Καταπίεση και απελευθέρωση
Απαγόρευση της έκτρωσης στις ΗΠΑ: Η οργή στους δρόμους!

“Πόσες γυναίκες θα πεθάνουν εξαιτίας της σημερινής απόφασης;” Ένα από τα πλακάτ στη διαδήλωση ενάντια στην απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, στη Ν. Υόρκη . Φωτό: Ντεζιρε Ριος/ΝΥΤ

Κύμα οργισμένων διαδηλώσεων σαρώνει τις ΗΠΑ ενάντια στην κατάπτυστη απόφαση που έλαβε την Παρασκευή 24 Ιουνίου το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ να ακυρώσει την απόφαση «Ρόου εναντίον Γουέιντ» του 1973 που κατοχύρωνε το δικαίωμα στην άμβλωση σε ομοσπονδιακό επίπεδο. Οι διαμαρτυρίες ξεκίνησαν την ίδια μέρα στα σκαλιά του Ανώτατου Δικαστηρίου στην Ουάσιγκτον όπου το πλήθος των διαδηλωτριών/τών υπέρ της άμβλωσης, υπερτερώντας κατά πολύ εκείνο των ακροδεξιών πολέμιων, φώναζε το σύνθημα «δικό μου το σώμα, δική μου η επιλογή». Διαδηλώσεις έγιναν επίσης την Παρασκευή στο Σικάγο, την Φιλαδέλφεια, το Ντένβερ, το Σαν Φρανσίσκο, το Πόρτλαντ, το Σιάτλ, τη Νέα Υόρκη, το Φίνιξ της Αριζόνα όπου η αστυνομία επιτέθηκε με δακρυγόνα στους διαδηλωτές που είχαν περικυκλώσει το τοπικό Καπιτώλιο χτυπώντας τις πόρτες του, αλλά και το Λονδίνο. 

Το Σάββατο στη Νέα Υόρκη στην οποία ήταν σε εξέλιξη η εβδομάδα εορτασμού του Pride, πολλές χιλιάδες κόσμος έκφρασε την οργή του κατά της απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου. «Δική μου η μήτρα, δική μου και η απόφαση» ήταν το σύνθημα που ξανά αντήχησε στην Ουάσιγκτον, στο Σικάγο, στο Λ.Α, στην Ατλάντα, στο Όστιν ενώ στο Πρόβιντενς οι διαδηλωτές/τριες συγκρούστηκαν με ακροδεξιούς. Στην Βοστώνη οι μαγαζάτορες χειροκροτούσαν τους διαδηλωτές που πέρναγαν από μπροστά τους. Χιλιάδες διαδηλωτές ξεχύθηκαν στους δρόμους και στην Φιλαδέλφεια ενώ στο Λος Άντζελες σταμάτησαν την κυκλοφορία σε ώρες αιχμής. Οι διαδηλώσεις συνεχίζονταν και την Δευτέρα σε δεκάδες πόλεις των ΗΠΑ παρά τις δεκάδες συλλήψεις από την αστυνομία ενώ την σκυτάλη πήραν και συμπαραστάτες στην Ιρλανδία, τον Καναδά, την Ινδία, το Ελ Σαλβαδόρ, την Ιταλία και άλλες χώρες. 

Σύμφωνα με τις περισσότερες έρευνες περίπου 8 στους 10 Αμερικανούς υποστηρίζουν τα δικαιώματα των αμβλώσεων και αντιτάσσονται στην κατάργηση της απόφασης «Ρόου εναντίον Γουέιντ». Σε έρευνα του CBS τα δύο τρίτα των γυναικών, τα δύο τρίτα των Λατίνων, τα τρία τέταρτα των μαύρων και πάνω από τους μισούς λευκούς αμερικάνους δήλωναν υπέρ της άμβλωσης.

Η πραξικοπηματική απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου να κρίνει παράνομο το δικαίωμα στην έκτρωση μετά από ακριβώς μισό αιώνα που αυτό κατοχυρώθηκε στις ΗΠΑ, πάρθηκε με έξι ψήφους υπέρ έναντι τριών κατά, από ένα σώμα εννέα μη εκλεγμένων δικαστών. Τρεις από τους οποίους ήταν διορισμένοι από τον ίδιο τον πρώην πρόεδρο Τραμπ που είχε το θράσος να δηλώσει ότι η απόφαση «ήταν θέλημα Θεού»!. Απόφαση την οποία εξάλλου χαιρέτησε και ο εκπρόσωπός του επί της γης, στο Βατικανό.  Τώρα απειλεί να οδηγήσει σε απαγόρευση της άμβλωσης συνολικά σε 26 πολιτείες με 10 από αυτές να το έχουν ήδη πράξει αμέσως μετά την απόφαση της περασμένης Παρασκευής. Αυτό σημαίνει ότι εκατομμύρια γυναίκες θα βρεθούν άμεσα αντιμέτωπες με την απειλή να ρισκάρουν την ζωή τους και την υγεία τους σε παράνομες αμβλώσεις.

Διώξεις

Η λεκτική καταδίκη της απόφασης από τον πρόεδρο Μπάιντεν συνοδεύτηκε από την προτροπή του στις γυναίκες να πηγαίνουν σε άλλες πολιτείες όπου η άμβλωση δεν θα είναι παράνομη. Πέρα από την ένσταση ότι οι πολιτείες υπό την ηγεσία των Ρεπουμπλικανών ήδη απειλούν με διώξεις τις γυναίκες που θα διασχίζουν τα σύνορα των πολιτειών για να κάνουν έκτρωση, στην ουσία η έκκληση του Μπάιντεν απευθύνεται μόνο σε όσες γυναίκες έχουν τα λεφτά για να μπορούν να το πράξουν και όχι στην πλειοψηφία των γυναικών της εργατικής τάξης, τις μαύρες, τις μετανάστριες.

Το κόμμα των Δημοκρατικών, σε αντίθεση με τον Τραμπ και τον ακροδεξιό εσμό που τον στηρίζει, δεν καλεί τον κόσμο να βγει στους δρόμους αλλά, μέσω του ίδιου του προέδρου Μπάιντεν ή της Νάνσι Πελόζι στη Γερουσία, προτρέπει τον κόσμο να ψηφίσουν Δημοκρατικούς στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου για το Κογκρέσο με υποσχέσεις ότι αν αποκτήσουν μεγάλη πλειοψηφία θα μπορούν να περάσουν νομοθεσία υπέρ των αμβλώσεων. 

Αλλά η αναμονή, η παθητικότητα και η ψήφος στους Δημοκρατικούς δεν πρόκειται να εξασφαλίσουν το δικαίωμα στην άμβλωση που κερδήθηκε με σκληρούς αγώνες. Οι γυναίκες και οι άνδρες της εργατικής τάξης βγαίνοντας στους δρόμους είναι οι μόνοι που μπορούν να υπερασπιστούν και να επεκτείνουν το δικαίωμα στην άμβλωση με την στήριξη των συνδικάτων, του Black Lives Matter, σε ένα τεράστιο κίνημα που θα ενώσει όλα τα ρυάκια του κινήματος.


Κίνηση για την Απεργιακή 8 Μάρτη
Κάτω τα χέρια από τα σώματά μας

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ κατάργησε σήμερα το δικαίωμα στην άμβλωση. Πρόκειται για απόφαση που γυρίζει τις γυναίκες πενήντα χρόνια πίσω. Είναι μία επίθεση στο δικαίωμα αυτοδιάθεσης των σωμάτων των γυναικών, μία επίθεση στην υγεία των γυναικών. Τρία από τα μέλη του Δικαστηρίου είχαν διοριστεί από τον ακροδεξιό, σεξιστή, πρώην πρόεδρο Ντ. Τράμπ. 

Είκοσι πέντε εκατομμύρια γυναίκες βρίσκονται αντιμέτωπες με την απαγόρευση αυτή. Οι φτωχότερες γυναίκες, οι γυναίκες της εργατικής τάξης, οι έγχρωμες γυναίκες, όσες μένουν σε αγροτικές περιοχές, οι ανασφάλιστες θα πληρώσουν το βαρύτερο τίμημα. Οι “παράνομες” εκτρώσεις θα εκτιναχθούν, θα γίνονται μακριά από οργανωμένο και ασφαλές περιβάλλον με αποτέλεσμα να γίνουμε μάρτυρες χιλιάδων θανάτων γυναικών. 

Οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, δεν έχουν κανένα πρόβλημα να σκοτώνουν παιδιά, γυναίκες και εγκύους στον πόλεμο στην Ουκρανία αλλά θέλουν να μας πείσουν ότι ενδιαφέρονται για τα αγέννητα παιδιά. Η υποκρισία περισσεύει.

Εκατομμύρια γυναικών κατέβηκαν στους δρόμους των ΗΠΑ ενάντια στην απαγόρευση των εκτρώσεων όλο το τελευταίο διάστημα. Μαζί τους βρεθήκαμε διεκδικώντας τα δικαιώματα στο να ορίζουμε τα σώματα μας, στις ελεύθερες και δωρεάν εκτρώσεις, στην αντισύλληψη, εκατομμύρια γυναικών σε όλο τον πλανήτη. 

Την Τρίτη 28 Ιούνη στις 7μμ συγκεντρωνόμαστε μπροστά από την Αμερικάνικη Πρεσβεία για να καταδικάσουμε αυτή την απόφαση. Για να συμπαρασταθούμε στο γυναικείο κίνημα στην Αμερική αλλά και να στείλουμε δυνατό μήνυμα και στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας “κάτω τα χέρια από τα σώματα μας”. Ελεύθερες και δωρεάν εκτρώσεις με ενίσχυση του ΕΣΥ με προσλήψεις και χρηματοδότηση.