Καταπίεση και απελευθέρωση
Συγκλονιστικές καταθέσεις στη δίκη των δολοφόνων του Ζακ

Κινητοποίηση στο δικαστήριο. Φωτό: Τατιάνα Μπόλαρη

Διαφωτιστικές ήταν οι καταθέσεις των αυτόπτων μαρτύρων την περασμένη Παρασκευή στην 6η δικάσιμο στην δίκη για τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου. Οι περισσότερες όσον αφορά στο λιντσάρισμα που οδήγησε στον θάνατο του Ζακ και την στάση της αστυνομίας. Αλλά και κάποιες από αυτές όσον αφορά στις απόπειρες συγκάλυψης και κατασκευής σκηνικού που να βολεύει τους κατηγορούμενους.

Χαρακτηριστική ήταν η κατάθεση του Κ.Α, εργαζόμενου στον Βενέτη, όσον αφορά στο ρατσιστικό κίνητρο του εγκλήματος, τους ισχυρισμούς των κατηγορούμενων αστυνομικών ότι ο Ζακ αποτελούσε «απειλή» και τον τρόπο που η αστυνομία «ερεύνησε την υπόθεση».

Απαντώντας στην ερώτηση της συνηγόρου πολιτικής αγωγής Παπαρρούσου: «Τι χτυπήματα δέχθηκε;» είπε: «Καθαρά δεν τα είδα, απλά ο ένας που του έκανε την χειροπέδηση φαινόταν ότι, από τη στάση, το αριστερό γόνατο πάταγε, χρησιμοποιούσε το βάρος στην περιοχή της μέσης, και το αριστερό στον αυχένα του. Παπαρρούσου: Σε τι κατάσταση ήταν; Κ.Α.: Η καλύτερη που θα μπορούσε να πει κανείς ήταν ότι έχει λιποθυμήσει. Παπαρρούσου: Ακούσατε κουβέντα; Οι αστυνομικοί; Κ.Α.: Βρίζανε οι αστυνομικοί... Θυμάμαι ότι μετά αφού τελείωσε, επειδή ήμουν δίπλα και ζητήσανε οινόπνευμα και ένας από αυτούς είπε τη λέξη “πουσταράς” ή “πούστης”, κάτι τέτοιο». Απαντώντας δε, στη συνήγορο υπεράσπισης Βαρελά ότι «άλλα έλεγε στις καταθέσεις του» απάντησε: «Η κατάθεση ήταν “ψεκάστε, σκουπίστε, φύγετε”. Και οι δύο, απλά με βάλανε στο τραπέζι στα γρήγορα, ούτε ανακριτή, ούτε εισαγγελέας, ούτε ειδοποίηση στο δικαστήριο».

Από την άλλη, ο μάρτυρας Γ.Ν., εργαζόμενος στο παρακείμενο καφέ «Ζαχαροκάλαμο» ήρθε να καταγγείλει στο δικαστήριο ότι η αστυνομία δεν έκανε τίποτα(!) «Όλοι τα βάλαμε με τους αστυνομικούς γιατί τον είχαν κάτω κι απλώς τον κοιτάζαν… Οι αστυνομικοί δεν κάνανε τίποτα…(!) Στο ίδιο μήκος κύματος στην κατάθεση του ο μάρτυρας Χ.Β., εργαζόμενος στο εστιατόριο «Ρούμελη» επιδίωξε να ενοχοποιήσει τον Ζακ λέγοντας ότι κρατούσε ένα «σακουλάκι και ένα μαχαίρι». Για τους κατηγορούμενους δήλωσε ότι ήξερε «ότι ο κύριος είναι καθωσπρέπει, ο κ. Χορταριάς»…

Σχολιάζοντας τις δύο καταθέσεις η συνήγορος πολιτικής αγωγής Παπαρρούσου είπε: «δεν αναφέρει τίποτα για κλωτσιές. Είναι προφανές ότι καλύπτει άνθρωπο φίλα διακείμενο… Γνωρίζει βέβαια τους κατηγορουμένους… Λειτουργεί η κατάθεσή του προς απόκρυψη των πραγματικών περιστατικών…» Και για τον Χ.Β.: «Το σακουλάκι δεν υπάρχει πουθενά ως εύρημα. Θεωρώ ότι είναι προϊόν προσυνεννόησης η κατάθεσή του».

Ενδεικτική του πόσο «απειλή» ήταν ο Ζακ για τους αστυνομικούς ήταν η απάντηση του Ξ.Δ., αυτόπτη, περαστικού: «…ήταν ανάσκελα πεσμένος και κρατούσε το λαιμό του γιατί ήταν κομμένος και μου απάντησε με επιφωνήματα "μπ..., μπ..., μπ..." δεν μπορούσε να αρθρώσει». 

Λιντσάρισμα

Στην κατάθεσή του ο Σ.Α., αυτόπτης από παρακείμενο κτίριο, περιέγραψε το λιντσάρισμα αλλά και το γεγονός ότι υπάρχει άνθρωπος με  κάμερα που καταγράφει το περιστατικό, εντοπίζεται και βρίσκεται σε συνεννόηση από τους αστυνομικούς, αλλά το βιντεοληπτικό υλικό της κάμερας δεν έχει «βρεθεί» και δεν περιλαμβάνεται στη δικογραφία(!). 

«Μπήκα μέσα και ξαναβγήκα όταν άκουσα φωνές να εντείνονται και φωνή γυναίκας που έλεγε “Μη, κύριε Σπύρο, [σ.σ: το όνομα του κοσμηματοπώλη] μη! Σταματήστε αυτό που κάνετε!”. Είδα έναν άνθρωπο καταματωμένο στο πρόσωπο και στην μπλούζα... Καθ’ όλη την διάρκεια ένας άνθρωπος τραβούσε με κάμερα και οι αστυνομικοί του είπαν να κάνει στην άκρη και να τους περιμένει», κατέθεσε ο Σ.Α.

Στην κατάθεσή του ο μάρτυρας Κ.Φ., περαστικός, ανέφερε: «Έτρωγε τόσες κλωτσιές στο κεφάλι, το κεφάλι του έφευγε και πήγαινε και κοπάναγε πάνω στις τσίτες που αφήνει η τζαμαρία... Μπαίνω μέσα τον σταματώ, τους λέω “θα τον σκοτώσετε” …Όταν επενέβηκα εγώ και ένας άλλος κύριος τότε ακούστηκε το “σταματήστε! Θα τον σκοτώσετε!”». 

Στην κατάθεση του ο μάρτυρας Β.Α, πελάτης στον «Βενέτη» είπε: «Ανησύχησα δύο φορές όταν ο πιο μεγαλόσωμος τού πάτησε το κεφάλι προς το σπασμένο σημείο της βιτρίνας.. Παπαρούσσου: Είδατε να κρατάει μαχαίρι; Β.Α.: Δεν είδα να κρατάει τίποτα, όταν μπήκε μέσα είχε τα χέρια στις τσέπες. Σύνεδρος: Όταν μπήκε μέσα ο χρυσοχόος φώναξε “με ληστεύουν” ή κάτι; Β.Α.: Όχι δεν φώναξε κάτι». 

Στο δικαστήριο διαβάστηκε επίσης η κατάθεση του μάρτυρα Π.Ν: «Είδα 4 αστυνομικούς και ένα άτομο στο έδαφος, ζωντανό, είχε τις αισθήσεις του, [...] όταν έφτασα στο σημείο πιο μετά είδα 10 αστυνομικούς και δεν κουνιόταν καθόλου, του έλειπε ένα παπούτσι, υπήρχε μια λίμνη αίματος, [...] Έτσι όπως τον σηκώνουν, τα μάτια του ήταν σε ακαμψία και ανοιχτά…» 

Η έδρα διέκοψε στις 14:21 για την επόμενη δικάσιμο, την Τρίτη 21/12/2021.

Σε επιστολή της που διαβάστηκε στο δικαστήριο, η οικογένεια του Ζακ απαντώντας στην προκλητική παρέμβαση της συνηγόρου υπεράσπισης Βαρελά («μήπως πρέπει να βγάλουμε ενόχους τους αστυνομικούς για να διεκδικήσουν ποσά και από την αστυνομία;») αναφέρει: «Έχουμε χρέος να ζητούμε την απόδοση δικαιοσύνης πρωτίστως απέναντι στο αδικοχαμένο μας παιδί και αδερφό, αλλά και στην υπόλοιπη κοινωνία προκειμένου καμία άλλη οικογένεια να μην ξαναζήσει στο μέλλον αυτό που ζούμε εμείς εδώ και τρεισήμισι χρόνια. Ζητάμε από το Δικαστήριό σας να μας προστατέψει από νέες άσκοπες προσβολές που μεγαλώνουν τον ήδη τεράστιο πόνο μας».

• Οι πληροφορίες για την ακροαματική διαδικασία είναι από την καταγραφή του Παρατηρητηρίου Zackie Oh Justice Watch.