Καταπίεση και απελευθέρωση
ΗΠΑ 2 Οκτώβρη: Όχι στην απαγόρευση των εκτρώσεων!

Austin, Texas, Σεπτέμβρης 2021. Φωτό: Evan L'Roy/The Texas Tribune

Πάνω από 620 διαδηλώσεις και συγκεντρώσεις σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν προγραμματιστεί για τις 2 Οκτώβρη, πανεθνική ημέρα δράσης ενάντια στην απαγόρευση των εκτρώσεων. Δεκάδες χιλιάδες γυναίκες και άντρες αναμένεται να βγουν στους δρόμους σε όλες τις Πολιτείες, διαδηλώνοντας ενάντια στον πρόσφατο νόμο του Τέξας που πρακτικά απαγορεύει όλες τις εκτρώσεις. Ήδη πολλές κλινικές έχουν δηλώσει ότι θα συμμορφωθούν με τον νόμο και έχουν παγώσει όλες τις διαδικασίες, ενώ οι πρώτες μηνύσεις έχουν στο στόχαστρο έναν γιατρό που δήλωσε δημόσια ότι δεν θα σταματήσει να παρέχει τις υπηρεσίες του. 

Ο γιατρός σε επιστολή του δήλωσε: “Παρότι δεν ρωτάμε ποτέ, πολλές γυναίκες μας λένε γιατί ήρθαν. Τελειώνουν το σχολείο, έχουν ήδη τρία παιδιά, βρίσκονται σε κακοποιητική σχέση, ή απλά δεν είναι έτοιμες. Η πλειονότητα όσων προχωράνε σε έκτρωση είναι μητέρες. Οι περισσότερες είναι από 18 ως 30 ετών. Πολλές δεν τα βγάζουν πέρα οικονομικά – πάνω από τις μισές έχουν τις προϋποθέσεις για κάποιου τύπου οικονομική υποστήριξη. Πολλές φορές το μήνα ακούω εξομολογήσεις κάποιας γυναίκας ότι κάνει έκτρωση γιατί υπήρξε θύμα βιασμού. Κάποιες το αναφέρουν στην αστυνομία – πιο πολλές όμως δεν το κάνουν”.

Ο νέος νόμος δεν δίνει απλά το δικαίωμα στους “τιμωρούς” να κάνουν κυνήγι κεφαλών. Ανοίγουν τον δρόμο στις βίαιες πρακτικές των ακροδεξιών ομάδων. Τα τελευταία 40 χρόνια στις ΗΠΑ έχουν καταγραφεί έντεκα δολοφονίες ανθρώπων που συνδέονται με κάποιον τρόπο με κλινικές που παρέχουν έκτρωση, 17 απόπειρες δολοφονίας, 42 ανατινάξεις κλινικών και 186 εμπρησμοί. Οι περισσότερες από αυτές τις επιθέσεις καταγράφτηκαν τη δεκαετία του '80, μια περίοδο που σημαδεύτηκε από την προσπάθεια να γυρίσουν πίσω όλα τα κεκτημένα του κινήματος της δεκαετίας του '60. Τόσο σε επίπεδο υλικό, με τη διάλυση του κράτους πρόνοιας και των εργασιακών δικαιωμάτων, όσο και σε επίπεδο ιδεολογίας, με τις επιθέσεις στην αυτοδιάθεση των γυναικών, στα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ κλπ. Οι τελευταίες επιθέσεις σε κλινικές και εργαζόμενους/ες καταγράφονται το 2015, το 2016 και τον Γενάρη του 2021.

Πάνω από 90 νομοσχέδια έχουν προταθεί τα τελευταία χρόνια από διάφορες Πολιτείες στην προσπάθεια να απαγορευτούν οι εκτρώσεις. Μια σειρά Πολιτείες σήμερα δηλώνουν πρόθυμες να ακολουθήσουν τον δρόμο του Τέξας που για πρώτη φορά κατάφερε να παρακάμψει το Ανώτατο Δικαστήριο. Από την άλλη μεριά, σύμφωνα με έρευνες το 80% των κατοίκων των ΗΠΑ δεν θέλουν να καταργηθεί η ιστορική απόφαση “Roe εναντίον Wade” του 1973 που νομιμοποίησε τις εκτρώσεις. Οι διαδηλώσεις της 2 Οκτώβρη είναι μια σημαντική μάχη.