Αντιπολεμικό κίνημα
STOP στη λογοκρισία

Λογοκρισία, «μαύρο» σε ΜΜΕ και απολύσεις έχει σημάνει το ξέσπασμα του πολέμου αφότου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε την απαγόρευση μετάδοσης των δικτύων Sputnik και RT και στη συνέχεια την απαγόρευση της Deutsche Welle στη Ρωσία από τη μεριά του Πούτιν. Αυτό σήμαινε και την απόλυση 32 εργαζόμενων του διαδικτυακής ειδησεογραφικής ιστοσελίδας Sputnik στην Ελλάδα.

Οι εργαζόμενοί του, μόλις τους ανακοινώθηκε το κλείσιμο έγραψαν στην ανακοίνωση τους:

«To newsroom του Sputnik γράφει το τελευταίο του άρθρο και δεν είναι άλλο από ένα πικρό και άδικο αντίο για το “μαύρο” σε ένα site που απασχολούσε δεκάδες εργαζόμενους που έμειναν ξαφνικά χωρίς “φωνή” και δουλειά.

Η Ελλάδα της “Δημοκρατίας”, η Ευρώπη των “δικαιωμάτων και της ελευθερίας”, έκλεισε το Sputnik. 

Ποιος ήταν τελικά στη σωστή πλευρά της Ιστορίας; 

Οι εργαζόμενοι του Sputnik Ελλάδα».

Με κοινή τους ανακοίνωση η ΕΣΗΕΑ, η Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου και η Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδος δήλωσαν στο πλευρό των εργαζομένων του Sputnik, ενώ οι δύο πρώτες μαζί με την ΕΣΠΗΤ «εκφράζουν έντονο προβληματισμό για την απαγόρευση ΜΜΕ στην Ευρώπη».

«Το επιχείρημα της Ε.Ε ότι η πληροφόρηση από τα κρατικά ρώσικα Μέσα είναι ελεγχόμενη, δεν είναι δικαιολογία» υπογραμμίζει η αντικαπιταλιστική παράταξη στην ΕΣΗΕΑ, Πρωτοβουλία για την Ανατροπή. «Όπως ο Πούτιν επιχειρεί να ελέγξει τα ΜΜΕ της Ρωσίας… έτσι και οι φιλονατοϊκές κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιχειρούν να καθυποτάξουν όλα τα ΜΜΕ με τη στρατιωτικού τύπου ενσωμάτωση στη μονομερή πληροφόρηση».