Η Άποψή μας
Για να πέσουν με το εργατικό κίνημα στο δρόμο

«Κάψτε τον καπιταλισμό, Όχι το δάσος» γράφει το πλακάτ της διαδηλώτριας στο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα την Πέμπτη 28/7. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

Εκατό επιχειρηματίες συμμετείχαν στο «γεύμα εργασίας» στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετάνια που έστησε η κυβέρνηση με τον πρίγκηπα διάδοχο της Σ. Αραβίας την περασμένη βδομάδα. Σύμφωνα με την Καθημερινή ο ΣΕΒ το θεώρησε τόσο σημαντικό που εξασφάλισε ότι τα μέλη του θα καθυστερήσουν λίγες μέρες τις διακοπές τους. Ποιος είπε ότι οι επιχειρηματίες δεν κάνουν θυσίες για την «ανάπτυξη»; 

Την ίδια στιγμή οι διακοπές είναι άπιαστο όνειρο για εκατομμύρια εργαζόμενους και εργαζόμενες που ζουν στον καύσωνα τρέμοντας να ανοίξουν το κλιματιστικό. Προφανώς δεν έχουν πρόσβαση στις πολυτελείς αίθουσες του Μεγάλη Βρετάνια. 

Για την κυβέρνηση ο Αύγουστος είναι η περίοδος που επιταχύνει την εξόφληση των επιταγών της σε κάθε λογής αρπακτικά της αγοράς, φορτώνοντας το λογαριασμό σε μας. Από το πέρασμα των μετοχών της ΕΥΔΑΠ στο Υπερταμείο μέχρι το Λόφο του Στρέφη, ο κατάλογος δεν έχει τέλος. Οι υπουργοί ανακοινώνουν μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας στο δημόσιο και περιορισμού του ηλεκτροφωτισμού και την ίδια στιγμή κάνουν δώρα στους ιδιώτες που λυμαίνονται το ρεύμα με αυξήσεις στα τιμολόγια. 

Κοινωνική καταστροφή

Αυτές είναι οι προτεραιότητες της ΝΔ, κέρδη για τα αφεντικά και κοινωνική καταστροφή για μας. Κι όχι μόνο στην οικονομία. Ο Δένδιας ταξίδεψε στο Βιετνάμ και συμμετείχε στη σύνοδο του ASEAN, για να ενισχύσει το διεθνές μέτωπο ενάντια στις «αναθεωρητικές δυνάμεις». Το Βιετνάμ τσακώνεται με την Κίνα για τις δικές τους ΑΟΖ. Την ίδια στιγμή η πολεμική ένταση στη νοτιοανατολική Ασία κορυφώνεται ανάμεσα στην Κίνα και τις ΗΠΑ για το ενδεχόμενο της επίσκεψης της αντιπροέδρου Πελόζι στη Ταϊβάν. Η άλλη όψη της «σώφρονος διπλωματίας» της κυβέρνησης  είναι τα δις για εξοπλισμούς και η εμπλοκή σε κάθε ιμπεριαλιστική αναμέτρηση από την Ουκρανία μέχρι την νοτιοανατολική Ασία. 

Η οργή ενάντια στα αίσχη αυτής της δολοφονικής κυβέρνησης είναι απλωμένη παντού. Αυτό έδειξε και η μαζική διαδήλωση της περασμένης Πέμπτης, με χιλιάδες διαδηλωτές/ τριες να αψηφούν τα χτυπήματα και τις προκλήσεις των ΜΑΤ και να βαδίζουν στο κέντρο της Αθήνας ενάντια στην κυβέρνηση των περικοπών και των ιδιωτικοποιήσεων που αφήνει τη μια περιοχή μετά την άλλη να γίνεται αποκαΐδι από τις πυρκαγιές.  

Χρειάζεται να δώσουμε συνέχεια. Δεν χωράει καμιά αναβολή, καμιά «χειρονομία καλής θέλησης» απέναντι στην κυβέρνηση και τους καπιταλιστές. Δεν είναι ώρα για αναβολή κινητοποιήσεων όπως των σωματείων της ΛΑΡΚΟ, είναι ώρα για κλιμάκωσή τους. Η αντιπολίτευση δεν γίνεται στις συνεδριάσεις των Επιτροπών της Βουλής. Γίνεται στο «πεζοδρόμιο», τη διαδήλωση και την απεργία. Αυτά τα όπλα της εργατικής τάξης φοβούνται οι «από πάνω». 

Οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία που στενάζουν από τις περικοπές και γονατίζουν από το νέο κύμα κρουσμάτων της πανδημίας δίνουν απεργιακό ραντεβού στις 9 Σεπτέμβρη στη Θεσσαλονίκη. Μέχρι τότε κάθε νοσοκομείο μπορεί να γίνει κέντρο αγώνα και κινητοποίησης που θα ξεσηκώνει όλους τους εργαζόμενους. 

Η απάντηση στην ακρίβεια δεν είναι ένα «άλλο μείγμα πολιτικής». Είναι οι απεργίες για να κερδίσουμε Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και αυξήσεις πολύ πάνω από τον πληθωρισμό που ανεβαίνει κάθε βδομάδα. Κρατικοποιήσεις με εργατικό έλεγχο είναι η απάντηση στα αρπακτικά της ενέργειας που ανακοινώνουν αυξήσεις στη τιμή της κιλοβατώρας με την κυβέρνηση να τους επιδοτεί. Λεφτά για την Υγεία και την Παιδεία όχι για εξοπλισμούς και την αστυνομία είναι η απάντηση του εργατικού κινήματος στην πολεμοκάπηλη πολιτική της κυβέρνησης. 

Με αυτές τις αιχμές και με ανοιχτές αυτές τις μάχες πάμε να πολιορκήσουμε τον Μητσοτάκη στις 10 Σεπτέμβρη στη ΔΕΘ. Για να στείλουμε το μήνυμα ότι αυτή η κυβέρνηση θα πέσει με το εργατικό κίνημα στο δρόμο, που έχει τη δύναμη να επιβάλλει τη δική του εναλλακτική στο σύστημα της καταστροφής.