Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Η δίκη της Χ.Α.: Καταθέσεις καταδίκης των δολοφόνων νεοναζί

18/9/2013, Αντιφασιστική διαδήλωση στο Κερατσίνι τη μέρα της δολοφονίας του Π.Φύσσα. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

Την οργανωμένη δράση του τάγματος εφόδου της Νίκαιας, αλλά και την αδράνεια της αστυνομίας μπροστά στη δολοφονική επίθεση, ανέδειξαν οι δυο αστυνομικοί που κατέθεσαν στην 11η συνεδρίαση του εφετείου της Χρυσής Αυγής στις 11/11. Ο πρώτος, Κωνσταντίνος Κοτσοβός, ήταν μέλος του πληρώματος ενός από τα δυο περιπολικά της Άμεσης Δράσης που βρέθηκαν στον τόπο του εγκλήματος.

Επιβεβαίωσε όσα είχε πει πρωτόδικα σχετικά με το πώς ενημερώθηκε ο ίδιος και ο συνάδελφός του για την επίθεση: έλαβαν σήμα με κωδικό Ε11, που σημαίνει συμπλοκή πολλών ατόμων, καθώς και ότι ο Ν. Χατζηευστρατίου, φίλος του Παύλου και θύμα της επίθεσης, βρίσκεται σε κάποια πιλωτή και “τον κυνηγάνε άτομα, πιθανόν της Χρυσής Αυγής”. Αναδεικνύει, λοιπόν, ότι η εικόνα όλων των ομάδων της αστυνομίας που κλήθηκαν στο σημείο ήταν εξ αρχής ότι πρόκειται για επίθεση της Χρυσής Αυγής.

Ο Κοτσοβός ήταν μέλος του περιπολικού που απέφυγε συστηματικά να αναλάβει την οποιαδήποτε δράση εκείνο το βράδυ. Η κατάθεσή του έδειξε τις παραλείψεις του συγκεκριμένου πληρώματος αλλά και του κέντρου. Κατά συνέπεια ήταν εμφανής και η προσπάθειά του να συνεισφέρει όσο το δυνατόν λιγότερο στην αποδεικτική διαδικασία. 

“Ερ: Ακολουθήσατε το ασθενοφόρο και στη συνέχεια κάνατε αναζητήσεις [σ.σ: χρυσαυγιτών], με αποτέλεσμα να μη βρείτε κανέναν λόγω καθυστέρησης. Γιατί δεν πήγε άλλη δύναμη να κάνει νωρίτερα τις αναζητήσεις; Κοτσ: Δεν μπορώ να ξέρω”. “Ερ: Μάρτυρες γενικώς αναζητήθηκαν; Κοτσ: Από εμάς όχι”. “Ερ: Εσείς δε σχηματίσατε γνώμη για το τι ήταν τα συγκεντρωμένα άτομα; Κοτσ: Δεν είχα γνώμη”. “Ερ: Μιλήσατε με τον Βίντση [σ.σ: οδηγός περιπολικού] για το τι έγινε; Ποια ήταν η άποψή του; Κοτσ: Δεν είχαμε σαφή εικόνα”.

Στη συνέχεια κατέθεσε ο Χρήστος Δεληγιάννης, αστυνομικός της ομάδας Περάματος της ΔΙΑΣ. “12 παρά 5 ακούσαμε σήμα για 50 άτομα με ρόπαλα στην καφετέρια Κοράλλι. Ανταποκριθήκαμε άμεσα με τις μηχανές μας ...συναντηθήκαμε με τους συναδέλφους στην καφετέρια [σ.σ: στη γωνία Κεφαλληνίας και Παύλου Μελά] και είδαμε 20 με 30 άτομα μαυροντυμένα”, κατέθεσε. “Ερ: αποκλείεται να ήταν μεμονωμένα άτομα; Δελ: Αποκλείεται”.

Ως αυτόπτης μάρτυρας σε όλη τη διάρκεια του περιστατικού, ο Χ. Δεληγιάννης έκανε μια πολύ σημαντική κατάθεση, η οποία κάνει σκόνη τον υπερασπιστικό ισχυρισμό που πρόκειται να ακολουθήσει στη συνέχεια η υπεράσπιση της Χρυσής Αυγής: ότι η συγκέντρωση δεκάδων ατόμων της Χρυσής Αυγής και το μαχαίρωμα του Παύλου Φύσσα είναι δυο ξεχωριστά γεγονότα. Ο Δεληγιάννης έδωσε την εικόνα ενός ενιαίου γενονότος, κάτι που θα εμποδίσει και τους συναδέλφους του που θα καταθέσουν αργότερα να ισχυριστούν το αντίθετο στην προσπάθειά τους να καλύψουν την ΕΛΑΣ. Άλλωστε, έχοντας κι ο ίδιος την ίδια ανησυχία, όπου μπορούσε απέφευγε να μιλήσει ξεκάθαρα.

Οργανωμένο τάγμα

“Ερ: Γιατί σας προκάλεσαν ανησυχία, όπως λέτε; Δελ: Γιατί προσομοιάζανε μεταξύ τους...”, είπε για παράδειγμα, δίνοντας την εικόνα του οργανωμένου τάγματος χωρίς όμως να το λέει ρητά. Επιβεβαίωσε την πρωτόδικη κατάθεσή του ως προς το ότι ένας από τους συγκεντρωμένους “είχε κάτι στα χέρια που θα μπορούσε να είναι ρόπαλο”. Κυρίως όμως, ο οργανωμένος χαρακτήρας της επίθεσης αναδεικνύεται από το πώς περιγράφει ο μάρτυρας τα γεγονότα αφότου το τάγμα άρχισε να τρέχει προς την Π. Τσαλδάρη κυνηγώντας την παρέα του Παύλου Φύσσα.

Σύμφωνα με την περιγραφή του, άρχισαν να τρέχουν όλοι μαζί ξαφνικά και έστριψαν προς την ίδια κατεύθυνση. Ο ίδιος είδε την ολοκλήρωση της επίθεσης και της δολοφονίας: είπε ότι συμπλέκονταν άτομα στον αριθμό 62 της Τσαλδάρη, το σημείο που σε λίγα δευτερόλεπτα θα μαχαιρωνόταν ο Παύλος. “Υπήρχαν κι άλλα άτομα απέναντι, στο απέναντι πεζοδρόμιο. Παρακολουθούσαν, γενικά υπήρχε οχλαγωγία, φωνάζανε... θα μπορούσαν να εμψυχώνουν... κοιτάγανε προς το 62”. Επιβεβαίωσε ότι ανάμεσα στους απέναντι, που ήταν περίπου 40, ήταν και αυτά τα “άτομα από την Παύλου Μελά που τρέξανε κι εμείς ακολουθήσαμε”. Σε άλλο σημείο της κατάθεσής του ξαναείπε: “Απέναντι [από το σημείο της δολοφονίας] ήταν ο κύριος όγκος από [τους συγκεντρωμένους της] Παύλου Μελά”.

Περιέγραψε ότι στη συμπλοκή που γινόταν στο 62 της Π. Τσαλδάρη, ήταν ο Παύλος Φύσσας, ο Ρουπακιάς και ακόμα 3-4 άτομα. Ρωτηθείς για τον ρόλο αυτών των 3-4, είπε “προσπαθούσαν να καταφέρουν κάποιο χτύπημα στον Παύλο”. Ο ίδιος προσπάθησε να συλλάβει έναν από αυτούς, ανεπιτυχώς: “Έβγαλα τις χειροπέδες... ένας άλλος, ψηλός, είπε ‘άστονα ρε'. Με έσπρωξε. Πέρασαν απέναντι”. Το πέρασμα των 4 συνεργών του Ρουπακιά απέναντι, χωρίς αμφιβολία συνδέει ακόμα περισσότερο το μαχαίρωμα και τον Ρουπακιά με το τάγμα που είχε στηθεί και οχλαγωγούσε. “Δεν γνωρίζω αν ενσωματώθηκαν στους απέναντι”, απάντησε όταν ρωτήθηκε σχετικά, ωστόσο τόνισε ότι μόλις έγινε το μαχαίρωμα “αμέσως διαλύθηκαν”, τόσο αυτοί που ήταν με τον Ρουπακιά, όσο και οι δεκάδες που οχλαγωγούσαν.

Αυτό που έκανε βέβαια έξαλλη την υπεράσπιση ήταν η φράση του: “Η αίσθηση ήταν ότι ο Φύσσας ήταν αμυνόμενος πάντως”, την οποία επανέλαβε τόσο σε ερωτήσεις της έδρας, όσο και σε ερωτήσεις της ίδιας της υπεράσπισης. Οι συνήγοροι της ΧΑ προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν το γεγονός ότι ο μάρτυρας και οι συνάδελφοί του επιχείρησαν να συλλάβουν πρώτα τον Φύσσα -κάτι που δείχνει την ανοχή της αστυνομίας στη ΧΑ και τίποτα άλλο- για να “αποδείξουν” ότι μπορεί και να μην έδινε την εικόνα του αμυνόμενου, ωστόσο ο μάρτυρας επέμεινε. Επιπλέον στην ερώτηση “θεωρήσατε ότι μοναδικός δράστης της ανθρωποκτονίας ήταν ο Ρουπακιάς;” απάντησε “όχι”.

Φονική επίθεση

Τέλος, ο μάρτυρας κατέθεσε ότι είχε κληθεί και σε ένα άλλο περιστατικό που θα απασχολήσει τη δίκη, την οργανωμένη επίθεση στους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, λίγες ημέρες πριν. Και πάλι, δεν δίνει καμία εικόνα συμπλοκής, αλλά ξεκάθαρης φονικής επίθεσης: “Θυμάμαι έναν κύριο που είχε ανοίξει το κεφάλι του με ένα καδρόνι απ' ό,τι μας είπε... Το κέντρο είχε δώσει ότι έχουμε επίθεση σε μέλη του ΠΑΜΕ στο Πέραμα”.

Η στάση της αστυνομίας είναι ένα από τα στοιχεία της κατάθεσής του που απαντάει σε πολλούς από τους υπερασπιστικούς ισχυρισμούς των χρυσαυγιτών, όπως “γιατί να το κάνουν μπροστά σε κόσμο”, “γιατί ο Ρουπακιάς να χρησιμοποιήσει το δικό του αυτοκίνητο”, “γιατί να οχλαγωγούν και να τραβούν την προσοχή προς το σημείο του εγκλήματος” - θέλοντας δηλαδή να ισχυριστούν ότι δήθεν μια καλά οργανωμένη δολοφονία δε θα είχε τέτοια “λάθη”. Οι φράσεις του μάρτυρα “δε μου έδωσαν σημασία”, “πήγα να χειροπεδήσω και ...με έσπρωξε”, “υπήρχαν αστυνομικές δυνάμεις σε όλο το εύρος... δε βρέθηκε κανείς”, ήταν χαρακτηριστικές.

Η υπεράσπιση ισχυρίζεται δε ότι σε έναν πολυσύχναστο δρόμο όπως η Π. Τσαλδάρη αμέσως μετά από ματς, δε γίνεται να μην έχουν βρεθεί περισσότεροι αυτόπτες. Εκτός από την ανοχή της αστυνομίας, αυτό το απαντάει και η χαρακτηριστική παρατήρηση της εισαγγελέως στον Δεληγιάννη: “Όταν κάποιος κατεβαίνει και σκοτώνει εν ψυχρώ, πιστεύετε ότι υπάρχουν πολλοί αυτόπτες που θα τρέξουν να καταθέσουν; Δελ: Όχι. Από φόβο”.

Η υπεράσπιση έτριξε τα δόντια της απέναντι στους μάρτυρες, όσους/ες έχουν ήδη καταθέσει αλλά και σε όσους πρόκειται να καταθέσουν. Συνήγορος έχει προαναγγείλει απειλές προς τον Χατζησταμάτη, τον σωφρονιστικό υπάλληλο που προσπάθησε να ηρεμήσει τα πνεύματα βλέποντας το τάγμα να ετοιμάζεται για την επίθεση έξω από το Κοράλλι. Για τον ίδιο τον Δεληγιάννη άφησαν να εννοηθεί ότι θα βρει τον μπελά του με ανωτέρους του για ελλείψεις στις προανακριτικές του καταθέσεις. Άλλοι συνήγοροι απείλησαν τους δυο επόμενους μάρτυρες που κατέθεσαν στις 14/11, Π. Δημητράκο (ιδιοκτήτη του Κοραλλιού) και Δ. Δημητράκο (αδελφός ιδιοκτήτη), ότι έχουν υποπέσει σε ψευδορκία, παρότι και οι δυο είπαν όσο λιγότερα γινόταν. Ο λόγος είναι η κατάθεσή τους ότι άκουσαν το ποδοβολητό του τάγματος εφόδου!

Στην αρχή της 12ης δικάσιμου (14/11) αλλά και μετά το διάλειμμα, ο Λαγός προσπάθησε για ακόμα μια φορά να κάνει σόου, κατηγορώντας το δικαστήριο για ανικανότητα και προειλημμένη απόφαση και φωνάζοντας ότι “θα το ξεφτιλίσω το δικαστήριό σας”, καθώς τον απομάκρυναν από την αίθουσα. Ακολούθησε η τοποθέτηση του Κ. Πλεύρη, συνηγόρου υπεράσπισης του Λαγού (που είχε εμφανιστεί για πρώτη φορά μετά τον τελευταίο ναζιστικό του χαιρετισμό μπροστά στην έδρα), ο οποίος κατέθεσε... “παράπονο” για το ότι “του στερούνται υπερασπιστικά δικαιώματα”. Στην επόμενη δικάσιμο έχουν κληθεί ο Γ. Δούλβαρης, φίλος του Παύλου Φύσσα και θύμα της επίθεσης, καθώς και η Δ. Ζώρζου.


Επόμενες δικάσιμοι

Δικάσιμες Νοέμβρη: 23/11, 28/11, 30/11
Δικάσιμες Δεκέμβρη: 5/12, 7/12, 12/12, 14/12, 19/12