Καταπίεση και απελευθέρωση
Εισαγγελική έρευνα σε βάρος του Κούγια

Αυτεπάγγελτη εισαγγελική έρευνα με βάση τον αντιρατσιστικό νόμο ξεκίνησε σε βάρος του Αλέξη Κούγια, συνήγορου υπεράσπισης του Δημήτρη Λιγνάδη στην πρώτη δίκη του ελληνικού #metoo. Ο δικηγόρος έχει επιδοθεί σε ένα ομοφοβικό, τρανσφοβικό και ρατσιστικό κρεσέντο μέσα και έξω από την αίθουσα του δικαστηρίου. Παράλληλα, προσπαθεί να μετατρέψει τους μάρτυρες κατηγορίας σε κατηγορούμενους, έχοντας προαναγγείλει αγωγές και μηνύσεις.

Ο συνήγορος των θυμάτων Γιάννης Βλάχος κατηγόρησε την πρόεδρο του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου για ανοχή στη συμπεριφορά αυτή του Α. Κούγια, καθώς δεν προστατεύει τους μάρτυρες και δεν προσπαθεί να διαφυλάξει τη διαδικασία από τις απαράδεκτες ομοφοβικές δηλώσεις και την προσπάθεια τρομοκράτησης των μαρτύρων.

Στις τρεις πρώτες συνεδριάσεις που έχουν γίνει μέχρι στιγμής οι περιγραφές του πρώτου μάρτυρα, του 27χρονου Αιγύπτιου Αλί, είναι συγκλονιστικές. Περιέγραψε πώς ο κατηγορούμενος εκμεταλλεύτηκε την ηλικία του (16 ετών τότε) και την κακή κατάστασή του υπό την επήρεια κάνναβης. Περιέγραψε επίσης τις ενοχές που είχε για χρόνια, θεωρώντας πως φταίει γι' αυτό που του συνέβη.

Αυτό που τον οδήγησε να σπάσει τη σιωπή, τόνισε ο μάρτυρας, ήταν ότι είδε τι γινόταν στην Ελλάδα με το ξέσπασμα του κινήματος #metoo και ένιωσε ότι ήθελε να μιλήσει κι αυτός για το βιασμό του. Να ακουστεί η αλήθεια.

Η εμβληματική αυτή δίκη γίνεται με περιορισμένη δημοσιότητα, καθώς στο παρατηρητήριο LignadisTrialWatch που συστάθηκε για να μεταδώσει τη ροή δεν επιτράπηκε η συμμετοχή, ενώ μόλις πέντε δημοσιογράφοι μπορούν να παρακολουθούν εκ περιτροπής, μετά από απόφαση της έδρας. Η δίκη συνεχίζεται την 1η Απρίλη.