Εργατικό κίνημα
Αυξήσεις, όχι απολύσεις και αποσχίσεις

27/7, Κοραή, κινητοποίηση εργαζόμενων στην Τράπεζα Πειραιώς

Σε συνεχείς κινητοποιήσεις εδώ και δύο μήνες βρίσκονται οι τραπεζοϋπάλληλοι στην Τράπεζα Πειραιώς με απεργίες, συγκεντρώσεις και δικαστικές προσφυγές ενάντια στις αποσχίσεις, τις απολύσεις και για αυξήσεις στους μισθούς. Την Τετάρτη 27/7 μεγάλη ήταν η συμμετοχή στην 24ωρη απεργία στη Real Estate της Πειραιώς με παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τα κεντρικά στην οδό Κοραή. Την κινητοποίηση στήριξαν και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας (ΕΚΑ) και το Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικών και συναφών επιχειρήσεων Νομού Αττικής.

«Η απεργία στη Real Estate έγινε λόγω της απόσχισης που ανακοινώθηκε για τους εργαζόμενους που διαχειρίζονται τα ακίνητα της τράπεζας και της μεταφοράς τους σε τρίτη εταιρία. Ταυτόχρονα, αλλάζουν προς το χειρότερο οι όροι εργασίας τους ως “τραπεζοαπασχολούμενοι” και όχι ως τραπεζοϋπάλληλοι. Αυτό όμως είναι κομμάτι της συνολικότερης μάχης ενάντια στην απαξίωση του προσωπικού με αποσχίσεις, με συρρίκνωση του δικτύου και εκδιώξεις εργαζομένων», τονίζει σε δήλωσή του στην ΕΑ ο Μανώλης Μπεμπένης, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στις Υπηρεσίες της Τράπεζας Πειραιώς (ΣΕΥΤΠΕ). 

«Τη στιγμή που ο CEO της Τράπεζας Πειραιώς περνάει στη Γενική Συνέλευση των Μετόχων αύξηση 22% στον εαυτό του, οι μισθοί των εργαζόμενων παραμένουν καθηλωμένοι. Εκτός των απεργιακών κινητοποιήσεων, έχουμε προσφύγει στον ΟΜΕΔ και έχουμε προχωρήσει σε αγωγή στην τράπεζα για την επαναφορά των συναδέλφων στην πρότερη εργασιακή κατάσταση.

Θεωρώ ότι η ΔΕΘ είναι η ιστορική ευκαιρία του εργατικού κινήματος να ενώσει τις δυνάμεις του και να δώσει μαζικά το μήνυμα για αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και για πραγματικές αυξήσεις, τη στιγμή που ο πληθωρισμός τρέχει με 12%. Εμπνεόμαστε από τις απεργίες που γίνονται με αυτό το αίτημα από άκρη σε άκρη της Ευρώπης».

Τέλος ο ΣΕΥΤΠΕ σε επιστολή του στο Υπουργείο Εργασίας προχώρησε σε καταγγελίες αναφορικά με​​ το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας Ανατολικού Τομέα Αθηνών,​​ «το οποίο αδικαιολόγητα καθυστερεί να πραγματοποιήσει ελέγχους για την τήρηση του​​ νόμιμου ωραρίου εργασίας στην Τράπεζα Πειραιώς, αφήνοντας στο κενό την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας, καθώς και​​ με τον αυθαίρετο χαρακτηρισμό μεγάλου αριθμού εργαζομένων ως “άνευ ωραρίου”,​​ γεγονός που συντελεί στην​​ de​​ facto​​ καταστρατήγηση της νομιμότητας».