Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Φροντίδα Υγείας για όλους

28/12/2021, Κινητοποίηση στα Διαβατά. Φωτό: alterthess.gr

Την παραμονή τους στη δουλειά κέρδισαν εκατοντάδες συμβασιούχοι εργαζόμενοι/ες στον ΕΟΔΥ, που η κυβέρνηση ετοιμαζόταν να απολύσει στις 31/12. Κάτω από την πίεση των κινητοποιήσεών τους μέσα στις γιορτές των Χριστουγέννων, η Διοίκηση του Οργανισμού αναγκάστηκε να ανακοινώσει δίμηνη παράταση των συμβάσεών τους. Είναι μια πρώτη νίκη που ανοίγει τον δρόμο για την ικανοποίηση όλων των αιτημάτων τους με πρώτο και βασικό τη μονιμοποίησή τους.

Πρόκειται για 670 εργαζόμενους/ες του προγράμματος του ΕΟΔΥ «Ολοκληρωμένη επείγουσα παρέμβαση υγείας για την προσφυγική κρίση -Philos 2», εκ των οποίων «περίπου 240 είναι τοποθετημένοι σε Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας δίνοντας μαζί με το υπόλοιπο νοσοκομειακό προσωπικό τη μάχη ενάντια στην πανδημία, ενώ άλλοι 350 περίπου συνάδελφοι εργάζονται στο πεδίο προσφέροντας πρωτοβάθμιες ιατρο-νοσηλευτικές αλλά και ψυχοκοινωνικές υπηρεσίες στις ανοιχτές δομές φιλοξενίας μεταναστών-προσφύγων (ενδοχώρα) και στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (νησιά και Έβρος)», ανέφερε το Σωματείο Εργαζόμενων στον ΕΟΔΥ που κάλεσε πανελλαδική στάση εργασίας στις 28 Δεκέμβρη με συγκεντρώσεις στο Σχιστό και τα Διαβατά.

Η κυβέρνηση ετοιμαζόταν να αποδυναμώσει ακόμα περισσότερο το ΕΣΥ, αλλά και να στερήσει από τους πρόσφυγες και τα παιδιά τους μια από τις ελάχιστες υπηρεσίες φροντίδας που έχουν. Επιπλέον είχε το θράσος να περικόψει χριστουγεννιάτικα τον ήδη πενιχρό μισθό των εργαζόμενων και να υπόσχεται αόριστα τη «μετάβαση» κάποιων σε ένα άλλο πρόγραμμα του Υπουργείου Υγείας που «θα» υλοποιηθεί μέσω των περιφερειών. «Από ότι φαίνεται δύο χρόνια δεν ήταν αρκετά προκειμένου να σχεδιαστεί η επόμενη ημέρα του προγράμματος. Ούτε τα 50.000.000 ευρώ ήταν αρκετά για να εξασφαλίσουν αποτελεσματική στελέχωση και αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας», κατέληγε η ανακοίνωση του Σωματείου.

Στη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στα Διαβατά στο πλευρό των εργαζόμενων «βρέθηκαν και οικογένειες προσφύγων που μένουν στο κέντρο φιλοξενίας, καθώς στο πρόσωπο αυτών των εργαζόμενων βλέπουν τους ανθρώπους που τους παρέχουν ιατροφαρμακευτική και ψυχοκοινωνική στήριξη και βοήθεια», ανέφερε το ρεπορτάζ του alterthess.gr. Ενώ οι εργαζόμενοι/ες είχαν τη στήριξη και όλων των συναδέλφων τους στα νοσοκομεία. Στις 22 Δεκέμβρη, στο Έλενα Βενιζέλου, με πρωτοβουλία της Επιτροπής Αγώνα Εργαζόμενων έγινε παράσταση διαμαρτυρίας στη Διοίκηση ενάντια στην απόλυση των 20 περίπου εργαζόμενων του προγράμματος που δουλεύουν στο νοσοκομείο -γιατρών, νοσηλευτών, διερμηνέων κλπ που στηρίζουν εδώ και δυο χρόνια τη λειτουργία του.

Ανακοίνωση στήριξης των εργαζόμενων και των κινητοποιήσεών τους κυκλοφόρησε και η ΚΕΕΡΦΑ. Όπως ανέφερε: «Στηρίζουμε τον αγώνα των εργαζόμενων του ΕΟΔΥ και απαιτούμε όχι μόνο να μην απολυθεί κανένας και καμία αλλά να μετατραπούν οι συμβάσεις σε αορίστου χρόνου αφού ξεκάθαρα εξυπηρετούν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Λεφτά για τις προσλήψεις και τις μονιμοποιήσεις θα βρεθούν αρκεί να κόψουν τις δαπάνες για ραφάλ και φρεγάτες, τις δαπάνες για εξόντωση των προσφύγων σε στρατόπεδα θανάτου, τις δαπάνες για αστυνομικούς μέσα στα πανεπιστήμια».