Καταπίεση και απελευθέρωση
20 Οκτώβρη - Όλοι-ες στο Δικαστήριο. Δικαιοσύνη για τον Ζακ

21/9/21, τρία χρόνια από τη δολοφονία της Zackie Oh. Φωτό: Αφροδίτη Φράγκου

Ξεκινάει στις 20 Οκτώβρη η δίκη των δολοφόνων του Ζακ Κωστόπουλου, ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας. Η διαδικασία θα ξεκινήσει από την αρχή, με νέα σύνθεση δικαστών. Έχουν κλείσει τρία χρόνια από την ημέρα της άγριας δολοφονίας του, το μεσημέρι της Παρασκευής 21 Σεπτέμβρη 2018. Κατηγορούμενοι είναι δυο επιχειρηματίες, ο Σ. Δημόπουλος και ο Θ. Χορταριάς καθώς και τέσσερις αστυνομικοί: Β. Ρουσάκος, Λ. Αλεξανδρής, Δ. Σεφέρης και Ι. Τσομπάνης. Στην κακοποίηση του Ζακ συμμετείχαν ακόμα τέσσερις αστυνομικοί, που έχουν κληθεί ως μάρτυρες υπεράσπισης, δείγμα του τρόπου που έχουν χειριστεί οι αρχές την υπόθεση.

Η οικογένεια του Ζακ Κωστόπουλου έχει υποβάλει μήνυση σε βάρος των υπόλοιπων τεσσάρων αστυνομικών, καθώς και σε βάρος του διασώστη ΕΚΑΒ που δεν πραγματοποίησε ανάνηψη. Η μήνυση απορρίφθηκε και η οικογένεια προσέφυγε κατά της απορριπτικής απόφασης. Η προσφυγή έγινε δεκτή και η Εισαγγελέας Εφετών διέταξε την παραπομπή όλων και περαιτέρω ανάκριση. Ωστόσο ακόμη και σε αυτό το σημείο βλέπουμε τη Δικαιοσύνη και το κράτος να συνεχίζουν να προστατεύουν τα δικά τους παιδιά: η ανάκριση ανατέθηκε στον ίδιο ανακριτή που είχε αποφασίσει να μην τους παραπέμψει! Η δε οικογένεια του Ζακ που είχε το δικαίωμα να υποβάλει αίτημα εξαίρεσης του ανακριτή αυτού παρακάμφθηκε. Το δικαστικό συμβούλιο καλείται να αποφασίσει αν θα επικυρώσει τη γνώμη του ανακριτή ή να συνταχθεί με την άποψη της Εισαγγελέως.

Μαχητική διάθεση

Με έναν παραπάνω χρόνο καθυστέρησης στη διαδικασία που είχε ήδη υποστεί σημαντική χρονοτριβή και υπονόμευση από τον κρατικό μηχανισμό, και με τη συνεχιζόμενη προσπάθεια να μην αποδοθεί πραγματική δικαιοσύνη, η μάχη που ανοίγει για το κίνημα με την πρώτη μέρα της δίκης θα είναι μεγάλη. Όμως οι συνθήκες στις οποίες ξεκινάει η δίκη δεν χαρακτηρίζονται μόνο από τις προσπάθειες να πέσουν οι δράστες στα μαλακά. Χαρακτηρίζονται και από τη μαχητική διάθεση του κόσμου που κοιτάζει προς αυτή τη δίκη, από τις πρόσφατες νίκες του κινήματος, αλλά και από το γεγονός ότι οι συνδέσεις των μαχών είναι πλέον προχωρημένες.

Η οικογένεια του Ζακ Κωστόπουλου έδωσε το «παρούσα» στη διαδήλωση για τα 8 χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι στις 18 Σεπτέμβρη, σε μια διαδήλωση πολλών χιλιάδων. Η Μάγδα Φύσσα λίγες ημέρες αργότερα μίλησε στην ενημερωτική εκδήλωση-συζήτηση του ZackieOh Justice Watch. Η ετοιμότητα του κινήματος να απαντάει στις φασιστικές προκλήσεις, όπως έγινε τη βδομάδα της επετείου της καταδίκης της Χρυσής Αυγής δίνει δύναμη στον αγώνα για τη δικαίωση του Ζακ. Οι δεκάδες χιλιάδες εκπαιδευτικοί που βγήκαν στους δρόμους αμέσως μετά υπογράμμισαν αυτό που θα καθορίσει μια τέτοια μάχη: ότι η εργατική τάξη μισεί αυτή την κυβέρνηση και όσα εκπροσωπεί. Κι αυτά που εκπροσωπεί είναι αυτά που οδήγησαν στη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου.

Την ώρα που η Εργατική Αλληλεγγύη πήγαινε στο τυπογραφείο η Πρωτοβουλία «Στη φυλακή οι δολοφόνοι της Zackie Oh» καλούσε σε ανοιχτή σύσκεψη για την οργάνωση μιας μεγάλης καμπάνιας για την πρώτη μέρα της δίκης. Σκοπός το άπλωμα αυτής της συζήτησης σε εργατικούς χώρους, σχολεία, σχολές και γειτονιές. Με ψηφίσματα από εργατικά σωματεία και φοιτητικούς συλλόγους, καθώς και με μεγάλες εξορμήσεις να φτάσουμε στο άνοιγμα της δίκης με το στίγμα του εργατικού κινήματος που παλεύει ενάντια στη Νέα Δημοκρατία.