Περιβάλλον
Θυμούνται την κλιματική αλλαγή μόνο σαν άλλοθι για ιδιωτικοποιήσεις

Από κινητοποίηση των εργαζομένων στα δασαρχεία τον Οκτώβρη του 2019.

1,2 εκατομμύρια στρέμματα έχουν καεί από το ξεκίνημα του καλοκαιριού στην Ελλάδα και ο Αύγουστος συνεχίζεται. Πρόκειται για ένα θλιβερό φετινό πανευρωπαϊκό ρεκόρ και δεύτερο ελληνικό μετά την μεγαλύτερη καταστροφή που έγινε το 2007, με κυβέρνηση Καραμανλή, όταν κάηκαν συνολικά 2,2 εκατομμύρια στρέμματα. 

Φέτος την παρατεταμένη ανομβρία την άνοιξη ακολούθησε ένα από τα πιο θερμά καλοκαίρια των τελευταίων δεκαετιών και ένα διπλό κύμα καύσωνα που κορυφώθηκε τις μέρες των πυρκαγιών. Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι μόλις λίγες δεκαετίες μετά το φετινό θα είναι ένα «συνηθισμένο» καλοκαίρι στις χώρες της Μεσογείου κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου της κλιματικής αλλαγής.

Όμως είναι ανέκδοτο η κυβέρνηση Μητσοτάκη -που θυμάται την κλιματική αλλαγή μόνο αν είναι για ιδιωτικοποίηση στη ΔΕΗ- να κρύβεται πίσω από αυτήν. Αν πραγματικά λάμβανε σοβαρά υπόψη της τον κίνδυνο, δεν θα είχε κάνει το ζήτημα των ΑΟΖ και του φυσικού αερίου της Μεσογείου κεντρικό της ζήτημα και δεν θα είχε συνεπακόλουθα σαν προτεραιότητα την αγορά πανάκριβων οπλικών συστημάτων. Θα είχε σαν προτεραιότητα την ενίσχυση του δημόσιου μηχανισμού για την αντιμετώπιση και ακόμη περισσότερο την πρόληψη των φυσικών καταστροφών. 

Αλλά είναι αυτός ακριβώς που θέλει να διαλύσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, που μόλις λίγες μέρες πριν δήλωνε «έχω βαρεθεί να ακούω για προσλήψεις». «2.000 αδιόριστοι Δασοφύλακες σας κοιτούν με απορία…», απαντά με ανακοίνωσή του το Πανελλήνιο Σωματείο Ειδικών και Τεχνικών Δασικής Προστασίας. «Στο ερώτημα, γιατί το κράτος αδιαφορεί για την πρόληψη και διαχείριση των Δασών προσπαθούμε και εμείς μαζί σας να βρούμε μια απάντηση».

«Όταν την ευθύνη είχε η Δασική Υπηρεσία, οργάνωνε συνεργεία δασοπυρόσβεσης με μόνιμο προσωπικό και εκτάκτους που προσλάμβανε κάθε χρόνο από την κάθε ευαίσθητη περιοχή. Παίρναμε κόσμο από τα γύρω χωριά, ανθρώπους που ξέραν τα κατατόπια, τα περάσματα, τις οδούς διαφυγής. Έτσι, αποφεύγαμε τις πυρκαγιές μεγάλης διάρκειας, που βλέπουμε τώρα όλο και συχνότερα» αναφέρει χαρακτηριστικά η Πανελλήνια Ενωση Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων. Οι διανοίξεις αντιπυρικών ζωνών, οι βελτιώσεις των δασικών οδών, οι καθαρισμοί από τα ξέρα, οι αναδασώσεις πήγαν περίπατο μαζί με την υποβάθμιση της Δασικής Υπηρεσίας.

Είναι επίσης ανέκδοτο να προβάλλεται από την κυβέρνηση σαν επιχείρημα ότι παρόμοιες καταστροφές «συμβαίνουν σε όλες τις χώρες». Μα αυτό είναι ακριβώς το ζήτημα! Γι’ αυτό ετοιμάζονται διεθνείς διαδηλώσεις στη Σύνοδο του ΟΗΕ στην Γλασκώβη το Νοέμβριο αλλά και στην φιέστα των χωρών του «Νότου της ΕΕ» που ετοιμάζει ο Μητσοτάκης στα Χανιά στις 17 Σεπτέμβρη, τάχα για την κλιματική αλλαγή. 

Το εργατικό κίνημα με προμετωπίδα τα συνδικάτα, μαζί με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, μαζί με τους κατοίκους πρέπει να μπουν μπροστά σε ένα κοινό μέτωπο για να ανατραπούν όλες αυτές οι πολιτικές που καταστρέφουν το περιβάλλον και τις ζωές μας. Ξεκινώντας με την απαίτηση άμεσων προσλήψεων και αγοράς εξοπλισμού σε όλους τους σχετιζόμενους κλάδους τώρα, άμεσα μέτρα για την αποκατάσταση των κατεστραμμένων περιοχών τώρα, πριν ξεκινήσουν οι πλημμύρες, άμεση αποζημίωση και όχι «ψίχουλα» και «δάνεια» για τους πυρόπληκτους, για την αποκατάσταση των σπιτιών, των καλλιεργειών, της εργασίας τους.