Καταπίεση και απελευθέρωση
Η δίκη των δολοφόνων του Ζακ - Πέφτουν οι συκοφαντίες

Κινητοποίηση την πρώτη μέρα της δίκης. Φωτό: Γιώργος Πίττας

Στις 15/3, 13η συνεδρίαση της δίκης για τη δολοφονία του Ζακ ξεκίνησαν οι καταθέσεις των μαρτύρων υπεράσπισης, με πρώτο μάρτυρα τον γιο του κοσμηματοπώλη κατηγορούμενου Σ. Δημόπουλου. Η κατάθεση του γιου Δημόπουλου στην πραγματικότητα κατέρριψε τον βασικό ισχυρισμό όλης της υπεράσπισης (επιχειρηματιών και αστυνομικών), ότι δηλαδή ο Ζακ είχε μπει στο κοσμηματοπωλείο να κλέψει.

“Παπαρούσου: Από το μαγαζί σας έλειπε κάτι;

Δημόπουλος: Δεν κάναμε καταγραφή.

Παπ: Εδώ έλειπαν πράγματα; Και ποια;

Δημ: Δεν ξέρω. Τα είδη που έχουμε τα ξέρω, αλλά αριθμητικά δεν ξέρω”.

Όπως είναι φανερό, ο μάρτυρας ισχυρίστηκε ότι δεν έγινε καταγραφή για να αποφύγει να πει το προφανές, ότι δεν έλειπε τίποτα από την περιουσία του πατέρα του. Επιπλέον κατέθεσε ότι ο Ζακ δεν παραβίασε την πόρτα για να μπει στο κατάστημα:

“Δημ: [Ο Σ. Δημόπουλος] είχε πάει να πάρει μια εφημερίδα.

Πρόεδρος: Και είχε αφήσει ξεκλείδωτα;

Δημ: Εγώ υπέθετα ότι δεν ανοίγει αυτή η πόρτα, τελικά ανοίγει.

Πρ: Και πώς μπήκε μέσα;

Δημ: Δεν ξερω. Την έσπρωξε και μπήκε.”

Ανάμεσα στα άλλα που είπε, ήταν ότι ο πατέρας του δεν του είπε τίποτα για τις δικές του κινήσεις: ούτε για τις κλωτσιές, αλλά φυσικά ούτε και ότι ο Ζακ πέθανε. Παρότι όλος ο κόσμος ήξερε το ίδιο μεσημέρι ποια ήταν η κατάληξη του Ζακ, ο γιος του κοσμηματοπώλη που τον κλώτσησε μέχρι θανάτου το έμαθε, όπως είπε ενώπιον του δικαστηρίου, “μία ή δύο μέρες” αργότερα. Επιπλέον, παρότι είπε ότι ήταν παρών την ώρα που ο πατέρας του καθάριζε το κατάστημα και το πεζοδρόμιό του, ο μάρτυρας δε ρώτησε τίποτα για τα αίματα. “'Ηταν αυτονόητα ότι ήταν του κ. Ζακ Κωστόπουλου...” δήλωσε και μετά συμπλήρωσε: “Γνωρίζω ότι επειδή έσπαγε όλο το μαγαζί μέσα η κοινή λογική μου λέει ότι κόπηκε”.

Έχοντας μιλήσει για τον θάνατο του Ζακ λες και είναι το πιο φυσικό πράγμα στον κόσμο, αλλά και παρουσιάζοντας το κατάστημα σαν ύψιστο αγαθό, πιο ψηλά κι από μια ζωή, αργότερα στην κατάθεσή του προσπάθησε να ισχυριστεί ότι ο κατηγορούμενος Σ. Δημόπουλος έχει υποστεί σοκ από όλο αυτό, ότι δεν μπορεί να κοιμηθεί και άλλα τέτοια δήθεν συγκινητικά. Πράγματι, η εικόνα του να δίνει ατάραχος δηλώσεις στις κάμερες αμέσως μετά τον φονικό ξυλοδαρμό του Ζακ δείχνει ότι τον ύπνο του τον έχασε επειδή κατηγορείται, ενώ μάλλον θεωρούσε ότι έπρεπε να είχε ασυλία.

Οι πληροφορίες για τη διαδικασία είναι από το παρατηρητήριο Zackie Oh Justice Watch

Η δίκη συνεχίζεται: 22/3, 4/4, 13/4, 18/4.