Περιβάλλον
Εκδήλωση του ΣΕΚ 11/8: “Να πέσει η ΝΔ με πάταγο”

11/8, Ξεκινώντας τη συζήτηση στην πλ. Κουμουνδούρου. Φωτό: Γιάννης Σουμπάσης

Γιώργος Ράγκος

 

Είμαστε σε μια περίοδο έντονης καταστροφής και οι ευθύνες έχουν όνομα, είναι η κυβέρνηση της ΝΔ. Τη Δευτέρα, όταν χιλιάδες διαδηλώναμε στο κέντρο της Αθήνας, ο Μητσοτάκης έβγαζε ένα ακόμα διάγγελμα, για να μας πει ότι για την καταστροφή φταίει η κλιματική αλλαγή. Την παρουσιάζει σαν ένα φυσικό φαινόμενο που όπως ο κορωνοϊός δεν μπορούσαμε να προβλέψουμε και είμασταν απροετοίμαστοι. Ο δεύτερος λόγος που πρόβαλε η κυβέρνηση ήταν οι πολλές ταυτόχρονες πυρκαγιές, κλείνοντας έτσι το μάτι και σε θεωρίες συνωμοσίας.

Η κλιματική αλλαγή είναι όντως εδώ και προκαλεί τεράστιες καταστροφές στην Ελλάδα και σε όλο τον πλανήτη. Την προηγούμενη βδομάδα κυκλοφόρησε η έκθεση του ΟΗΕ, που διαπιστώνει ότι η αύξηση της θερμοκρασίας σε σχέση με την προβιομηχανική περίοδο είναι 1.1 βαθμοί Κελσίου. Όταν φτάσει τους 1.5 βαθμούς, που ήταν το όριο της Συνόδου του Παρισιού, θα υπάρξουν μη-αναστρέψιμες επιπτώσεις. 

Μόνο που η κλιματική αλλαγή δεν έπεσε από τον ουρανό. Είναι αποτέλεσμα της καταστροφικής διαχείρισης του περιβάλλοντος και της ίδιας της λειτουργίας του καπιταλισμού. Η παραγωγική διαδικασία του καπιταλισμού έχει στη βάση της τα ορυκτά καύσιμα που προκαλούν την συγκέντρωση των αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα και την υπερθέρμανση του πλανήτη. 

Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει εντείνει τη χρήση των ορυκτών καυσίμων. Κοιτάξτε τι γίνεται με τις ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο. Κινδυνεύουμε να εμπλακούμε σε πολεμικές συρράξεις για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων που βρίσκονται στο βυθό της Μεσογείου. Κοιτάξτε τι γίνεται με τους αγωγούς που σχεδιάζονται στη Μεσόγειο ή στη Β. Ελλάδα. Η κυβέρνηση είναι συνυπεύθυνη για την κλιματική αλλαγή. Όταν μας λένε ότι δεν περιμέναμε την κλιματική αλλαγή τι μπορούμε να κάνουμε, τους απαντάμε: είστε ψεύτες και υποκριτές, εσείς τη δημιουργήσατε. 

Κάτω από τις στάχτες τα κέρδη τους

Ο καπιταλισμός χρησιμοποιεί την κλιματική αλλαγή σαν άλλοθι και σαν ευκαιρία για μπίζνες. Το βλέπουμε με τις ανεμογεννήτριες. Έτσι όπως χρησιμοποιούνται είναι μια απάτη. Το είδαμε με τον καύσωνα, όταν οι ΑΠΕ κάλυψαν μόνο το 5% της ζήτησης και η κυβέρνηση εισήγαγε ενέργεια από χώρες που χρησιμοποιούν λιγνίτη. Δεν υπάρχει κανένα σχέδιο, μόνο οι μπίζνες του Μπόμπολα, του Ελλάκτωρ, της ΤΕΡΝΑ, που έχουν και στενές σχέσεις με την κυβέρνηση. 

Είναι υποκριτές και για ένα άλλο λόγο. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα, η παρατεταμένη ξηρασία, δεν ήταν απρόβλεπτα. Τα ινστιτούτα, οι μετεωρολόγοι, προβλέπανε έντονο και παρατεταμένο καύσωνα. Όμως, η κυβέρνηση δεν πήρε κανένα μέτρο. 

Σε σχέση με την πρόληψη των πυρκαγιών, αν οι συνέπειες δεν ήταν τόσο τραγικές, τα πράγματα είναι αστεία. Ο Χαρδαλιάς πήγε τον Ιούνη στην Ιπποκράτειο Πολιτεία, που κάηκε ολοσχερώς, για να παρουσιάσει ένα «πρότυπο πρόγραμμα πρόληψης». Τα Δασαρχεία είχαν ζητήσει 17 εκατομμύρια για έργα πρόληψης (καθαρισμοί δασών, δασικοί δρόμοι, προσωπικό). Πήραν το 1/10, δηλαδή 1,7 εκατομμύρια. Συγκριτικά, ο «Μεγάλος Περίπατος» του Μπακογιάννη στοίχισε 2 εκατομμύρια ευρώ. 

Στη Fraport δώσανε 100 εκατομμύρια γιατί είχε μειωμένα έσοδα από τα ιδιωτικοποιημένα αεροδρόμια. Δώσανε 120 εκατομμύρια στην Aegean για να καλύψει τη χασούρα από τη πτώση του τουρισμού. Δώσανε 80 εκατομμύρια στα κανάλια για να μας λένε «μένουμε σπίτι» κλπ. 

Η κυβέρνηση, με το που βγήκε, ξεκίνησε μια ολόκληρη διαδικασία αποχαρακτηρισμού δασικών εκτάσεων. Αυτό είναι κίνητρο για πυρκαγιές. «Πάγωσε» τους δασικού χάρτες, ακόμα και όσοι έχουν εγκριθεί είναι μη-εφαρμόσιμοι. Ο περιβαλλοντοκτόνος νόμος Χατζηδάκη επιτρέπει υπό προϋποθέσεις να μην γίνουν αναδασώσεις σε καμένες εκτάσεις. Με άλλα λόγια η κυβέρνηση έκανε τα δάση καύσιμη ύλη για τα αρπακτικά της αγοράς.

Οι ίδιες εγκληματικές ευθύνες και για την κατάσβεση. Η σύγκριση τι κονδύλια πήρε η Πυροσβεστική και τι η Αστυνομία είναι συντριπτική. Μόνο το 2020 η ΕΛ.ΑΣ χρηματοδοτήθηκε με περίπου 35 εκατομμύρια ευρώ για εξοπλισμό. Στα μέσα του 2021 η χρηματοδότησή της πλησιάζει ήδη το ποσό του 2020. Χτες κυκλοφόρησε ότι παίρνει έκτακτο κονδύλι 1,5 εκατ. για καινούργια βανάκια για μεταγωγές. 

Την ίδια στιγμή η Πυροσβεστική Υπηρεσία είναι διαλυμένη. Υπάρχουν 3 χιλιάδες κενές οργανικές θέσεις. Ο Μητσοτάκης δεν ανανέωσε τις συμβάσεις 5,5 χιλιάδων εποχικών δασοπυροσβεστών, την ίδια στιγμή που μονιμοποίησε 4 χιλιάδες παπάδες. Η πλειοψηφία των μονίμων στην Πυροσβεστική έχουν μέσο όρο ηλικίας τα 40 χρόνια. Το ίδιο παλιός και ανεπαρκής είναι ο εξοπλισμός σε μέσα. 

Τον Μάη, όταν κάηκαν τα Γεράνεια, ο Χαρδαλιάς και ο Χρυσοχοΐδης είπαν ότι δεν είχαν προλάβει να νοικιάσουν πυροσβεστικά πτητικά μέσα αφού οι πυρκαγιές ξέσπασαν πριν την επίσημη αντιπυρική περίοδο. Τώρα έχουμε τον Χαρδαλιά που έγινε ανέκδοτο όταν έλεγε έχουμε 74 που έγιναν 73 που είναι 67 γιατί τα έξι είναι για συντονισμό, αλλά τελικά είναι 60 γιατί τα 6 είναι χαλασμένα (Καναντέρ, η εταιρεία έχει κλείσει). Από τα 60 τα 20 είναι σε περιφερειακά σημεία, τα 20 συντηρούνται και τα άλλα 20 δεν πετάξανε στην Εύβοια γιατί είχε πολύ καπνό…

Και βέβαια ο κόσμος έχει εμπειρία από τα αποτελέσματα προηγούμενων πυρκαγιών. Τι έγιναν οι εκτάσεις που κάηκαν στην Νότιο Εύβοια, στην Κάρυστο κλπ; Εγιναν ανεμογεννήτριες. 

Ο κόσμος καταλαβαίνει ότι έχει απέναντί του μια κυβέρνηση και ένα σύστημα και αναζητάει πολιτικές απαντήσεις. Όμως, τι λέει ο ΣΥΡΙΖΑ; Μη μας κατηγορείτε για το Μάτι η κλιματική αλλαγή φταίει, πήγαμε στο πανεπιστήμιο του Φράιμπουργκ και ορίστε μια πρόταση με εφτά σημεία. Και ο Μητσοτάκης απαντάει καλοδεχούμενες. Δηλαδή, συναίνεση από τον ΣΥΡΙΖΑ. Και για να κρύψει τις δικές του αμαρτίες αλλά και για να δείξει ότι είναι «υπεύθυνη αντιπολίτευση». 

Πόσο διαφορετικό είναι το ΚΚΕ; Προφανώς κάνει τις καταγγελίες. Αλλά τη Δευτέρα είχαμε μια διαδήλωση στο κέντρο της Αθήνας με πάνω από τρεις χιλιάδες κόσμο. Που διαλέγει να είναι το ΚΚΕ σε αυτή την περίοδο; Επιλέγει να είναι και αυτό μια «υπεύθυνη αντιπολίτευση», χάνει από τα μάτια του την οργή του κόσμου ενάντια στην κυβέρνηση.

Γι’ αυτό έχουμε να παίξουμε μεγάλο ρόλο. Ισχύει και τώρα αυτό που λέγαμε όταν ξεκίνησε η πανδημία, ότι η εργατική τάξη κρατάει όρθια την κοινωνία. Οι νοσοκομειακοί, οι εργαζόμενοι στα σούπερ μάρκετ, στις μεταφορές. 

Εργατική εναλλακτική

Μας χαροποιεί όταν ο κόσμος βγαίνει στα κανάλια και τα χώνει στην κυβέρνηση. Εχει μηδενική εμπιστοσύνη σε μια κυβέρνηση που έχει το θράσος να  λέει «δεν είχαμε νεκρούς», ενώ κάθε μέρα χάνονται άνθρωποι από το καύσωνα, από την πανδημία. Ο κόσμος είναι στα κάγκελα και αυτό δεν είναι παροδικό. 

Αλλά αυτό δεν φτάνει. Την οργή πρέπει να την κάνουμε δύναμη, στους αγώνες που έχουμε να δώσουμε το επόμενο διάστημα. Από το άμεσο, για πραγματική κάλυψη του κόσμου που είδε τη ζωή του να καταστρέφεται από τις πυρκαγιές αλλά και συνολικότερα. 

Η πάλη ενάντια στην κλιματική αλλαγή δεν είναι για τα εγγόνια μας, είναι για τις ζωές μας τώρα και την σωτηρία του πλανήτη. Έχει να κάνει με συγκεκριμένα αιτήματα πάλης, με όλα τα μέτωπα που ανοίγει η εργατική τάξη με τους αγώνες της σήμερα. 

Οι αγώνες της εργατικής τάξης μπορούν να βάλουν στο στόχαστρο συνολικά τους υπεύθυνους για την καταστροφή τους καπιταλιστές και το σύστημά τους. Να πέσει η ΝΔ με πάταγο, με τους αγώνες μας και η συνέχεια να είναι ο κόσμος που θα πει τώρα αναλαμβάνουμε εμείς, υπάρχουνε λύσεις το πρόγραμμα που έχουμε διαμορφώσει μέσα από τους αγώνες. 

Το δίλημμα που είχε βάλει η Ρόζα Λούξεμπουργκ, σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα είναι πιο επίκαιρο από ποτέ. Σε αυτό το δίλημμα διαλέγουμε τον σοσιαλισμό. 

 

• Το κείμενο βασίστηκε στην εισήγηση του Γιώργου Ράγκου στην εκδήλωση που διοργάνωσε το ΣΕΚ στις 11/8 στην πλ. Κουμουνδούρου με θέμα “Κυβέρνηση εμπρηστών και δολοφόνων - Να τους ανατρέψουμε - Να τελειώνουμε με το σύστημα που καταστρέφει τον πλανήτη”.