Καταπίεση και απελευθέρωση
Όχι στο ξέπλυμα Λιγνάδη: Βιαστής είναι!

Αρχαία Ελευθέρνα, Κρήτη

Εισαγγελική έφεση ασκήθηκε στις 22/7 σε βάρος του Λιγνάδη. Το ένα σκέλος της έφεσης αφορά την αθωωτική απόφαση για τον έναν από τους τρεις βιασμούς. Το δεύτερο αφορά τα 12 χρόνια φυλάκισης για τους άλλους δυο βιασμούς, με ανοιχτό πλέον το ενδεχόμενο ο Λιγνάδης να λάβει μεγαλύτερη ποινή στο εφετείο. Πρόκειται για μια μεγάλη νίκη του κινήματος #metoo, καθώς όλες τις μέρες που μεσολάβησαν η οργή και οι διαμαρτυρίες σε θέατρα όλης της χώρας από ηθοποιούς και θεατές συνεχίστηκαν.

Την απόφαση του δικαστηρίου κατακεραύνωσε και ο Σύλλογος των Σπουδαστριών/Σπουδαστών Σχολής Δραματικής Τέχνης του Εθνικού Θεάτρου, με ανακοίνωση στην οποία τονίζουν μεταξύ άλλων: “Η απόφαση αποφυλάκισης του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου για την υπόθεση βιασμών του πρώην καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου και καθηγητή στην σχολή μας Δημήτρη Λιγνάδη δεν μας ρίχνει από τα σύννεφα... Είμαστε όλες και όλοι έτοιμοι να συσπειρωθούμε για να επιφέρουμε μια ουσιαστική αλλαγή. Για ένα μέλλον χωρίς φόβο, χωρίς αδικία, χωρίς συμβιβασμούς, χωρίς βία και παραβιάσεις, με τον Λιγνάδη στη φυλακή, με εμάς στο θέατρο και στη ζωή. Δεν φοβόμαστε. Είμαστε δυνατοί/ες, είμαστε μαζί!”

Από τη μεριά τους οι από πάνω συνεχίζουν τη μεθόδευση του ξεπλύματος του βιαστή. Σαν συνέχεια των αμέτρητων δημοσιευμάτων φιλοκυβερνητικών εφημερίδων, της ανακοίνωσης της ΕνΔΕ που προειδοποιούσε για “λαϊκά δικαστήρια”, της αποχώρησης Μενδώνη και Γιατρομανωλάκη από παράσταση στην οποία θα γινόταν διαμαρτυρία, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας τοποθετήθηκε ενάντια στις αντιδράσεις για την ευνοϊκή μεταχείριση του Λιγνάδη.

“Ο λαϊκισμός ... [υ]πονομεύει τη διάκριση των εξουσιών και την ισορροπία του πολιτεύματος. Τα θεσμικά αντίβαρα... δεν υποτάσσονται στις πλειοψηφίες και τους εφήμερους συσχετισμούς. Η δικαιοσύνη δεν απονέμεται με βάση το κοινό περί δικαίου αίσθημα, αλλά σύμφωνα με το Σύνταγμα και τους νόμους”. Αυτά τόνισε στις 24/7, στη γιορτή για την αποκατάσταση της δημοκρατίας που έγινε στο Προεδρικό Μέγαρο, 48 χρόνια από την πτώση της χούντας, τοποθετούμενη σχεδόν ευθέως κατά του κόσμου που αντέδρασε στην απόφαση για τον Λιγνάδη. Τέτοιος είναι ο τρόμος τους απέναντι στις χιλιάδες κόσμου που αντέδρασαν και αντιδρούν –αλλά και απέναντι σε μια δεύτερη δίκη που έχει κάθε δυνατότητα να εξελιχθεί σε μεγαλύτερη καταδίκη του Λιγνάδη και κατ' επέκταση μεγαλύτερο ξεμπρόστιασμα του κύκλου του και της ΝΔ.

Το ότι έχουμε να κάνουμε με μια κυβέρνηση πλούσιων (εκ)βιαστών είχε φροντίσει άλλωστε να το κάνει η ίδια σαφές την Παρασκευή 22/7. Φεμινιστική κινητοποίηση που καλέστηκε στα Εξάρχεια ύστερα από καταγγελίες για βιασμούς και παρενοχλήσεις, δέχτηκε σκληρή καταστολή και άγριες σεξιστικές συμπεριφορές από τα ΜΑΤ.

Όλο και πιο πολύ η ΝΔ ταμπουρώνεται πίσω από τα σεξιστικά και ρατσιστικά αφηγήματά της. Ελπίζει ότι οι ακροδεξιές ψήφοι που τσιμπολογάει ισοσταθμίζουν την απομόνωση στην οποία την στέλνουν οι αντιστάσεις. Ελπίζει ταυτόχρονα να τσακίσει τις αντιστάσεις αυτές μέσω του τρόμου. Αλλά απομόνωσή της είναι πολύ μεγαλύτερη από όσο θέλει να πιστεύει και η εισαγγελική έφεση σε βάρος του Λιγνάδη αποδεικνύει ότι ο κόσμος που εξοργίζεται έχει δίκιο. Και ο τρόμος δεν μπορεί να πιάσει τόπο γιατί κάθε μάχη συνδέεται με όλες τις άλλες. Η οργή δεν είναι “μόνο” για τον Λιγνάδη, αλλά για ολόκληρη την κυβέρνηση και το σύστημα των εμπρηστών, βιαστών, δολοφόνων.