Εργατικό κίνημα
Υποχρεωτικός εμβολιασμός στην Υγεία: Ανοίγουν τον δρόμο για απολύσεις

21/7 ΑΧΕΠΑ. Φωτό: Η Εργατική Αλληλεγγύη στη Θεσαλονίκη

Ψηφίστηκε στις 22 Ιούλη η τροπολογία που προβλέπει αναστολή εργασίας χωρίς αποδοχές για τους/τις εργαζόμενους/ες της Υγείας και της Πρόνοιας που δεν έχουν εμβολιαστεί. Ενάντια σε αυτή τη νέα επίθεση της ΝΔ, το Συντονιστικό των Νοσοκομείων καλεί σε κινητοποίηση στο Υπουργείο Υγείας την Πέμπτη 29 Ιούλη στις 3:30μμ.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕΔΗΝ με απόφασή της καλούσε επίσης σε κινητοποίηση των συνδικαλιστικών στελεχών την Τρίτη 27 Ιούλη καθώς και σε “κλιμάκωση των κινητοποιήσεων την Πέμπτη 26 Αυγούστου με Πανελλαδική Κινητοποίηση με Στάση Εργασίας 10πμ – 3μμ. Συγκέντρωση στην Αττική στο Υπουργείο Υγείας στις 11πμ & στην Θεσσαλονίκη στο Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης”. Τα Σωματεία των εργαζόμενων του Θριάσιου και του Άγιου Σάββα ήδη καλούν στις κινητοποιήσεις της ΠΟΕΔΗΝ.

Η τροπολογία οδηγεί στην ανεργία τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες που δεν έχουν εμβολιαστεί ενώ προβλέπει επίσης ότι ο υπουργός Υγείας μπορεί να επεκτείνει τη λίστα των επαγγελμάτων για τα οποία ισχύει η υποχρέωση εμβολιασμού. Πρόκειται καθαρά για ένα πρόσχημα για απολύσεις. Και φυσικά, είναι ταυτόχρονα μια ακόμη προκλητική προσπάθεια μετακύλισης των ευθυνών για την εξάπλωση της πανδημίας από τους πραγματικούς υπεύθυνους, την κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας, στους/στις εργαζόμενους/ες.

Χυδαίοι

Όπως τονίζει στην προκήρυξη που έχει ήδη διακινήσει σε δεκάδες νοσοκομεία το Συντονιστικό των Νοσοκομείων: “Η κυβέρνηση αξιοποιεί το ζήτημα της πανδημίας και των εμβολιασμών με χυδαίο τρόπο έτσι ώστε να απολύσει εκατοντάδες εργαζόμενους από τα δημόσια νοσοκομεία...

Αν πράγματι νοιάζονταν για την δημόσια Υγεία θα είχαν προσλάβει προσωπικό, ενώ η πραγματικότητα είναι ότι δεν έχουν προσλάβει ούτε ένα μόνιμο εργαζόμενο αυτούς τους 17 μήνες της πανδημίας. Θα είχαν μονιμοποιήσει τους πάνω από 20.000 συμβασιούχους που για ενάμιση χρόνο δίνουν ηρωικά τη μάχη με τον κορονοϊό. Αντίθετα ετοιμάζονται να απολύσουν χιλιάδες συμβασιούχους σε τρεις δόσεις. Στις 31 Οκτώβρη, στις 31 Δεκέμβρη και τον Φλεβάρη του 2022. Κόπτεται δήθεν η κυβέρνηση για τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού τη στιγμή το 97% των προσφύγων στα στρατόπεδα παραμένουν ανεμβολίαστοι. Θα είχαν αυξήσει τα δρομολόγια για να μην στριμώχνονται οι εργαζόμενοι καθημερινά στα ΜΜΜ για να πηγαίνουν στις δουλειές τους. Θα είχαν ανοίξει τα σχολεία με 15 μαθητές στην τάξη όπως ζητούσαν οι εκπαιδευτικοί”.

Η ΠΟΕΔΗΝ σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι οι εργαζόμενοι/ες που έχουν ανοσία φτάνουν στο 90% του συνόλου, καθώς και ότι όλοι, εμβολιασμένοι και μη, τηρούν τα απαραίτητα μέτρα ατομικής προστασίας. “Σε μεγάλο βαθμό η εικόνα της διασποράς του ιού, αποδίδεται σε παράγοντες που σχετίζονται με την ελλιπή ιχνηλάτηση και τις παθογένειες του Εθνικού Συστήματος Υγείας”, τονίζει.

Η ΟΕΝΓΕ συμπληρώνει ότι τα μέτρα που χρειάζεται να παρθούν για την ενίσχυση του εμβολιαστικού προγράμματος, είναι μέτρα ενίσχυσης του ΕΣΥ. “Δωρεάν πλήρης προληπτικός ιατρικός έλεγχος πριν τον εμβολιασμό και κατοχύρωση για όσους πρέπει να εξαιρεθούν ότι δε θα υφίστανται καμία συνέπεια ή διάκριση. Εξασφάλιση της αναγκαίας φαρμακοεπαγρύπνησης με σταθερή παρακολούθηση των εμβολιασμένων για έγκαιρη παρέμβαση σε τυχόν παρενέργειες και επιστημονική καταγραφή των αποτελεσμάτων του εμβολιασμού”. Ανακοίνωση ενάντια στον υποχρεωτικό εμβολιασμό έβγαλε και το Κλαδικό Σωματείο Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών, Γηροκομείων, Εργαστηρίων, Διαγνωστικών Κέντρων και Συναφών Χώρων Αθήνας, καθώς και η ΑΔΕΔΥ.

Κλιμακώνουμε στην ΔΕΘ

Με την κατάθεση της τροπολογίας στις 21 Ιούλη έγιναν οι πρώτες κινητοποιήσεις. Δεκάδες εργαζόμενοι/ες συγκεντρώθηκαν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας και εκατοντάδες, από όλα τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, στο 

ΑΧΕΠΑ. Όπως τονίζουν μέλη του Συντονιστικού που διακινούσαν την Εργατική Αλληλεγγύη: “Η απάντηση που δίνει η Εργατική Αλληλεγγύη αυτή τη βδομάδα «Απολύστε τον Μητσοτάκη και όχι τους εργάτες της Υγείας, της Πρόνοιας και της Παιδείας» βρήκε μαζική αποδοχή. Κοινός τόπος μεταξύ των συγκεντρωμένων ήταν η ανάγκη για αγωνιστική κλιμάκωση, με μεγάλο ραντεβού το διήμερο της ΔΕΘ στην πόλη, 10-11/9”.

Σε αντίθεση με τις χυδαιότητες της κυβέρνησης, οι εργαζόμενοι/ες στο ΕΣΥ έχουν παίξει καθοριστικό ρόλο για την αντιμετώπιση της πανδημίας, τόσο σε επίπεδο περίθαλψης, όσο και σε επίπεδο αγώνων. Με απεργίες, κινητοποιήσεις και οργανωμένες καταγγελίες μέσα από τα σωματεία τους κέρδισαν ατομικά μέτρα προστασίας και περιόρισαν τη διασπορά του ιού όσο γινόταν, κάτω από τις αντίξοες συνθήκες που επικρατούσαν στα νοσοκομεία. Αυτοί είναι που μπορούν να βοηθήσουν να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη στο εμβόλιο στο σύνολο της κοινωνίας. Και αν υπάρχει κάτι που στέκεται εμπόδιο σε αυτό, δεν είναι παρά η διάλυση του ΕΣΥ, η υποστελέχωση και η λειτουργία του σε μόνιμη κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Γι' αυτό η επιτυχία του εμβολιασμού συνδέεται με τις απεργιακές μάχες για την ενίσχυση του ΕΣΥ συνολικά.

Όμως η μάχη ενάντια στην πανδημία δεν θα κριθεί μόνο από το εμβόλιο. Η κυβέρνηση επαναλαμβάνει ότι είναι “το μόνο όπλο”, “ο δρόμος προς την ελευθερία” και άλλα τέτοια γλαφυρά -κι αυτή είναι μια ακόμα σκοπιμότητα που εξυπηρετεί η επίθεση σε βάρος των εργαζόμενων που δεν εμβολιάζονται. Στην πραγματικότητα η μάχη ενάντια στην πανδημία είναι μια μάχη για την ενίσχυση του ΕΣΥ, των συγκοινωνιών, των σχολείων, των δομών πρόνοιας για τα μέτρα προστασίας στους χώρους εργασίας, για την συστηματική ιχνηλάτηση κ.ο.κ. Είναι δηλαδή η μετωπική σύγκρουση με όλες τις επιλογές της κυβέρνησης. “Το μόνο όπλο” ενάντια στην πανδημία είναι να πάρουν οι εργάτες και οι εργάτριες τον έλεγχο στα χέρια τους. Όπως λέει και το σύνθημα: “Φέρτε το εμβόλιο και φύγετε από δω”.