Καταπίεση και απελευθέρωση
ΣΕΛΕΤΕ - Σεξιστική πρόκληση κατά των εκτρώσεων

Απεργιακή 8 Μάρτη, ημέρα της γυναίκας. Φωτό: Στέλιος Μίχαηλίδης

Πρωτού κλείσουν τα σχολεία για το Πάσχα  πραγματοποιήθηκε προβολή βίντεο κατά των εκτρώσεων στο 3ο ΕΠΑΛ Αμαρουσίου από καθηγητή του σχολείου. Στο βίντεο έδειχνε μια γυναίκα η οποία αφού έκανε έκτρωση σε μια άλλη, ξέσπασε στα κλάματα στις τουαλέτες θλιμμένη για το "αγέννητο παιδί". Έπειτα, με το που τελείωσε το βίντεο, ειπώθηκαν στην τάξη και άλλα ακροδεξιά σχόλια όπως: "Και από βιασμό να είναι το παιδί, πρέπει να το κρατήσουμε!".

Το φαινόμενο των σεξιστικών επιθέσεων το τελευταίο διάστημα, σε μια περίοδο πολέμου και πανδημίας, έχει οξυνθεί σε ακραίο βαθμό. Η σεξιστική διάθεση του συστήματος έγινε ακόμη προφανέστερη με την προσπάθεια της Κεραμέως να περάσει το πρόγραμμα της "Προγεννητικής Αγωγής: Σεξουαλικότητα - Γονιμότητα - Γονεϊκότητα". Ένα πρόγραμμα το οποίο εάν εγκρινόταν για τα γυμνάσια θα είχε ως σκοπό την καταπίεση των δικαιωμάτων, όχι μόνο των γυναικών, αλλά και γενικά των ατόμων με μήτρα. Πρόκειται για ένα μάθημα που πάει τα γυναικεία δικαιώματα χρόνια πίσω βάζοντας σε κίνδυνο όχι μόνο την σωματική ακεραιότητα των άτομων που επιλέγουν να κάνουν έκτρωση - τα οποία χωρίς μια ασφαλή διαδικασία μπορεί να οδηγηθούν μέχρι και σε θάνατο - αλλά και καταπατώντας το θεμελιώδες δικαίωμα στην αυτοδιάθεση του σώματός τους τοποθετώντας τα στο κοινωνικό περιθώριο.

Κίνδυνος

Είναι γεγονός ότι στις χώρες όπου απαγορεύονται οι εκτρώσεις υπάρχουν αυξημένοι θάνατοι από απόπειρες τερματισμού εγκυμοσύνης αποδεικνύοντας ότι η αφαίρεση του δικαιώματος στην έκτρωση το μόνο που κάνει είναι να θέτει σε κίνδυνο τους πολίτες μιας χώρας. Είναι αισχρό το πώς μαθαίνουμε στα παιδιά μας ότι δεν τους ανήκει το ίδιο τους το σώμα, αλλά ανήκει σε ένα ακραία σεξιστικό σύστημα. Μαθητές, μαθήτριες και μαθητά απαιτούμε ελεύθερες, δωρεάν και ασφαλείς εκτρώσεις και σωστή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση περί του θέματος στα σχολεία.

Απαιτούμε μια εκπαίδευση που θα μας μαθαίνει πώς να είμαστε ασφαλή κατά την διάρκεια του σεξ, την έννοια της συναίνεσης, όλα τα είδη των σεξουαλικοτήτων και ελευθερία έκφρασης και ταυτότητας φύλου. Λέμε όχι στην φασιστική εκπαίδευση. Καλούμε όλες, όλους και όλα να δώσουμε την γερή απάντηση μαζικά και στην μεγάλη εργατική αντιπολεμική Πρωτομαγιά με την έντονη παρουσία του μαθητικού, των εκπαιδευτικών και όλων των υπόλοιπων εργατικών συλλογικοτήτων.

Ντάνι Βι, ΣΕΛΕΤΕ, ΣΕΚ Ν. Ιωνίας