Εργατικό κίνημα
Η οργή των πυροσβεστών

5/11, Συγκέντρωση των πυροσβεστών μπροστά στο Υπ. Κλιματικής Κρίσης. Φωτό: Γιώργος Πίττας

Εδώ και τώρα μονιμότητα! Με αυτό το σύνθημα, χιλιάδες πυροσβέστες, μόνιμοι και συμβασιούχοι απ’ όλη την χώρα διαδήλωσαν την Παρασκευή 5/11 σε μια μαζική και δυναμική συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας στο Μαρούσι.  

Η αθλιότητα της κυβέρνησης Mητσοτάκη ξεπέρασε κάθε όριο καθώς στο τέλος της συγκέντρωσης επιτέθηκε στους συγκεντρωμένους με ΜΑΤ, δακρυγόνα αλλά και μια αύρα που επιστρατεύτηκε για να καταβρέξει και να διαλύσει τους εποχικούς πυροσβέστες που παρέμεναν συγκεντρωμένοι ζητώντας από την πολιτική ηγεσία (μάταια) να ακούσει τα αιτήματά τους με αποτέλεσμα τραυματισμούς διαδηλωτών.

«Την θέση των υγειονομικών που πέταξε έξω η κυβέρνηση, αφού έκανε πρώτα τη δουλειά που έπρεπε, παίρνουμε εμείς. Ενωμένοι μέχρι τέλους», ήταν το μήνυμα που έστειλαν οι εποχικοί πυροσβέστες που κρατώντας πλακάτ και πανό και φωνάζοντας συνθήματα απαίτησαν από την κυβέρνηση μαζικές προσλήψεις για τους χιλιάδες συμβασιούχους που πριν λίγες μέρες έληξε η σύμβασή τους. Αλλά και υλικοτεχνικό εξοπλισμό και αξιοπρεπείς μισθούς για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις ολοένα και μεγαλύτερες καταστροφές που προκαλεί η κλιματική αλλαγή και οι εγκληματικές πολιτικές περικοπών της κυβέρνησης Μητσοτάκη. 

«Η κλιματική αλλαγή μας έχει δείξει τα δόντια της. Ζητάμε την άμεση απορρόφησή μας στο πυροσβεστικό σώμα και η κυβέρνηση δεν μας λαμβάνει υπόψη. Δουλεύουμε οι συμβασιούχοι έξι μήνες το χρόνο και μετά μας στέλνουν ταμείο ανεργίας τρεις μήνες και τους υπόλοιπους τρεις τίποτα. Αλλά βλέπουμε ότι οι ανάγκες είναι 12 μήνες τον χρόνο», μας είπε ο Βασίλης Δάρας, συμβασιούχος. «Ζητάμε την άμεση μονιμοποίησή μας γιατί το σώμα έχει ανάγκη και δεν έχει κόσμο. Με το ζόρι βγαίνουν οι βάρδιες και γι’ αυτό στο τέλος φτάσαμε να φέρνουν πυροσβέστες από το εξωτερικό», δήλωσε στην εργατική αλληλεγγύη ο Γιάννης Καμαρινός, επίσης εποχικός πυροσβέστης στην Ελευσίνα. «Θέλουμε να προσληφθούν όλοι οι 2.500-3.000 συμβασιούχοι αλλά ούτε και αυτοί φτάνουν γιατί οι ανάγκες είναι αυτή τη στιγμή για πάνω από 4.000 κόσμο. Όσο για τον εξοπλισμό μας; Κράνη των 2,5 ευρώ, μια μόνο στολή, δεν έχουμε δεύτερη...»

«Ζητάμε να μονιμοποιηθούν με σταθερή σχέση εργασίας όλοι οι εποχικοί και πενταετείς συνάδελφοι», τόνισε στην Εργατική Αλληλεγγύη ο Δημήτρης Βλάχος μέλος ΔΣ του Σωματείου Πυροσβεστών Ηπείρου. «Μας έχουν να δουλεύουμε με απλήρωτες εφημερίες, εκατοντάδες ρεπό χρωστούμενα. Θέλουμε εξοπλισμό ανάλογο με αυτόν που είχαν οι συνάδελφοι πυροσβέστες που είχαν έρθει από τις άλλες χώρες, έργα αντιπυρικής προστασίας, ένταξη του επαγγέλματος στα βαρέα επικίνδυνα και ανθυγιεινά».

Το παρών στη συγκέντρωση έδωσε αντιπροσωπεία της Πρωτοβουλίας ενάντια στην Περιβαλλοντική καταστροφή και την Κλιματική Αλλαγή που κάλεσε στο συλλαλητήριο το Σάββατο 6 Νοέμβρη.