Καταπίεση και απελευθέρωση
Η δίκη των δολοφόνων του Ζακ: Ξεκίνησε επιτέλους!

20/10, Δίκη των δολοφόνων του Ζακ. Φωτό: Γιώργος Πίττας

Ξεκίνησε στις 20 Οκτώβρη η δίκη των δολοφόνων του Ζακ, ένα χρόνο μετά την αναβολή της. Το δικαστήριο ξεκίνησε απορρίπτοντας το αίτημα των συνηγόρων της οικογένειας Κωστόπουλου για διεξαγωγή της δίκης σε μεγαλύτερη αίθουσα ώστε να εξασφαλιστεί η δημοσιότητα μαζί με την τήρηση των μέτρων. Η απόφαση του δικαστηρίου ήταν να επιτρέψει μέχρι 4 δημοσιογράφους και τρεις παρατηρητές/τριες (έναν/μία από το Παρατηρητήριο Zackie Oh Justice Watch, έναν/μία από τη Διεθνή Αμνηστία και έναν/μία από το LGBTQ+ Orlando), ενώ απέρριψε το αίτημα των φωτορεπόρτερ για φωτογραφική κάλυψη της δίκης. 

Πρόκειται για μια απόφαση που υποτιμά κατάφορα τη σημασία της δημοσιότητας σε μια τέτοια δίκη, ενώ και η υπεράσπιση Χορταριά ζήτησε αναβολή μέχρι να γίνει το δικαστικό συμβούλιο που θα ξεκαθαρίσει αν οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι θα παραπεμφθούν -αίτημα που απορρίφθηκε. Τέλος, οι συνήγοροι της οικογένειας Κωστόπουλου κατέθεσαν αίτημα για μετατροπή της κατηγορίας σε ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο και το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να αποφασίσει στην πορεία της δίκης.

Οι τρεις πρώτοι μάρτυρες που κατέθεσαν ήταν ο Ευθύμης, η Ελένη και ο Νίκος Κωστόπουλος, πατέρας, μητέρα και αδελφός του Ζακ αντίστοιχα. Αναφέρθηκαν ανάμεσα σε άλλα στην προσωπικότητα του Ζακ, στην απέχθειά του προς τη βία, στο έργο του σαν ακτιβιστής και αρθρογράφος. Ο πατέρας του Ζακ είπε «Μακάρι να ήταν ληστής, να ήταν κατηγορούμενος εδώ σαν ληστής και να ήταν ζωντανός», ενώ η μητέρα του Ζακ ζήτησε από τους δράστες όταν ανέβουν στο εδώλιο να εξηγήσουν γιατί φέρθηκαν με τόσος μίσος και βία.

Εξετάζοντας τον Νίκο Κωστόπουλο η υπεράσπιση ρώτησε για το παρελθόν του Ζακ με τρόπο που συνέχιζε το αρχικό αφήγημα της ληστείας υπό την επήρεια ουσιών, στην υπηρεσία της επιχείρησης συγκάλυψης. Όμως όσον αφορά την είσοδο του Ζακ στο κοσμηματοπωλείο, όπως αναφέρει το Zackie Oh Justice Watch, είπε: «Ήταν φοβισμένος. Του είχαν επιτεθεί πολλές φορές στο παρελθόν και ο αδερφός μου έλεγε ότι ‘τρέχω γρήγορα και φεύγω’. Δεχόταν συχνά επιθέσεις. Του είχαν επιτεθεί στο παρελθόν, έχει χτυπηθεί στην Πατησίων από φασίστες. Ήταν ένα παιδί που φοβόταν, είχε δεχτεί πολλά, λεκτικά και σωματικά. Είχε τον νου του πάντα να μη συμβεί κάτι. Κάποιος τον τρόμαξε και προσπάθησε να αισθανθεί κάπου ασφαλής. Και βρήκε το λάθος σημείο».

Έξω από το δικαστήριο έγινε συγκέντρωση στην οποία συμμετείχαν με πανό η κίνηση Justice for Zak/Zackie, η Colour Youth, η Πρωτοβουλία «στη φυλακή οι δολοφόνοι της Zackie-Oh», η νεολαία ΣΥΡΙΖΑ και η Ανοιχτή Πόλη, η κατάληψη των Προσφυγικών. Παρουσία επίσης είχαν οι Οικογένειες Ουράνιο Τόξο, η ΚΕΕΡΦΑ, η Εναλλακτική Παρέμβαση Δικηγόρων και αυτόνομες κινήσεις. Στις πάνω από τρεις ώρες που κράτησε η συγκέντρωση, η οποία είχε ως στόχο τη συμπαράσταση στην οικογένεια και τους φίλους του Ζακ αλλά και το να υπάρξει πίεση από το κίνημα στο να ξεκινήσει η διαδικασία εντός της αίθουσας, εκατοντάδες αγωνιστές και αγωνίστριες -στην πλειοψηφία τους νεολαία- συνέχιζαν να καταφτάνουν.

Απαράδεκτο

Η Στέλλα Μπελιά, από τις Οικογένειες Ουράνιο Τόξο, δήλωσε στην Εργατική Αλληλεγγύη: «Έχουν περάσει τρία χρόνια και δεν είδαμε τη δικαιοσύνη να λειτουργεί όπως θα έπρεπε να λειτουργήσει. Είναι απαράδεκτο που πέρασε ένας ολόκληρος χρόνος από τότε που ξεκίνησε για πρώτη φορά η δίκη. Από τη μία η δικαιοσύνη δικάζει τάχιστα στο εφετείο την προσφυγή για την απεργία-αποχή των εκπαιδευτικών. Στις 9 το πρωί δίνεται η εντολή, στις 11 παίρνει αριθμό και 1 η ώρα δικάζεται. Και εδώ χρειάστηκαν έναν ολόκληρο χρόνο για να προχωρήσουμε. Νομίζω ότι όλα αυτά είναι μεθοδεύσεις».

Ο Κώστας Κονταράκης, εργαζόμενος στο Γεννηματάς, και μέλος της Πρωτοβουλίας «Στη φυλακή οι δολοφόνοι της Zackie Oh», τόνισε: «Ζητάμε δικαιοσύνη. Δεν μπορεί να περάσει άλλη μια δολοφονία και να αθωωθούν όλα αυτά τα φασιστικά στοιχεία. Ειδικά τώρα που ο Πλεύρης είναι και υπουργός Υγείας πρέπει να παλέψουμε ακόμα περισσότερο. Είναι μια μεγάλη διεκδίκηση για το αντιφασιστικό και το ΛΟΑΤΚΙ+ κίνημα. Δεν μπορεί να περάσει ότι επειδή είναι ΛΟΑΤΚΙ+ και οροθετικός είναι άνθρωπος του περιθωρίου και δεν μας νοιάζει. Μακάρι να πάρει μια δικαίωση όπως πήρε και ο Παύλος».

«Σήμερα μαζεύτηκε αρκετός κόσμος παρά το ότι ήταν εργάσιμη ημέρα», είπε στην ΕΑ η Εύη Μαχοβίτσκαγια, μέλος της ΚΕΕΡΦΑ Καλλιθέας. «Είμαστε εδώ για τα τρία χρόνια που ζητάμε δικαιοσύνη για τον Ζακ. Είναι ένα θέμα που προσπάθησαν να αποσιωπήσουν και δεν θα το αφήσουμε να περάσει αυτό. Είμαστε εδώ για να καταδικάσουμε την πράξη και απαιτούμε δικαιοσύνη. Για τον Ζακ και την κάθε Ζακ αυτής της κοινωνίας». Ο Ορέστης, μέλος του Justice for Zak/Zackie, υπογράμμισε: «Τρία χρόνια μετά τη δολοφονία βρισκόμαστε να μιλάμε ακόμα με ανθρώπους που πιστεύουν ότι ο Ζακ ήταν πρεζάκι, ήταν ληστής, ότι μπήκε για να κλέψει… Τα στοιχεία δείχνουν ότι δεν κρατούσε μαχαίρι, δεν βρέθηκαν κλοπιμαία πάνω του και η αστυνομία ήρθε εκεί και τον αποτελείωσε. Είναι σημαντικό να αποδοθεί δικαιοσύνη και για την οικογένεια αλλά κυρίως για το κοινωνικό μήνυμα. Η καθυστέρηση οφείλεται και στη δυσκολία να βρουν μάρτυρες, αλλά νομίζω ότι αποσκοπεί και στο να ξεχαστεί η υπόθεση, να ηρεμήσουμε, να μην διεκδικούμε, ώστε να περάσει ‘ήσυχα’ το όποιο αποτέλεσμα».

Η Βασιλική Παντελίδου, μέλος της Colour Youth, δήλωσε: "Ο Ζακ, η Ζάκι, ήταν μέλος και ακτιβιστής της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, οροθετικός, drag queen, αντιφασίστας και αλληλέγγυος σε προσφυγικές και μεταναστευτικές κοινότητες. Η δολοφονία του από καταστηματάρχες και αστυνομικούς, ξύπνησε τα πιο άγρια ένστικτα στο πιο σάπιο κομμάτι της κοινωνίας που έτρεξε να δηλώσει ότι κάποιες ζωές αξίζουν λιγότερο από άλλες. Η ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα είναι σήμερα εδώ, στην έναρξη της δίκης, για να απαντήσει φωνάζοντας ότι οι ζωές μας έχουν αξία, να στηρίξει την οικογένεια του Ζακ και να απαιτήσει την καταδίκη των δολοφόνων του. Ο αγώνας για δικαιοσύνη θα είναι μαραθώνιος και η υποστήριξη όλων, ατομικοτήτων και συλλογικοτήτων, μας είναι απαραίτητη. Σας καλούμε να είστε μαζί μας την επόμενη φορά, και για όσο χρειαστεί."

Παρούσα στη διαδήλωση ήταν και η Κριστίνε Μπούχολντς, πρώην βουλεύτρια του Die Linke στη Γερμανία, και δήλωσε: «Είμαι εδώ σήμερα για να δείξω τη συμπαράστασή μου στη διαδήλωση ενάντια στη δολοφονία του Ζακ. Και στη Γερμανία παλεύουμε την ομοφοβία στην κοινωνία και στους κρατικούς θεσμούς. Είναι σημαντικό να δείξουμε ότι η πάλη ενάντια στην καταπίεση είναι η κοινή πάλη όλων μας, στην Ελλάδα, στη Γερμανία και παντού στον κόσμο».

Η Πρωτοβουλία «Στη φυλακή οι δολοφόνοι της Zackie Oh» έβγαλε ανακοίνωση το ίδιο απόγευμα στην οποία αναφέρει μεταξύ άλλων: «Η έναρξη της δίκης μετά από τα τόσα εμπόδια που έχει συναντήσει τρία χρόνια τώρα είναι μια πρώτη νίκη! Συνεχίζουμε τη μάχη για να τιμωρηθούν όλοι όσοι ευθύνονται για τον θάνατο του Ζακ. Διεκδικούμε να βρεθεί κατάλληλη αίθουσα για τη συνέχιση της δίκης, τέτοια που να εξασφαλίζει την απαραίτητη δημοσιότητα. Διεκδικούμε να προχωρήσει γρήγορα το δικαστικό συμβούλιο και να παραπεμφθούν και οι υπόλοιποι δράστες. Διεκδικούμε το κατηγορητήριο να ανταποκρίνεται σε αυτό που πραγματικά έγινε και οι κατηγορούμενοι να δικαστούν για ανθρωποκτονία.

Για όλους αυτούς τους λόγους ξεκινάμε καμπάνια συγκέντρωσης ψηφισμάτων στήριξης και ανοιχτών συζητήσεων ενημέρωσης και οργάνωσης της μάχης. Η δίκη συνεχίζεται στις 9 Νοέμβρη με τις καταθέσεις των επόμενων μαρτύρων κατηγορίας. Θα είμαστε όλες και όλοι εκεί!»

Επόμενες δικάσιμοι: 9 και 16 Νοέμβρη.