Καταπίεση και απελευθέρωση
Αντίσταση στο φονικό σεξιστικό σύστημα

Σε σιωπηλή διαδήλωση μετατράπηκε η κηδεία της 29χρονης Τζεβριέ Εδιρνελί, την οποία ξυλοκόπησε μέχρι θανάτου ο 30χρονος σύζυγός της. Πολλές δεκάδες γυναίκες, φορώντας τη φωτογραφία της αδικοχαμένης γυναίκας στο στήθος, συνόδεψαν τη Τζεβριέ στο νεκροταφείο, παρά το γεγονός ότι σύμφωνα με το κοράνι μόνο άντρες επιτρέπεται να συνοδεύουν τη σορό και τον ιμάμη στο νεκροταφείο. 

Η οργή για την καταπίεση που υφίστανται, όχι μόνο ως γυναίκες, αλλά και ως μουσουλμάνες και Ρομά ξεχείλισε με τον χαμό της Τζεβριέ. Η πανδημία και τα παράλογα μέτρα της κυβέρνησης χτύπησαν πιο σκληρά τους Ρομά σε όλη τη χώρα καθώς και την μειονότητα της Θράκης. Με ασφυκτικές καραντίνες σε ολόκληρες γειτονιές, χωρίς καμιά πρόβλεψη για προμήθειες και οικονομική στήριξη των ευάλωτων αυτών πληθυσμών, με συστηματική ρατσιστική προπαγάνδα για υγειονομικές βόμβες και με δυσκολότερη πρόσβαση αυτών των πληθυσμών στο σύστημα Υγείας, η κυβέρνηση φρόντισε ώστε στα ήδη τεράστια προβλήματα των Ρομά και μειονοτικών, να προσθέσει και πολλά ακόμη βάρη.

Με τη δολοφονία της Τζεβριέ και τη δολοφονία της 55χρονης σε ζαχαροπλαστείο στη Θεσσαλονίκη, το 2021 μετράει 17 καταγεγραμμένες γυναικοκτονίες. Τις επόμενες ημέρες, τρία ακόμα περιστατικά έγιναν γνωστά με άντρες που αποπειράθηκαν να σκοτώσουν τις συντρόφους τους αλλά ευτυχώς δεν τα κατάφεραν. Τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν αύξηση της σεξιστικής βίας και των γυναικοκτονιών και στη Γαλλία, τη Βρετανία και τις ΗΠΑ. 

Η βία κατά των γυναικών βρίσκεται σε έξαρση κι αυτό αντικατοπτρίζει τη συνολική χειροτέρευση της θέσης της γυναίκας μέσα στη νέα επιδείνωση της κρίσης. Πάνω στις γυναίκες βαραίνουν χρόνια λιτότητας, διάλυσης των κοινωνικών υπηρεσιών, ιδεολογικής επίθεσης της δεξιάς και επίθεσης στα εργασιακά δικαιώματα, μαζί με τις νομοθετικές επιθέσεις στο δικαίωμα στην έκτρωση ή, έμμεσα, στο διαζύγιο (με τον νόμο της υποχρεωτικής συνεπιμέλειας στην Ελλάδα για παράδειγμα). Η μάχη για να ανατρέψουμε αυτό το δολοφονικό σύστημα είναι επιτακτική.