Αντιπολεμικό κίνημα
Όχι αποστολή τεθωρακισμένων στην Ουκρανία - Όχι κλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο

Όχι αποστολή τεθωρακισμένων στην Ουκρανία…

Ένα ακόμα βήμα της βαθιάς εμπλοκής της κυβέρνησης της ΝΔ στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία στο πλευρό του ΝΑΤΟ αποκαλύφθηκε την περασμένη βδομάδα. Συγκεκριμένα ο Σολτς, ο καγκελάριος της Γερμανίας ανακοίνωσε ότι υπάρχει συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση για την αποστολή Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης (ΤΟΜΑ) ΒΜΡ-1 στην Ουκρανία, και την αντικατάστασή τους από γερμανικά Marder 1A3/5. Ο Μητσοτάκης είχε «ξεχάσει» να αναφέρει την «τράμπα» στην συνέντευξη Τύπου που έδωσε μετά το Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ. 

Αλλά υπάρχει και ο Αμερικάνος υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν που στις 24 Μάη έδινε δημόσια συγχαρητήρια σε μια σειρά χώρες για την αποστολή οπλισμού στην ουκρανική κυβέρνηση, ανάμεσά τους και την Ελλάδα. Οπλισμός βαρύς, όπως πυρομαχικά για τα πυροβόλα τα 155 χιλιοστών που έχουν στείλει οι ΗΠΑ στον ουκρανικό στρατό, αντιαεροπορικά συστήματα, τεθωρακισμένα. 

Η κυβέρνηση της ΝΔ προσπαθεί να υποβαθμίσει τις αποκαλύψεις. Ο Παναγιωτόπουλος ο υπουργός Άμυνας και μετά ο Οικονόμου, κυβερνητικός εκπρόσωπος, είπαν, λίγο-πολύ, ότι δεν είναι και μεγάλο ζήτημα, πρόκειται για οπλισμό που προέρχεται από «αποθέματα». Πράγματι, τα ΒΜΡ-1 είναι τεθωρακισμένα που κατασκευάστηκαν στην τότε Ανατολική Γερμανία πριν πενήντα χρόνια. Επειδή είναι «σοβιετικής» προέλευσης ο ουκρανικός στρατός δεν χρειάζεται να εκπαιδευτεί από την αρχή στη χρήση τους. Με άλλα λόγια, και μεγαλύτερη εμπλοκή στην Ουκρανία και κλιμάκωση του ανταγωνισμού με την Τουρκία. Πιο κυνική δεν γίνεται. 

Όμως, δεν είναι μόνο ο κυνισμός. Τον Φλεβάρη η κυβέρνηση είχε στείλει δυο μεταγωγικά αεροπλάνα με καλάσνικοφ, και φορητά αντιαρματικά ρουκετοβόλα. Τώρα στέλνει τεθωρακισμένα, που θα φορτωθούν σε τρένα που μεταφέρουν αμερικάνικο πολεμικό υλικό από την Αλεξανδρούπολη. Δηλαδή, η κυβέρνηση βουτάει πιο βαθιά τα χέρια της στο αίμα που χύνεται άφθονο στις μάχες στο Ντονμπάς με χιλιάδες Ουκρανούς και Ρώσους φαντάρους να γίνονται καθημερινά κρέας για τα κανόνια. 

Παγίδα

Ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ σωστά καταγγέλλουν την αποστολή των τεθωρακισμένων και του άλλου πολεμικού υλικού στην Ουκρανία. Όμως, πέφτουν στην παγίδα της κυβέρνησης όταν δέχονται να κάνουν τη συζήτηση με βάση το κριτήριο πόσο απαραίτητα είναι τα BMP-1 για την «άμυνα των νησιών μας» ή αν πιο ισχυρή θωράκιση των Marder ισοφαρίζει το μικρότερου διαμετρήματος πυροβόλο τους και άλλα παρόμοια. 

Καμιά εμπλοκή στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία είτε με όπλα είτε με κυρώσεις, όχι στους εξοπλισμούς, έξω από το ΝΑΤΟ, σταματήστε τον αντιδραστικό ανταγωνισμό με την Τουρκία, αυτά είναι τα αιτήματα του εργατικού κινήματος και της Αριστεράς.


 …Όχι κλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο

Καθημερινά πλέον οι δηλώσεις των κυβερνητικών αξιωματούχων και τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ μυρίζουν μπαρούτι. Χαρακτηριστικό είναι το πρωτοσέλιδο της Καθημερινής του περασμένου Σαββατοκύριακου: «Σε επιφυλακή για όλα τα ενδεχόμενα-Η Αθήνα εξετάζει κάθε κίνηση της Αγκύρας». Όλα, ακόμα και τα «ακραία», όπως λέει το ρεπορτάζ, δηλαδή ένα «θερμό» πολεμικό επεισόδιο. Ακόμα χειρότερα, είναι σαν να το προεξοφλούν και να το θέλουν. Το 2022 δεν είναι 2020 διαβάζουμε σε διάφορα άρθρα, τώρα «έχουμε» τα Ραφάλ και την ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία και βέβαια το Κογκρέσο χειροκροτούσε όρθιο τον Μητσοτάκη…

Το αφήγημα της κυβέρνησης είναι γνωστό. Ο Ερντογάν είναι «στριμωγμένος» και από την οικονομική κρίση και από τις γενικότερες εξελίξεις στον πόλεμο της Ουκρανίας, οπότε επαναφέρει ανύπαρκτα θέματα όπως η «αποστρατιωτικοποίηση» νησιών στο Αιγαίο και μάλιστα με προκλητικό τρόπο, όπως οι περίφημες «υπερπτήσεις» της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας. Ξαφνικά, η βραχονησίδα Κανδελιούσα, δυτικά της Νισύρου, ένας ακατοίκητος βράχος 1,5 τ. χλμ. έγινε πρωτοσέλιδο επειδή από πάνω της πέταξε ένα τουρκικό μη-επανδρωμένο αεροσκάφος (drone). 

Οι δυο κυβερνήσεις αλληλοκατηγορούνται για παραβίαση των διεθνών συνθηκών και βγάζουν αεροπλάνα και στόλο να υπερασπίσουν τα «εθνικά δίκαια» στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Είναι και οι δυο υποκρίτριες και κυνικές γιατί εξυπηρετούν τις επιθετικές φιλοδοξίες της άρχουσας τάξης. 

Ένα παράδειγμα είναι η «αποστρατιωτικοποίηση» νησιών του Ανατολικού Αιγαίου. Η τουρκική κυβέρνηση λέει ότι έτσι παραβιάζεται η Συνθήκη της Λωζάνης του 1923. Η ελληνική απαντά ότι δεν παραβιάζεται, είτε επειδή διάφορα νησιά εμπίπτουν σε άλλες διεθνείς συνθήκες, είτε επειδή η Τουρκία έκανε το πρώτο βήμα στην στρατιωτικοποίηση συγκροτώντας τη Στρατιά του Αιγαίου. Μα η μετατροπή της Λήμνου σε οχυρωμένη βάση έγινε πολύ πιο πριν από την συγκρότηση αυτής της Στρατιάς, έρχεται η απάντηση. 

Στην πραγματικότητα οι δυο άρχουσες τάξεις συνεχίζουν έναν ανταγωνισμό για το ποια θα γίνει το «κεφαλοχώρι» του ιμπεριαλισμού στην περιοχή. Αυτός ο ανταγωνισμός κρατάει δεκαετίες, έχει περάσει από φάσεις ύφεσης και όξυνσης και αυτή την στιγμή είναι η ελληνική άρχουσα τάξη που νομίζει ότι έχει το πάνω χέρι. 

Αναβάθμιση

Όπως εξηγούσε ο Γιώργος Πίττας στο προηγούμενο φύλλο της Εργατικής Αλληλεγγύης η μετατροπή του Αιγαίου σε «ελληνική λίμνη» προχωράει: «Όχι μέσα από μια μονομερή ελληνική διακήρυξη των 12 μιλίων που αποτελεί casus belli για την Τουρκία. Αλλά ντε φάκτο, μέσα από την αναβάθμιση του ρόλου του ελληνικού στόλου στις αμερικανικές και γαλλικές νηοπομπές που στρατοπεδεύουν στο Αιγαίο και μέσα από την αναβάθμιση της Ελλάδας σε προκεχωρημένο στρατιωτικό φυλάκιο του ΝΑΤΟ». 

Τη λέξη «κεφαλοχώρι» μπορούμε να την αντικαταστήσουμε με τις λέξεις «ενεργειακός κόμβος». Ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι κυρώσεις ενάντια στη Ρωσία έχουν βάλει επί τάπητος το ζήτημα της «απεξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο» και των εναλλακτικών διαδρομών για τον εφοδιασμό της Ευρώπης. 

Στις εφημερίδες διαβάζουμε διθυραμβικά άρθρα για τη Ρεβυθούσα που αυξάνει τη χωρητικότητά της κατά 70% και για τα σχέδια της ΕΕ να αντιστραφεί η ροή στον αγωγό TBP που μετέφερε φυσικό αέριο από τη Ρωσία στα Βαλκάνια μέσω Ουκρανίας αλλά τώρα έχει παροπλιστεί. Χαράς ευαγγέλια για τους κάθε λογής επενδυτές που ονειρεύονται το φυσικό αέριο από τη Ρεβυθούσα «μέσω του ελληνικού συστήματος και διαβαλκανικού αγωγού» να φτάνει στο …Κίεβο και βέβαια για τους εφοπλιστές που θα μεταφέρουν το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) στο «σταθμό» της Αλεξανδρούπολης. 

Κόστος

Το κόστος αυτών των φιλοδοξιών το πληρώνει η εργατική τάξη και στις δυο πλευρές του Αιγαίου και το πληρώνει σε πολλά επίπεδα. Με την κλιμάκωση της κούρσας των εξοπλισμών καταρχήν. Μετά τα Ραφάλ και τις φρεγάτες η κυβέρνηση Μητσοτάκη βάζει στη σειρά πρόγραμμα για την αγορά κορβετών και για την αναβάθμιση των φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ ώστε να υπηρετήσουν για ακόμα 15 χρόνια. Τα λεφτά υπάρχουν, πλουσιοπάροχα, για την υπεροπλία στο Αιγαίο -δεν υπάρχουν για πυροσβέστες και εξοπλισμό τώρα που ξεκινούν οι πυρκαγιές όπως δεν υπάρχουν για νοσοκομεία και σχολεία. 

Η κυβέρνηση της ΝΔ ταυτόχρονα παίζει το χαρτί του ρατσισμού. Τα «ακραία σενάρια» που εξετάζουν τα «επιτελεία» είναι η απειλή… των προσφύγων! Διαβάζουμε στον Τύπο της Δεξιάς ότι η Τουρκία ετοιμάζει εισβολή στα νησιά όχι με τα αποβατικά της Στρατιάς του Αιγαίου αλλά με τις βάρκες που ξεχειλίζουν πρόσφυγες. Θυμόμαστε άλλωστε την εμετική εκστρατεία του Μητσοτάκη και της κυβέρνησης δυο χρόνια πριν, τον Μάρτη του 2020, όταν έστειλε το στρατό, μαζί με τους παρακρατικούς φασίστες στον Έβρο να αντιμετωπίσουν την «εισβολή» και την «ασύμμετρη απειλή» από άοπλους ανθρώπους που προσπαθούσαν να ξεφύγουν από τη φτώχεια και τον πόλεμο. 

Δεν πρέπει να δώσουμε κανένα περιθώριο στην κυβέρνηση να πάρει ανάσες καλυπτόμενη από τις εκκλήσεις για «εθνική συναίνεση» στα «κρίσιμα εθνικά ζητήματα». Η Αριστερά δεν μπορεί να υπεκφεύγει τις απαντήσεις σε αυτά τα ζητήματα, ούτε να δίνει λάθος απαντήσεις εγκαλώντας την κυβέρνηση για έλλειψη «πυγμής». 

Το 1974 η χούντα ξεκίνησε τον ελληνοτουρκικό πόλεμο στην Κύπρο με το πραξικόπημα του Σαμψών. Περίμενε ένα κύμα «εθνικής ομοψυχίας». Εισέπραξε μίσος για τους χασάπηδες του Πολυτεχνείου από τους επιστρατευμένους στα έμπεδα, από τη νεολαία και την εργατική τάξη. Το 1996, την εποχή της κορύφωσης μιας ακόμα κόντρας για τα περάσματα των αγωγών, η κυβέρνηση Σημίτη έφτασε στα πρόθυρα του πολέμου στα Ιμια. Ο στόλος βγήκε σε ζωντανή κάλυψη από την τηλεόραση από το ναύσταθμο της Σαλαμίνας. Και μετά η ΝΔ προσπάθησε να κερδίσει τις πρόωρες εκλογές χτυπώντας τα τύμπανα του πολέμου. Συντρίφτηκε εκλογικά. Η πλειοψηφία ήθελε ειρήνη όχι πόλεμο. 

Καιρός να δυναμώσουμε τους αγώνες μας ενάντια στην κυβέρνηση της φτώχειας, του ρατσισμού και της πολεμοκαπηλείας. Ο εχθρός είναι στην ίδια μας τη χώρα, είναι η άρχουσα τάξη που βγάζει κέρδη από τον πόλεμο και μας καλεί να θυσιαστούμε για τα συμφέροντά της.