Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Λασίθι: Stop στις ρατσιστικές επιθέσεις

Την Τετάρτη 11 Αυγούστου μετανάστες εργάτες στην περιοχή του Αγίου Γεωργίου στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης έπεσαν θύματα ρατσιστικής επίθεσης από μια ομάδα 15 ατόμων. Οι τραμπούκοι επιτέθηκαν στα σπίτια όπου διέμεναν 13 μετανάστες εργάτες από το Πακιστάν, τους ξυλοκόπησαν, τους έκλεψαν και τους απείλησαν ακόμα και με όπλα σύμφωνα με τις καταγγελίες των ίδιων αλλά και κατοίκων. 

Κάτοικοι του χωριού είπαν πως: «Ακούσαμε τους πυροβολισμούς και ξέρουμε ότι η αστυνομία όταν ήρθε μετά από δική μας ενημέρωση, βρήκε αρκετούς κάλυκες από όπλα». Τα θύματα, πολλά εκ των οποίων μεταφέρθηκαν στο κέντρο υγείας και στο νοσοκομείο -δύο σε κρίσιμη κατάσταση, καταγγέλλουν πως οι δράστες τους απειλούσαν με το όπλο κολλημένο στο πρόσωπο τους μέχρι να τους πουν που είχαν τα χρήματα τους. 

Με ανακοίνωση της η ΚΕΕΡΦΑ Ηρακλείου Κρήτης ζητά “να τιμωρηθούν οι ρατσιστές δολοφόνοι για τις επιθέσεις κατά μεταναστών εργατών στο Λασίθι” και να μην υπάρξει καμία συγκάλυψη. 

“Είναι γνωστή η ασυδοσία αυτών των ομάδων και η ασυλία που έχουν από την αστυνομία καθώς είναι ακόμα νωπές οι μνήμες από τα περιστατικά ρατσιστικών επιθέσεων που έγιναν πέρυσι στο Τυμπάκι” αναφέρει η ανακοίνωση. “Το κοινό χαρακτηριστικό και στις δύο περιπτώσεις είναι πως ντόπιοι και μετανάστες είναι ενωμένοι απέναντι σε αυτά τα περιστατικά και πως σε καμία περίπτωση δε θα αφήσουν τέτοιου είδους καταστάσεις χωρίς απαντήσεις. 

Ξέρουμε πολύ καλά πως αυτές οι επιθέσεις δεν προκύπτουν από το πουθενά. Το ρατσιστικό ντελίριο της κυβερνητικής πολιτικής που από την μία δολοφονεί πρόσφυγες και μετανάστες στον Έβρο και το Αιγαίο και από την άλλη δίνει το ελεύθερο σε τραμπούκους να δρουν ανενόχλητοι. Όμως θα βρίσκει πάντα απέναντι ντόπιους και μετανάστες εργάτες και εργάτριες για να τους σταματήσουν. 

«Εμείς δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με τα παιδιά που έρχονται να δουλέψουν για ένα κομμάτι ψωμί» μας έλεγαν κάτοικοι στο Τυμπάκι, όταν επισκεφθήκαμε την περιοχή μετά τα γεγονότα. Το ίδιο λένε και οι κάτοικοι του Λασιθίου για τους Πακιστανούς εργάτες που δέχτηκαν την επίθεση τώρα. Έχουν την εμπειρία του τι σημαίνει ζούμε μαζί, δουλεύουμε μαζί αλλά και παλεύουμε μαζί, για αυτό και δεν κρύβουν την απέχθεια και την οργή τους όταν συμβαίνουν τέτοια περιστατικά. 

Απέναντι στις επιθέσεις που δέχονται τα αδέρφια μας οι πρόσφυγες και οι μετανάστες απαντάμε ενωμένοι με δύναμη της τάξης μας με αγώνες και κινητοποιήσεις. Με ένα μεγάλο ραντεβού που θα είναι η φετινή κινητοποίηση τις ΔΕΘ στις αρχές του Σεπτέμβρη, αλλά και μέχρι τότε με κάθε ευκαιρία βγαίνουμε και οργανώνουμε δράσεις. Κάνουμε για άλλη μια φορά ξεκάθαρο πως η Κρήτη είναι ένα νησί βαθιά αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό και ο κόσμος δεν θα αφήσει να πέσουν στα μαλακά επιθέσεις σε βάρος εργατριών και εργατών, από όπου και αν αυτοί προέρχονται. Απαιτούμε να καταδικαστούν άμεσα οι ρατσιστές τραμπούκοι και να αποζημιωθούν τα θύματα. Καλούμε τα συνδικάτα, συλλογικότητες να πάρουν και αυτά αντίστοιχη θέση απέναντι στο συμβάν και να οργανώσουμε δράσεις από δω και στο εξής”.