Καταπίεση και απελευθέρωση
Υποκρισία της ΕΛΑΣ μπροστά στις γυναικοκτονίες

17/7, Διαδήλωση στην Αθήνα ενάντια στη σεξιστική βία. Φωτό: Αφροδίτη Φράγκου

Δυο γυναικοκτονίες σημειώθηκαν μέσα σε μία εβδομάδα, σε Δάφνη και Λάρισσα, με τις δολοφονημένες από συντρόφους τους γυναίκες μέσα στο 2021 να είναι πλέον επτά. Μια ακόμη γυναίκα μαχαιρώθηκε από τον σύζυγό της στη Ρόδο επειδή ήθελε να τον χωρίσει. 

Στη Δάφνη, όπου ένας 41χρονος άνδρας μαχαίρωσε μέχρι θανάτου τη σύζυγό του, για μια ακόμη φορά, η ΕΛΑΣ είχε ειδοποιηθεί αλλά αδιαφόρησε. Όπως αναφέρει γειτόνισσα σε ανάρτησή της στο facebook, είχε τηλεφωνήσει στην άμεση δράση είκοσι ημέρες πριν τη δολοφονία. Το περιπολικό που ήρθε, και μάλιστα καθυστερημένα, δεν μπήκε καν στον κόπο να διερευνήσει την καταγγελία. Η ΕΛΑΣ απάντησε με ...διαθεσιμότητα των δυο αστυνομικών που αδιαφόρησαν. Την επόμενη ημέρα ανακοίνωσε 14 αυτόφωρες συλλήψεις μετά από 30 καταγγελίες για ενδοοικογενειακή βία.

Η υποκρισία βγάζει μάτι. Χρειάστηκε να χυθεί το αίμα έξι γυναικών από το χέρι του συντρόφου τους μέσα στο 2021 για να αρχίσει η ΕΛΑΣ να παριστάνει ότι νοιάζεται για την ενδοοικογενειακή βία. Ενώ οι φορείς ερευνών μιλούν ήδη από το 2020 για ραγδαία αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας, τα νούμερα που παρουσιάζει στην ετήσια έκθεσή της η ΕΛΑΣ είναι πολύ χαμηλότερα από αυτά που με τυμπανοκρουσίες ανακοίνωσε την επόμενη της γυναικοκτονίας στη Δάφνη. 

Εμπόδια

Παράλληλα το ίδιο το αρχηγείο της ΕΛΑΣ αναφέρει σε έγγραφό του ποια είναι η αντιμετώπιση που επιφυλάσσουν στα θύματα ενδοοικογενειακής βίας οι αστυνομικοί: “αποθάρρυνση στην υποβολή καταγγελιών, άρνηση λήψης μήνυσης, εν γένει μη εκδήλωση των ενδεδειγμένων ενεργειών, όπως σύλληψη του δράστη και παραπομπή του ενώπιον των εισαγγελικών αρχών”.

Η καλύτερη προστασία των κακοποιημένων γυναικών είναι το φούντωμα του κινήματος. Τα αντανακλαστικά που έχει δημιουργήσει το γυναικείο κίνημα ήταν αυτά που ανάγκασαν τον Χρυσοχοΐ­­­δη και την ΕΛΑΣ να τρέξουν να ασχοληθούν με αυτά τα 30 περιστατικά. Όμως ο αριθμός από μόνος του είναι τρομακτικός -δείχνει ότι τα σχεδόν 5,5 χιλιάδες περιστατικά που κατέγραψε το 2020 η ΕΛΑΣ είναι ένα μικρό μόνο μέρος της πραγματικότητας -από αυτά άλλωστε εξιχνιάστηκαν μόνο τα 851. Το ίδιο ισχύει και για τις πολύκροτες υποθέσεις του ελληνικού #metoo: ο Λιγνάδης και ο Φιλιππίδης βρίσκονται πια και οι δύο στη φυλακή, κι αυτό το οφείλουμε μόνο στο ξέσπασμα του γυναικείου κινήματος που οδήγησε και σε μια μεγάλη απεργιακή 8 Μάρτη τις ημέρες που γινόταν η χιονοστιβάδα των καταγγελιών.