Καταπίεση και απελευθέρωση
Το Pride στη Θεσσαλονίκη

25/6, Θεσσαλονίκη. Φωτό: Έφη Γεωργακοπούλου

Πολλές χιλιάδες διαδήλωσαν στις 25 Ιούνη στη Θεσσαλονίκη στο 10ο Thessaloniki Pride με σύνθημα “Μάθημα Αποδοχής”.

Από το πρωί η ΚΕΕΡΦΑ βρέθηκε με τραπεζάκι στο Λευκό Πύργο, ενώ μεγάλη ήταν η ανταπόκριση στην καμπάνια για να καταδικαστεί η Χρυσή Αυγή με αυστηρότερες ποινές στη δίκη της σε β’ βαθμό που ξεκίνησε στις 15/6.

Στο χαιρετισμό της ΚΕΕΡΦΑ έγινε η σύνδεση των μαχών του ΛΟΑΤΚΙ+ κινήματος για πραγματική δικαιοσύνη και ισότητα με τις μάχες που δίνει το εργατικό κίνημα, οι πρόσφυγες/γισσες και οι μετανάστες/τριες, το αντιπολεμικό κίνημα αλλά και το αντιφασιστικό κίνημα που διεκδικεί να μείνουν βαθιά στη φυλακή οι φασίστες δολοφόνοι της ΧΑ.

Σε μια περίοδο που οι επιθέσεις των από τα πάνω εντείνονται, όπως έδειξε η πρόσφατη απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου των ΗΠΑ για την κατάργηση του δικαιώματος στην άμβλωση, οι μαζικές κινητοποιήσεις και η σύνδεση των αγώνων δείχνουν το δρόμο για να νικάμε. 

Πολύχρωμο ποτάμι

Στη συνέχεια, ένα πολύχρωμο ορμητικό ποτάμι γιορτής και διεκδίκησης ξεχύθηκε στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, όπου διαδήλωσε για ώρες επιστρέφοντας στο Λευκό Πύργο που φωταγωγήθηκε στα χρώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας.

Μεταξύ άλλων με πανό συμμετείχε το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα, διεκδικώντας να μπουν “στη φυλακή ΟΛΟΙ οι δολοφόνοι του Ζακ – πάλη ενάντια στο σύστημα του σεξισμού”, η ΚΕΕΡΦΑ με κεντρικό σύνθημα “τις βάσεις κλείστε – τα σύνορα ανοίξτε”, “καλοδεχούμενοι οι πρόσφυγες – στη φυλακή οι φασίστες” και η Εναλλακτική Πρωτοβουλία Δικηγόρων Θεσσαλονίκης, με κεντρικό σύνθημα “STOP στην ομοφοβία – τρανσφοβία – νομική και πραγματική ισότητα”. 

Ανάμεσα στα συνθήματα κυριάρχησαν “η Δικαιοσύνη τους είναι ταξική, η Zackie ζει, τσακίστε τους ναζί”, “γκέι, τρανς, λεσβίες, θα είμαστε παρούσες σ’ όλες τις απεργίες” και “στίγμα είναι να ‘σαι φασίστας και ναζί, δεν υπάρχουν άνθρωποι μη κανονικοί”.

Η διαδήλωση του Pride ήταν για μία ακόμη χρονιά ένα μεγάλο κινηματικό γεγονός της πόλης. Οι χιλιάδες που διαδήλωσαν απέδειξαν στην πράξη ότι η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη αντιφασιστική, ανοικτή και ανεκτική, απομονώνοντας ομάδα ομοφοβικών που προσπάθησε θρασύδειλα να προκαλέσει επεισόδιο στο τέλος της διαδήλωσης.

Η Εργατική Αλληλεγγύη στη Θεσσαλονίκη