Εργατικό κίνημα
Διαλύστε την κυβέρνηση - Όχι το ΕΣΥ

«Με απεργίες διαρκείας ΠΟΕΔΗΝ-ΟΕΝΓΕ να διαλύσουμε την κυβέρνηση, όχι το ΕΣΥ!». Με αυτό το πρόταγμα, το Συντονιστικό Νοσοκομείων ξεκινάει την καμπάνια ξεσηκωμού ενάντια στο νέο νομοσχέδιο Πλεύρη-Γκάγκα, κυκλοφορώντας αφίσα και προκήρυξη και με περιοδείες σε κάθε νοσοκομείο, καλώντας σε οργάνωση γενικών συνελεύσεων και επιτροπών από τα κάτω, που θα συσπειρώσουν όλο το προσωπικό των νοσοκομείων στην απεργιακή σύγκρουση. 

Η ΕΙΝΑΠ, το συνδικαλιστικό όργανο των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας-Πειραιά, καλεί σε Παναττική Συνέλευση στις 23 Νοέμβρη στο ξενοδοχείο Divani Caravel στη 1.30μμ, ώστε να αποφασιστούν τα απεργιακά βήματα να μην ψηφιστεί ποτέ αυτό το νομοσχέδιο. Το ΔΣ της ΕΝΙΘ -νοσοκομειακοί γιατροί στη Θεσσαλονίκη- θα συνεδριάσει στις 16/11 για να μπει κι αυτή στη μάχη.

«Μετά τη διάλυση της Πρωτοβάθµιας Υγείας και την παράδοσή της στους ιδιώτες τώρα η κυβέρνηση της ΝΔ∆ έρχεται να ιδιωτικοποιήσει και τη Δευτεροβάθµια Υγεία», αναφέρει στην προκήρυξη το Συντονιστικό. «Με το νέο νοµοσχέδιο καταργείται η πλήρης και αποκλειστική απασχόληση στο ΕΣΥ, βασική αρχή συγκρότησης του Εθνικού Συστήματος Υγείας από την ίδρυση του. Για πρώτη φορά προβλέπεται η ύπαρξη θέσεων µερικής απασχόλησης στο δηµόσιο νοσοκοµείο, τρία τετράωρα τη βδοµάδα, για θέσεις που έχουν χαρακτηριστεί «άγονες» και οι οποίες θα καλύπτονται από ιδιώτες. Επεκτείνονται οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις στο δηµόσιο νοσοκοµείο και δηµιουργείται µια νέα κατηγορία γιατρών µερικής απασχόλησης.

Η λειτουργία των νοσοκοµείων µε part time προσωπικό σηµαίνει ελλιπή παρακολούθηση του ασθενούς, διάλυση της συλλογικής λειτουργίας εντός των κλινικών και της συνεργασίας µεταξύ των ειδικοτήτων, αύξηση των ιατρικών λαθών και υποβάθµιση της ιατρικής εκπαίδευσης.

Για πρώτη φορά επίσης δίνει τη δυνατότητα στους νοσοκομειακούς γιατρούς να ασκούν και ιδιωτικό επάγγελμα µε την προϋπόθεση να έχουν δουλέψει το πρωινό ωράριο, τις εφημερίες και τα επί πληρωμή απογευματινά ιατρεία δύο φορές την εβδομάδα. Αντί για πραγματικές αυξήσεις στο μισθό, η κυβέρνηση λέει στους γιατρούς να δουλεύουν πάνω από 100 ώρες την εβδοµάδα και να τα πάρουν από τους ασθενείς αν θέλουν να αυξήσουν τον πενιχρό µισθό τους».

Καλώντας την ΠΟΕΔΗΝ να κλιμακώσει απεργιακά εδώ και τώρα ενάντια στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας για την ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ μαζί με την ΟΕΝΓΕ και να μπει μπροστά για να βγει και νέα πανεργατική απεργία, το Ενωτικό Κίνημα Υγειονομικών για την Ανατροπή ζητάει την ανάκληση της απόφασης της ΠΟΕΔΗΝ για κινητοποίηση υγειονομικών στην Πάτρα και Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας εκεί αμέσως μετά.  

Η Ζαννέτα Λυσικάτου, μέλος του ΓΣ της ΠΟΕΔΗΝ από το Ενωτικό Κίνημα, σε επιστολή της στην ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει: «Η πανεργατική ήταν η μεγαλύτερη απεργία τα τελευταία 10 χρόνια κι εγκαινιάζει μία νέα περίοδο απεργιακής οργής. Με αυτή την εικόνα υπάρχει η ανάγκη για κλιμάκωση με νέα απεργία (24ωρη, 48ωρη) μέσα στον Δεκέμβριο. Η ΠΟΕΔΗΝ προκειμένου να συνεχίσει τον απεργιακό της βηματισμό και να ανταποκριθεί στις συνθήκες οφείλει να κλιμακώσει με νέα 24ωρη τέλη Νοέμβρη σε συντονισμό πάντα με την ΟΕΝΓΕ και να συντονιστεί με τις υπόλοιπες ομοσπονδίες για πανεργατική απεργία τον Δεκέμβρη.

Η κινητοποίηση και το ΓΣ στην Πάτρα είναι λάθος απόφαση από κάθε άποψη. Το νομοσχέδιο Πλεύρη που ιδιωτικοποιεί την Υγεία θα ψηφιστεί στην Αθήνα μάλλον τέλη Νοέμβρη. Γιατί δεν έγινε ΕΕ όπως ειπώθηκε; Πως είναι δυνατόν να μας ενημερώνει η γραμματέας για το απεργιακό πρόγραμμα θεωρώντας ειλημμένη απόφαση το ΓΣ στην Πάτρα; Παρακαλώ να ανακαλεστεί αυτή η απόφαση και να γίνει η ΕΕ για να συζητηθούν αυτά και άλλα τόσα».

Μάνος Νικολάου

Απεργία είναι η απάντηση

Το νομοσχέδιο της Γκάγκα και του Υπουργείου Υγείας είναι προκλητικό, γιατί ουσιαστικά προχωράει πολλά βήματα μπροστά την ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ. Με το άρθρο 10 που καταργεί την Πλήρη και Αποκλειστική Απασχόληση των νοσοκομειακών γιατρών, μας πηγαίνουν πίσω πολλές δεκαετίες που δεν υπήρχε ο αποκλειστικά δημόσιος χαρακτήρας του ΕΣΥ.

Για πρώτη φορά θεσμοθετείται με τους γιατρούς part time η ελαστική εργασία μέσα στο ΕΣΥ με άμεσο τρόπο και όχι έμμεσα όπως με τους εργολάβους. Δίνουν τη δυνατότητα σε διοικητές και διευθυντάδες να χρησιμοποιούν τα νοσοκομεία σαν ιδιωτική επιχείρηση και να μπορούν να κερδοσκοπούν με Πάτσηδες στον τομέα της Υγείας. Πρόκειται για επίθεση σε όλο το υγειονομικό προσωπικό και όχι μόνο τους γιατρούς, αφορά τους ασθενείς, τους εξεταζόμενους, όλη την εργατική τάξη. Γι' αυτό χρειάζεται να σημάνει συναγερμός σε όλο το εργατικό κίνημα που κορύφωσε στις 9/11 τον αγώνα του και θέλει να συνεχίσει ενάντια στην κυβέρνηση της ΝΔ που είναι στριμωγμένη περισσότερο από ποτέ. Να μπει μπροστά και η ΠΟΕΔΗΝ για να σπρώξει συνελεύσεις για όλο το προσωπικό.

Στην τελευταία συνεδρίαση της ΕΙΝΑΠ, παρά την ομόφωνη αντίθεση στο ν/σ, ήταν προβληματική και ανεύθυνη η αντιμετώπιση των υπόλοιπων δυνάμεων της Αριστεράς που εφησύχαζαν ότι το νομοσχέδιο δεν θα μπορεί να εφαρμοστεί στην πράξη και αρκεί μια απεργία τη μέρα που θα ψηφίζεται. Η Παγώνη από τη ΔΑΚΕ αντίστοιχα έλεγε ότι δεν πρόκειται να ψηφιστεί. Χανόταν η διάσταση ότι πρέπει, αλλά και μπορούμε, να ξηλώσουμε αυτή τη μεγάλη επίθεση. Το κλίμα καθόρισε η δική μας πρόταση, ότι χρειάζονται συνελεύσεις σε κάθε νοσοκομείο και κεντρική συνέλευση της ΕΙΝΑΠ, κάτι που πέρασε, καθώς και η πρόταση για να αποφασίσουμε 48ωρη απεργία, χωρίς να περιμένουμε την ψήφιση.

Κώστας Καταραχιάς,
μέλος ΔΣ ΕΙΝΑΠ, γραμματέας Σωματείου Εργαζομένων ΓΝ Έλενα Βενιζέλου 

Κοινός αγώνας όλων

Στην τελευταία συνάντηση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕΔΗΝ με την Γκάγκα, η τελευταία διαμαρτυρήθηκε έντονα ότι είμαστε η μόνη χώρα της Ευρώπης που δεν συνεργάζεται με τον ιδιωτικό τομέα και έχουμε μείνει πίσω. 

Με το νομοσχέδιο που φέρνουν παραδέχονται δύο πράγματα. Πρώτον ότι είναι τραγικές οι ελλείψεις στα νοσοκομεία. Αντί όμως να γίνουν μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, απαντούν με το να φέρνουν part time ιδιώτες γιατρούς μέσα στα νοσοκομεία, πράγμα τραγικό και για τους γιατρούς, που τους προσθέτει μία ακόμα ελαστική εργασία, και για τους ασθενείς. Δεν μπορεί ένας γιατρός να έρχεται τουρίστας για λίγο στο νοσοκομείο και να φεύγει, σπάζοντας το ιατρικό συνεχές.

Το δεύτερο που παραδέχονται είναι ότι οι γιατροί στην Ελλάδα είναι οι χειρότερα αμειβόμενοι σε όλη την Ευρώπη. Αντί να μας δώσουν αυξήσεις στους μισθούς, μας δίνουν τη δυνατότητα να δουλεύουμε και στον ιδιωτικό τομέα ή και να ανοίξουμε ιατρείο. Πρακτικά μας ωθούν να γίνουμε κερδοσκόποι και να βάζουμε χέρι στις τσέπες των ασθενών, αδιαφορώντας για την ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρουμε. Με τον νόμο πλέον -αν περάσει- ο ιδιώτης γιατρός έρχεται στο δημόσιο νοσοκομείο, ενώ ο γιατρός του ΕΣΥ βγαίνει στην αγορά, και οι δύο για να ψάξουν πελάτες. Ο ιδιώτης γιατρός θα διαφημίσει τον εαυτό του για να φέρνει με το αζημίωτο τους ασθενείς στο ιατρείο του ή στην ιδιωτική κλινική που δουλεύει, προσφέροντας εναλλακτική στις ουρές αναμονής του ΕΣΥ. Δεν σταματάνε το φακελάκι, όπως μας λένε, αλλά το φέρνουν πάνω από το τραπέζι και το νομιμοποιούν. Ευτυχώς στα δημόσια νοσοκομεία στη συντριπτική πλειοψηφία δεν είμαστε φακελάκηδες, αντίθετα δουλεύουμε πάρα πολύ σκληρά και αγωνιζόμαστε τα τελευταία χρόνια για τη ενίσχυση του δημόσιου και δωρεάν ΕΣΥ.

Δεν θέλουμε δημόσια νοσοκομεία ξέφραγο αμπέλι, αλλά συγκροτημένα, με καλοπληρωμένο ιατρικό, νοσηλευτικό και υπόλοιπο προσωπικό, με άδειες, ρεπό και ελεύθερο χρόνο για να μπορούμε να έχουμε το ιατρικό συνεχές και να ασχολούμαστε με τους ασθενείς μας όπως πρέπει. Ζούμε την ξεφτίλα στα δημόσια νοσοκομεία όπως στο Γεννηματάς που πλημμυρίζει από την έναρξη μέχρι τη λήξη της εφημερίας και ασθενείς δεν έχουν προλάβει μετά από δέκα ώρες ούτε καν να εξεταστούν, περιμένοντας σε ένα ράντζο ή μια καρέκλα. Αυτό θα λυθεί μονάχα με δημιουργία νέων νοσοκομείων και προσλήψεις πολλών χιλιάδων.

Δεν είναι τυχαίο ότι προχωρούν σε αυτές τις αλλαγές μπροστά στον προϋπολογισμό. Ουσιαστικά ψάχνουν εναλλακτικές για να μην δώσουν παραπάνω λεφτά για την Υγεία με αυτόν τον τρόπο. Γι' αυτό επιμένουμε ότι η μάχη ενάντια στο νέο ν/σ για το ΕΣΥ και για αύξηση της χρηματοδότησης στον προϋπολογισμό είναι υπόθεση όλου του υγειονομικού προσωπικού, όχι μόνο των γιατρών, αλλά και όλης της εργατικής τάξης.

Χρίστος Αργύρης, 
μέλος ΔΣ Σωματείου Εργαζομένων ΓΝΑ Γεννηματάς