Καταπίεση και απελευθέρωση
Η δίκη των δολοφόνων του Ζακ - 13 Απρίλη η πρόταση εισαγγελέα

Κατέθεσε στις 4 Απρίλη (15η συνεδρίαση) ο τρίτος κατηγορούμενος αστυνομικός στη δίκη για τον Ζακ Κωστόπουλο, Λεωνίδας Αλεξανδρής. Όπως και οι τέσσερις προηγούμενοι συγκατηγορούμενοί του, ο Αλεξανδρής, πρώην μέλος της ΥΑΤ και πλέον αστυνομικός ομάδας Ζ, πιστεύει ότι κατά τη “σύλληψη” του Ζακ δεν έκανε κάτι λάθος.

“Δεν υπήρχε άλλος τρόπος”, ήταν τα λόγια του, όταν ρωτήθηκε αν θα μπορούσαν οι αστυνομικοί να πράξουν αλλιώς δεδομένου ότι ο Ζακ ήταν τραυματισμένος. Κατέθεσε επίσης ότι ήταν αυτός που άνοιξε δρόμο στο ασθενοφόρο ώστε να φτάσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα στον Ευαγγελισμό, ενώ δικαιολογήθηκε ότι δεν αγγίζει το σώμα του Ζακ για 40 δευτερόλεπτα. Αυτό δεν αλλάζει ότι ήταν αυτός που κλώτσησε τον Ζακ όταν ήταν πεσμένος κάτω, ούτε ότι οι πράξεις των αστυνομικών οδήγησαν τον Ζακ ταχύτερα στον θάνατο. Αντίθετα το ότι ο Ζακ διακομίστηκε γρήγορα και παρόλα αυτά έχασε τη ζωή του επιβεβαιώνει τις ευθύνες του. Ο τελευταίος κατηγορούμενος αστυνομικός, Ιωάννης Τσομπάνης, βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό και δεν ήταν παρών. Έτσι, θα καταθέσει στις 13 Απρίλη. 

Στις 13 Απρίλη θα κάνει και την πρότασή του ο εισαγγελέας της έδρας. Οργανώσεις της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας και φοιτητικοί σύλλογοι απευθύνουν μεγάλο κάλεσμα για μαζική παρουσία έξω από το δικαστήριο με το αίτημα της οικογένειας Κωστόπουλου: “αλλαγή κατηγορίας τώρα”. 

Όπως αναφέρει η Πρωτοβουλία “Στη φυλακή οι δολοφόνοι της Zackie Oh”: “Η οικογένεια Κωστόπουλου έχει ζητήσει, ήδη από την έκδοση του βουλεύματος, τη μετατροπή της κατηγορίας από θανατηφόρα σωματική βλάβη σε ανθρωποκτονία. Τα στοιχεία της δίκης έδειξαν ότι και οι έξι κατηγορούμενοι αντιλαμβάνονταν ότι οδηγούν τον Ζακ στον θάνατο. Και πράγματι, ο Ζακ μπήκε στο ασθενοφόρο χωρίς σφυγμό και αναπνοή, λίγα μόλις λεπτά μετά την έναρξη της επίθεσης. Είναι πραγματική πρόκληση να προσπαθούν οι κατηγορούμενοι να πείσουν για το αντίθετο, όπως είναι πρόκληση να δικάζονται για θανατηφόρα σωματική βλάβη”.

Η Πρωτοβουλία καλεί στην πανεργατική απεργία 6 Απρίλη όπου και θα παρέμβει μαζικά με αφίσα και προκήρυξη που θα καλεί στις 13 Απρίλη. Όπως αναφέρει στην προκήρυξή της: “Δίνουμε αυτή τη μάχη μαζί με όλο τον κόσμο που δεν κλείνει τα μάτια, με τον κόσμο που βλέπει ότι οι ρατσιστικές ιδέες της κυβέρνησης στρώνουν τον δρόμο για κάθε ακροδεξιό μαγαζάτορα που πιστεύει ότι οι ζωές μας δεν έχουν αξία. Και μαζί με τον κόσμο που παλεύει ενάντια στην αστυνομική αυθαιρεσία, που διεκδικεί τα λεφτά να πηγαίνουν στις ανάγκες μας και όχι στην ΕΛΑΣ, που πάλεψε για να ξαναγυρίσει στη φυλακή ο Κορκονέας, που διεκδικεί δικαίωση για τον Νίκο Σαμπάνη.”

Το απόγευμα της 13 Απρίλη οργανώνει συζήτηση - ενημέρωση στα Πετράλωνα, στο “Περιβολάκι” (πλ. Ηούς) στις 7μμ. Θα μιλήσουν: Μαριάννα Χρονοπούλου, εκπαιδευτικός, Θοδωρής Αντωνόπουλος, δημοσιογράφος, Μαρία Σερέτη, μέλος της Πρωτοβουλίας.

• Πληροφορίες για την ακροαματική διαδικασία από το Zackie Oh Justice Watch.

• Επόμενες δικάσιμοι: 13/4, 18/4, 3/5, 4/5, 11/5.

Εκδήλωση στα Εξάρχεια

Μαζική και πλούσια ήταν η εκδήλωση που οργάνωσε η Πρωτοβουλία Κατοίκων Εξαρχείων στο στέκι της Καλλιδρομίου 50, την Παρασκευή 1/4. Η εκδήλωση ξεκίνησε με μουσική από την Ανοιχτή Ορχήστρα μαζί με τις Οιστρογόνες και τη Χορωδία Εξαρχείων, που ερμήνευσαν κομμάτια με στίχους αφιερωμένους στον Ζακ. Στη συνέχεια, πάνω από 100 άτομα παρακολούθησαν τη συζήτηση. 

Η Άννυ Παπαρούσου ενημέρωσε για τις ελλείψεις της δικογραφίας σαν αποτέλεσμα συγκάλυψης και την εξέλιξη της δίκης. Όπως όμως τόνισε “έχουμε στοιχεία ότι οι κατηγορούμενοι έχουν διαπράξει ανθρωποκτονία”, ενώ ως προς τη μετατροπή του κατηγορητηρίου υπογράμμισε “και λογικά και νομικά αυτή είναι η σωστή λύση”. Η Δάφνη Καραγιάννη, μέλος του παρατηρητηρίου Zackie Oh Justice Watch, μίλησε για τη μάχη της δημοσιότητας, τόσο στη δίκη για τον Ζακ όσο και στη δίκη της Χρυσής Αυγής την οποία επίσης είχε παρακολουθήσει ως μέλος του αντίστοιχου παρατηρητηρίου, αλλά και γιατί αυτές οι δίκες μας αφορούν. Τέλος η Ζωή Κόκαλου, μέλος της Πρωτοβουλίας Justice for Zak/Zackie μίλησε για τον ίδιο τον Ζακ και την έμπνευση που αποτελούσε για τον κόσμο γύρω του και τον κόσμο που τον διάβαζε. “Το πιο σημαντικό πράγμα που μπορεί να γίνει αυτή τη στιγμή είναι να επαναφέρουμε το αίτημα για αλλαγή των κατηγοριών”, τόνισε κλείνοντας. 

Ακολούθησε συζήτηση και τέλος παράσταση stand up comedy. Στον τοίχο της αίθουσας γινόταν προβολή με τα σκίτσα των καλλιτεχνών που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία “Βλέπουμε με τα χέρια τους”: John Antono, Kanellos Cob, Chrispy Shift, Παναγιώτης Μητσομπόνος, Αλεξία Οθωναίου. Η πρωτοβουλία αυτή παράγει σκίτσα με τα στιγμιότυπα της δίκης, σε μια προσπάθεια να υπάρχει και οπτική πληροφορία μέσα από το δικαστήριο, μια και η έδρα έχει απαγορεύσει την συμμετοχή φωτορεπόρτερ.