Καταπίεση και απελευθέρωση
Συνεχίζονται οι δίκες Λιγνάδη και Φιλιππίδη

Συνεχίστηκε την 1η Απρίλη η δίκη του βιαστή Δ. Λιγνάδη στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο. Κατά την 4η συνεδρίαση κατέθεσε ο δεύτερος μηνυτής, Σ., ο οποίος περιέγραψε ένα περιστατικό βιασμού, μια μακροχρόνια κατάσταση εκμετάλλευσης της μικρής ηλικίας του από τον κατηγορούμενο, αλλά και άλλες περιπτώσεις παιδοβιασμών. 

Έδωσε άλλωστε την εικόνα ότι ο κατηγορούμενος, 50 ετών τότε, δεν είχε κανένα πρόβλημα να θεαθεί να βγαίνει με ανήλικο άτομο (16 ετών ο ίδιος, όπως κατέθεσε): “Π: Σας έβγαζε έξω ο κατηγορούμενος; Σ: Ναι, δεν ντρεπόταν”. Σε άλλο σημείο της κατάθεσής του είπε: “μου είπε ότι υπάρχει κάποιο άλλο άτομο από το θέατρο που έχει ερωτευτεί. Τον ρώτησα πόσο χρονών είναι το άλλο άτομο μου είπε 15”. Τα ανήλικα άτομα για τα οποία μιλάει ο μάρτυρας είναι πολλά. Σε ερώτηση του εισαγγελέα “Είχατε δει στην οικία του κατηγορουμένου εκτός από τον Τ. να κοιμάται ή παρευρίσκεται άλλο ανήλικο άτομο;” απάντησε θετικά.

Αυτή ήταν και η αφορμή για να καταθέσει τη μήνυση. Όπως είπε, διάβασε μετά από καιρό στο τουίτερ σχόλια τα οποία μιλούσαν για την εγκληματική δράση του Λιγνάδη. Σε ένα από αυτά, το οποίο ισχυριζόταν ότι για όλα αυτά δεν υπάρχουν αποδείξεις, αποφάσισε να απαντήσει: “[Μιλούσαν] για παιδεραστία και βιασμό. Εγώ απάντησα στο κόμεντ που έλεγε οτι δεν έχετε αποδείξεις”. Είπε ότι διαθέτει αποδείξεις και έτσι μίλησε με ένα ακόμα θύμα. Όπως τόνισε, οι ομοιότητες της δικής του περίπτωσης με του άλλου θύματος ήταν μεγάλες. Ομοιότητες βέβαια υπήρχαν και στη δική του κατάθεση με την προηγούμενη, κάτι που δείχνει ότι ο Λιγνάδης δρούσε μεθοδικά και για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Μεθόδευση

Ο Σ. περιέγραψε πώς ο Λιγνάδης κέρδισε την εμπιστοσύνη του και μεθόδευσε την εξάρτησή του το πρώτο διάστημα. Έφτασε μετά από λίγο, όταν ήταν 17 ετών να μένει στο σπίτι του, καθώς είχε δύσκολες σχέσεις με την οικογένειά του ενώ οι συγγενείς του είναι όλοι στην Αίγυπτο και οι φίλοι του ήταν επίσης από φτωχές οικογένειες στις οποίες δεν ήθελε να γίνει βάρος. Περιέγραψε το περιστατικό του βιασμού του και τόνισε ότι σαν αποτέλεσμα “σκεφτόμουν ότι μήπως δεν αξίζω τίποτα”. 

“Το ήξερε και του άρεσε που ήμουν αβοήθητος. Ήλπιζα οτι δεν θα ξανασυμβεί... Εγώ πίστευα ότι το άξιζα, τον βιασμό, πίστευα ότι εγώ το είχα προκαλέσει, μου πήρε χρόνια να το ξεπεράσω, τότε δεν το είχα καταλάβει”. Όταν ρωτήθηκε από τον εισαγγελέα: “Υπήρχε περίπτωση να θεωρεί ότι όλο αυτό ήταν κάτι που επιθυμούσατε;” απάντησε κατηγορηματικά όχι. “Έπαιρνε χαρά από αυτό, τον άναβε, ήμουν αβοήθητος”, είχε εξηγήσει νωρίτερα ο μάρτυρας, ενώ σε κάποια αποστροφή του λόγου του γύρισε και το είπε στον ίδιο τον κατηγορούμενο “Θέλεις να βλέπει τον άλλον να πονάει; Αυτό θες;” 

Η δίκη συνεχίζεται: 3/5, 11/5, 12/5, 17/5, 20/5, 24/5, 27/5, και 30/5. Οι πληροφορίες είναι από το παρατηρητήριο Lignadis Trial Watch (πρωτοβουλία του @reportersunitedgr, δημοσιογράφων, δικηγόρων και ακτιβιστών), το οποίο κατάφερε να κερδίσει την παρουσία του στη δίκη κατά την 3η συνεδρίαση.

Την ίδια ημέρα συνεχίστηκε και η δίκη Φιλιππίδη κεκλεισμένων των θυρών, καθώς κατέθεσε η μία από τις δυο καταγγέλλουσες που έχουν κάνει σχετικό αίτημα. Η δίκη συνεχίζεται στις 14/4.