Καταπίεση και απελευθέρωση
Νέες καταγγελίες για τους πλούσιους εκ-βιαστές

Φωτό: Πάνος Κέφαλος

Απόπειρα βιασμού από τον προπονητή της στην εθνική ομάδα, όταν η ίδια ήταν 14 χρονών, καταγγέλλει η πρώην αθλήτρια ενόργανης γυμναστικής, Μαρία Παπάκου. Καταγγέλλει επίσης ότι όλοι στην εθνική ομάδα γνώριζαν και κανείς δεν έκανε τίποτα. «Το έβλεπαν όλοι οι προπονητές. Κανένας δεν του είπε μια λέξη, να του βάλει ένα όριο». Οι παρενοχλήσεις συνεχίστηκαν για χρόνια, με κύριες ευκαιρίες τα ταξίδια για αγώνες. 

Με συγκλονιστικές ομοιότητες με την καταγγελία της Σοφίας Μπεκατώρου, ακόμα μια χρονιά ανοίγει με αποκαλύψεις για τα εγκλήματα των ισχυρών εκ-βιαστών. Η ίδια η Σοφία Μπεκατώρου μιλώντας στο Mega τονίζει ότι όλοι οι αρμόδιοι φορείς γνωρίζουν την καταγγελία της Μ. Παπάκου και μέχρι σήμερα δεν έχει κληθεί σε απολογία κανείς. Και η πραγματικότητα είναι ότι μόνο το κίνημα έχει καταφέρει να σπάσει τη σιωπή δεκαετιών.

Στις 11 Φλεβάρη έχει οριστεί η δίκη του Δημήτρη Λιγνάδη, κατηγορούμενου για τέσσερις βιασμούς. Οι καταγγελίες σε βάρος του πρώην διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου και εκλεκτού του ίδιου του Μητσοτάκη και της Μενδώνη έγιναν στο πλαίσιο του κύματος #metoo που ξέσπασε στις αρχές του 2021. Οι καταγγελίες σε βάρος του Λιγνάδη πήραν διαστάσεις και κορυφώθηκαν στο κίνημα των εργατών/τριών της τέχνης με σύνθημα «Μενδώνη παραιτήσου» -κι αυτό ήταν ο κυρίαρχος λόγος που ο πανίσχυρος αυτός άντρας οδηγήθηκε στη φυλακή και θα κάτσει στο εδώλιο.

Αντίστοιχα, ο ηθοποιός Πέτρος Φιλιππίδης, που κατηγορείται για έναν βιασμό και δυο απόπειρες βιασμού θα κάτσει στο σκαμνί στις 18 Μάρτη. Οι καταγγελίες σε βάρος του βγήκαν κι αυτές χάρη στο κίνημα #metoo. Η απεργιακή 8 Μάρτη, στην οποία χιλιάδες γυναίκες και άντρες βγήκαν στους δρόμους και το 2021, καθώς και η οργανωμένη συνδικαλιστική δράση των καλλιτεχνών έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στο να ανοίξει ο δρόμος και γι’ αυτές τις καταγγελίες.

Δεν είναι τυχαίο που το 2021 έκλεισε με τη σύλληψη του Στάθη Παναγιωτόπουλου, ο οποίος κατηγορείται ότι δημοσιοποίησε μη συναινετικά ερωτικό υλικό από τις πρώην του. Είναι ένα αδίκημα που σε άλλες φάσεις όχι μόνο έχει κουκουλωθεί, αλλά υπάρχουν ενδείξεις ότι ακόμη και αν το παραδεχόταν ανοιχτά κανείς θα μπορούσε να περάσει στα ψιλά. Οι ίδιοι οι «Ράδιο Αρβύλα» φαίνεται να υπονοούν ότι ήξεραν ότι ο Παναγιωτόπουλος τα κάνει αυτά, σε παλιότερη εκπομπή τους που ήρθε στην επιφάνεια μετά τις καταγγελίες. Το κίνημα #metoo και οι συνολικές μάχες του γυναικείου κινήματος έχουν φέρει αυτά τα ζητήματα στο προσκήνιο.