτικοποίηση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης είναι σταθερή επιδίωξη όλων των κυβερνήσεων εδώ και  δεκαετίες. Καμία κυβέρνηση δεν τα κατάφερε, παρόλα τα χτυπήματα που επέφεραν στην κοινωνική ασφάλιση. Τους σταμάτησε κάθε φορά ένα δυνατό εργατικό κίνημα που τίναξε στον αέρα όλες τις επιθέσεις τους. Με τους αγώνες μας για την υπεράσπιση του ασφαλιστικού, ξηλώσαμε υπουργούς (Γιαννίτσης, Μαγγίνας) και βοηθήσαμε να ανατραπούν κυβερνήσεις. Το ίδιο μπορούμε να κάνουμε και τώρα» θυμίζει.

«Οι εργαζόμενοι δείξαμε ότι έχουμε μεγάλη δύναμη με τις πιο μαζικές απεργιακές κινητοποιήσεις των τελευταίων χρόνων ενάντια στην κατάργηση του 8ωρου. Μέσα σε ένα μήνα προχωρήσαμε σε τρείς πανεργατικές απεργίες και δεκάδες χιλιάδες απεργοί νέκρωσαν τους χώρους δουλειάς και βγήκαν μαζικά στους δρόμους σε μεγάλα απεργιακά συλλαλητήρια. 

Είναι λάθος η αναμονή από τις συνδικαλιστικές ηγεσίες για το πότε θα το φέρει η κυβέρνηση για ψήφιση. Να σημάνει συναγερμός σε κάθε χώρο δουλειάς. Σημείο το σημείο, σωματείο το σωματείο να οργανώσουμε τους χώρους μας για να αναγκάσουμε τις ηγεσίες να προχωρήσουν σε νέα πανεργατική απεργία. Να προχωρήσουμε σε συνελεύσεις σε κάθε σωματείο και χώρο. Να συζητήσουμε με τους συναδέλφους, να συγκροτήσουμε παντού επιτροπές αγώνα, να πάρουμε αποφάσεις για απεργία. Να απαιτήσουμε από την ΑΔΕΔΥ και όλα τα Εργατικά Κέντρα να προχωρήσουν από τώρα στην οργάνωση του αγώνα. 

Απέναντι στα ψέματα της ΝΔ, ότι τάχα έτσι θα σώσει τις συντάξεις μας, διεκδικούμε διαγραφή του χρέους. Να πάψουμε να αποπληρώνουμε δις. ευρώ κάθε χρόνο. Να πάρουμε από τους εργοδότες τα εκατομμύρια που χρωστάνε και δεν έχουν αποδώσει στα ασφαλιστικά ταμεία. Αυτή τη μάχη δίνει ο Συντονισμός Εργατικής Αντίστασης και το Συντονιστικό των Νοσοκομείων και σε καλούν να την δώσουμε μαζί».