Καταπίεση και απελευθέρωση
Ενάντια στο σύστημα των πλούσιων βιαστών

8/3, Απεργιακή διαδήλωση για τη Διεθνή μέρα των Γυναικών. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

Ξετυλίγεται μέρα με τη μέρα το κουβάρι της συγκλονιστικής υπόθεσης βιασμού που, όπως κατήγγειλε η 24χρονη, θύμα της επίθεσης, έγινε την παραμονή της Πρωτοχρονιάς σε πάρτυ σε πολυτελές ξενοδοχείο. Οι δράστες νάρκωσαν και βίασαν την κοπέλα. Στο πάρτυ συμμετείχαν, σύμφωνα με τις καταγγελίες, οι αδελφοί Λεβέντη, της οικογένειας Λεβέντη που έχει την Coca Cola 3Ε, καθώς και επιχειρηματίες της εστίασης, ο ένας μάλιστα από τους οποίους διαθέτει κατάστημα σε πολύ κεντρικό σημείο της Θεσσαλονίκης. 

Ο ΛΟΑΤΚΙ+ ακτιβιστής Ηλίας Γκιώνης ήταν αυτός που δημοσιοποίησε στο προφίλ του την καταγγελία, κατονομάζοντας πολλούς από τους εμπλεκόμενους. Είναι ο ίδιος που είχε δημοσιοποιήσει τις καταγγελίες για τον Στάθη Παναγιωτόπουλο από το Ράδιο Αρβύλα. Λόγω της δημοσιότητας των αναρτήσεών του, κι άλλες γυναίκες, επίσης θύματα, έστειλαν περισσότερες πληροφορίες. Η εικόνα που προκύπτει είναι αυτή ενός ολόκληρου κυκλώματος ισχυρών ανδρών που συστηματικά βρίσκουν και κακοποιούν νεαρές γυναίκες, καλώντας τις σε τέτοια πάρτυ και δίνοντάς τους ναρκωτικά, ενώ στη συνέχεια τις απειλούν και τις εκβιάζουν για να μη μιλήσουν.

Ο Ηλίας Γκιώνης δέχτηκε μήνυση από τον Δημήτρη Φιντιρίκο, έναν από τους άνδρες που καταγγέλλεται ότι εμπλέκονται στο πάρτυ. Από την απάντηση του τελευταίου, καθώς και από τις αναρτήσεις ενός φίλου του, γίνεται φανερό ότι έχει πρόσβαση στη δικογραφία, παρότι ισχυρίζεται ότι δεν εμπλέκεται στην υπόθεση. Επιπλέον, ο Ηλίας Γκιώνης καταγγέλλει ότι έχει δεχθεί απειλές για τις δημοσιεύσεις του. Στις 18/1 και το θύμα του βιασμού κατήγγειλε ότι δέχεται απειλές για τη ζωή της.

Εσμός

Στο μεταξύ όμως ένας από τους εμπλεκόμενους δημοσίευσε στον δικό του λογαριασμό ανάρτηση με την οποία παραδέχεται το έγκλημα. Η ανάρτηση λίγο αργότερα διαγράφηκε. "Στην προσπάθεια να γίνει μια όμορφη βραδιά, πίεσα βλακωδώς νεαρές κοπέλες να παραστούν ώστε να ομορφύνει η βραδιά για τους φίλους και πελάτες μας, που ήρθαν από την Αθήνα για το τριήμερο", γράφει, αποκαλύπτοντας πώς βλέπει τις γυναίκες όλος αυτός ο εσμός. "Η κατάσταση παρεκτράπηκε κατά τη διάρκειά της νύχτας με αποτέλεσμα να εκτεθεί ανεπανόρθωτα ψυχικά και σωματικά μια κοπέλα", έγραψε.

Πρώην εργαζόμενος της επιχείρησης κατήγγειλε στο Thess

Today.gr ότι ένας εκ των δραστών παρενοχλούσε τις εργαζόμενες της επιχείρησης, τόσο που έφταναν στο σημείο να ζητούν συνοδεία για να φύγουν στο σχόλασμα. Καταγγέλλει μάλιστα ότι απολύθηκε όταν άνοιξε το στόμα του.

Οι γόνοι της οικογένειας επιχειρηματιών έχουν φωτογραφηθεί στο Μέγαρο Μουσικής με την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη. Διάφοροι ίνφλουενσερς έχουν μπει στη διαδικασία να υπερασπιστούν τους καταγγελλόμενους. Ανάμεσα στις πληροφορίες που βγήκαν στη δημοσιότητα χάρη στις δημοσιεύσεις του Ηλία Γκιώνη είναι η σχέση διάφορων από τους καταγγελλόμενους με τα ψηλά πατώματα της δεξιάς και την κυβέρνηση.

Πρόκειται για μια ελληνική εκδοχή του σκανδάλου Έπσταϊν. Οι πλούσιοι εκβιαστές δεν αισθάνονται «απλά» την άνεση να παρενοχλήσουν ή και να κακοποιήσουν σεξουαλικά μια γυναίκα, πίσω από την προστασία που τους δίνουν οι διασυνδέσεις και τα χρήματά τους απέναντι στους -απρόθυμους έτσι κι αλλιώς να τους κυνηγήσουν- κρατικούς θεσμούς. Οι πλούσιοι βιαστές μπορούν να οργανώνουν αυτή την κακοποίηση, να την κάνουν συστηματικά, σε μορφή βιομηχανίας, όπως μπορούν να οργανώνουν και τη σιωπή όλων.

Υπάρχει μόνο ένα πράγμα που μπορεί να σπάσει αυτόν τον φαύλο κύκλο, κι αυτό είναι το ορμητικό γυναικείο κίνημα. Ο ίδιος ο Έπσταϊν βρέθηκε αντιμέτωπος με την προοπτική να πληρώσει για τα εγκλήματά του το 2019 χάρη στο κίνημα #metoo. Μετά από αυτό, αυτοκτόνησε στο κελί του.

Στην Ελλάδα το κίνημα των γυναικών έχει δημιουργήσει αλλεπάλληλα κύματα #metoo που έχουν ήδη στείλει στο σκαμνί πλούσιους βιαστές. Έχει οδηγήσει στο να γίνει η απεργιακή 8 Μάρτη θεσμός. Ένας θεσμός με τον οποίο οι εργάτριες και οι εργάτες παλεύουν να ξηλώσουν τον σεξισμό, παλεύουν για τα εργατικά τους δικαιώματα και την ισότητα, παλεύουν για να βρεθούν οι κάθε λογής Έπσταϊν στη θέση που τους αρμόζει.