Εργατικό κίνημα
Νοσοκομεία: Πανελλαδική στάση εργασίας και διαδηλώσεις 26/8 - Κάτω τα χέρια από τους εργαζόμενους της Υγείας!

5/8, Στάση εργασίας στο νοσοκομείο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού. Φωτό: Έλλη Πανταζοπούλου

Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός δεν θα περάσει, κάτω τα χέρια από τους εργαζόμενους της Υγείας! Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνουν στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία όλης της  χώρας με τις μαζικές απεργιακές κινητοποιήσεις που πραγματοποιούν καταμεσής του Αυγούστου με επόμενους μεγάλους σταθμούς: Την πανελλαδική στάση εργασίας της ΠΟΕΔΗΝ (10πμ-3μμ) την Πέμπτη 26 Αυγούστου -με συγκεντρώσεις στην Αθήνα στο Υπουργείο Υγείας (11πμ) και στη Θεσσαλονίκη στο Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης (11πμ). Και τις διαδηλώσεις στην Θεσσαλονίκη με το Καραβάνι της Υγείας την Παρασκευή 10 Σεπτέμβρη και τη διαδήλωση στη ΔΕΘ το Σάββατο 11 Σεπτέμβρη.

Με απόφαση της στις 5 Αυγούστου, η ΠΟΕΔΗΝ έχει προκηρύξει απεργία-αποχή από κάθε διαδικασία προσκόμισης πιστοποιητικού ή βεβαίωσης εμβολιασμού ή νόσησης, καλύπτοντας το σύνολο των εργαζομένων (νοσηλευτικού, διοικητικού και λοιπού μη ιατρικού προσωπικού), συμπεριλαμβανομένων και των προϊσταμένων τμημάτων που θα πρέπει να συλλέξουν αυτά τα πιστοποιητικά. «Το 90% του υγειονομικού προσωπικού που είναι εμβολιασμένο ή διαθέτει πιστοποιητικό νόσησης εξασφαλίζει υψηλό δείκτη υγειονομικής προστασίας.

Ζητάμε από την κυβέρνηση να αναστείλει τον νόμο, διαφορετικά αναλαμβάνει πλήρως την ευθύνη που θα ανασταλούν η λειτουργία ζωτικών υπηρεσιών των νοσοκομείων στην κορύφωση του 4ου κύματος της πανδημίας», αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ στην ανακοίνωσή της. Αντίστοιχες αποφάσεις παίρνουν μέσα από μαζικές γενικές συνελεύσεις όλα τα σωματεία των νοσοκομείων ενώ η ΟΕΝΓΕ με ανακοίνωσή της αναφέρει ότι δεν πρόκειται να δεχθεί καμία διαθεσιμότητα και καμία απόλυση συναδέλφου.

Συντονιστικό Νοσοκομείων 

Στη μάχη της οργάνωσης της απεργίας στις 26 Αυγούστου έχει ριχτεί το Συντονιστικό Νοσοκομείων που ζητάει από τις ομοσπονδίες και την ΑΔΕΔΥ να τη μετατρέψουν σε απεργία για όλο το δημόσιο. Όπως αναφέρει στο κάλεσμά του:

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ψήφισε τροπολογία που κάνει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό για όλους τους εργαζόμενους στην Υγεία και στις Προνοιακές μονάδες και ανακοίνωσαν ποινές απόλυσης, ή διαθεσιμότητας για όσους εργαζόμενους, είτε μονίμους είτε συμβασιούχους, αρνηθούν να εμβολιαστούν. Σε μια σειρά νοσοκομεία, (Αγ. Σάββας), δεν παρατείνουν τη σύμβαση σε ανεμβολίαστους εργαζόμενους της καθαριότητας και τους οδηγούν στη απόλυση. Η κυβέρνηση αξιοποιεί το ζήτημα της πανδημίας και των εμβολιασμών με χυδαίο τρόπο έτσι ώστε να απολύσει εκατοντάδες εργαζόμενους από τα δημόσια νοσοκομεία και συνολικά από το δημόσιο. Αυτή είναι η πραγματικότητα, όσο και αν προσπαθούν να μας πείσουν πως, ότι κάνουν το κάνουν για να προστατέψουν την Υγεία της κοινωνίας.

Αν πράγματι νοιάζονταν για την δημόσια Υγεία θα είχαν προσλάβει προσωπικό, ενώ η πραγματικότητα είναι ότι δεν έχουν προσλάβει ούτε ένα μόνιμο εργαζόμενο αυτούς τους 17 μήνες της πανδημίας. Θα είχαν μονιμοποιήσει τους πάνω από 20.000 συμβασιούχους που για ενάμιση χρόνο δίνουν ηρωικά τη μάχη με τον κορονοϊό. Αντίθετα ετοιμάζονται να απολύσουν χιλιάδες συμβασιούχους σε τρείς δόσεις. Στις 31 Οκτώβρη, στις 31 Δεκέμβρη και τον Φλεβάρη του 2022. 

Στο πρώτο κύμα της πανδημίας οι μη εμβολιασμένοι τότε υγειονομικοί, κατάφεραν να σώσουν χιλιάδες συμπολίτες μας από τον θάνατο, προφανώς με τα πενιχρά μέτρα προστασίας που είχαν στη διάθεσή τους. 

Τώρα, ο Μητσοτάκης, ο Κικίλιας και η συμμορία τους, αυτούς τους ήρωες, τους στοχοποιούν ότι τάχα οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί φταίνε για την πανδημία. Και βάζουν πλώρη για να τους απολύσουν. 

Απέναντι σε αυτήν την επίθεση της κυβέρνησης, χρειάζεται μαζική απάντηση από όλα τα συνδικάτα της Υγείας και όλη την κοινωνία. Χρειάζεται απεργιακή δράση τώρα για να τους σταματήσουμε. Σε κάθε νοσοκομεία να στηρίξουμε τους συνάδελφους. Να μην τους αφήσουμε να μας διασπάσουνε σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους για να μας πετσοκόψουν ευκολότερα. Να μην αφήσουμε να περάσει καμία απόλυση, καμία διαθεσιμότητα με μαζικές κινητοποιήσεις σε κάθε χώρο δουλειάς. Απαιτούμε από την ΟΛΜΕ, τη ΔΟΕ, και την ΑΔΕΔΥ να μετατρέψουν την κινητοποίηση της 26 Αυγούστου σε πανδημοσιουπαλληλική απεργία για να μην περάσουν οι απολύσεις».