Εργατικό κίνημα
Εμπρός για νέα Πανεργατική

9/11, Πανεργατική απεργία στην Αθήνα. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

Μετά την επιτυχία της Πανεργατικής και του Πολυτεχνείου να μην περάσει ο προϋπολογισμός-σφαγείο

Η κυβέρνηση της ΝΔ έφαγε δύο δυνατά χαστούκια μέσα σε λίγες ημέρες. Το πρώτο ήταν η πανεργατική απεργία στις 9 Νοέμβρη όπου όλες οι πόλεις πλημμύρισαν από δεκάδες χιλιάδες απεργούς, σε μια απεργία εφάμιλη των μεγάλων πανεργατικών απεργιών της περιόδου των μνημονίων, που ανέτρεπαν τις κυβερνήσεις, την μια μετά την άλλη. Παντού τα απεργιακά συλλαλητήρια ήταν τεράστια, γεμίζοντας όλους με την αυτοπεποίθηση ότι μπορούμε να τους ανατρέψουμε. Το δεύτερο ήταν οι πορείες του Πολυτεχνείου, από τις μεγαλύτερες των τελευταίων χρόνων, που ξαναβγήκε μαζικά στους δρόμους η οργή των εργαζόμενων και της νεολαίας. 

Με την έμπνευση και την αυτοπεποίθηση από αυτές τις δύο μεγαλες κινητοποιήσεις, έχουμε μπροστά μας να δώσουμε την μάχη για να μην περάσει ο νέος προϋπολογισμός - σφαγείο που φέρνει η κυβέρνηση στη Βουλή για ψήφιση τις επόμενες ημέρες. Χρειάζεται να ξεσηκώσουμε και να οργανώσουμε όλους τους χώρους δουλειάς, για να αναγκάσουμε τις συνδικαλιστικές ηγεσίες στη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ, στα Εργατικά Κεντρα και τις Ομοσπονδίες, να προχωρήσουν σε νέα πανεργατική απεργία. 

Ο νέος προϋπολογισμός που φέρνει η κυβέρνηση προβλέπει επιστροφή στα πλεονάσματα για την αποπληρωμή του χρέους, ουσιαστικά επιστροφή στα Μνημόνια. Αυτό σημαίνει νέο κύκλο περικοπών των κοινωνικών δαπανών για Υγεία, Παιδεία, και Πρόνοια. Το τι σημαίνει αυτό μας το έδειξε με καθαρό τρόπο η υπόθεση με την «Κιβωτό», λίγες βδομάδες πιο πριν τα Σεπόλια και πιο πρόσφατα το Αγλαία Κυριακού. Η συρρίκνωση και η διάλυση των κρατικών δομών πρόνοιας σημαίνει μικρά παιδιά, παρατημένα στο έλεος των παπάδων, των ΜΚΟ, των κάθε λογής Μίχων. 

Ο νέος προϋπολογισμός σημαίνει ότι δεν θα γίνει καμία προσληψη στην Υγεία και σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες παρά τις τεράστιες ελλείψεις που έχουν. Αντίθετα η κυβέρνηση προωθεί την πλήρη ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ με όχημα το νέο νομοσχέδιο Πλεύρη – Γκάγκα. Σημαίνει νέο κύκλο ιδιωτικοποιήσεων σε κοινωνικά αγαθά όπως το νερό οι μεταφορές κλπ. 

Ο Μητσοτάκης και οι υπουργοί του συνεχίζουν να μοιράζουν δισεκατομμύρια για εξοπλισμούς και για επιδοτήσεις στις εταιρείες ενέργειας, αλλά προχωράνε σε νέες περικοπές σε βάρος των εργαζόμενων και των αναγκών τους για να αποπληρώνουν δις ευρώ στους τραπεζίτες.

Σύγκρουση

Μετα την πανεργατική απεργία στις 9 Νοέμβρη, μια σειρά από κλάδοι και χώροι συνεχίζουν τη σύγκρουση με την βάρβαρη πολιτική της κυβέρνησης. Στα Νοσοκομεία δίνουν απεργιακή μάχη για να μην περάσει το νομοσχέδιο του Πλεύρη – Γκάγκα που πρακτικά σημαινει την πλήρη ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ. Οι εκπαιδευτικοί αποφάσισαν νεα 24ωρη απεργία στα μέσα Δεκέμβρη διεκδικώντας αυξήσεις στους μισθούς. Στην Μαλαματίνα οι εργάτες μπαίνουν στον πέμπτο μήνα απεργίας. Στην Τράπεζα Πειραιώς απεργούν ενάντια στις απολύσεις. Οι εργαζόμενοι στο Βοήθεια στο Σπίτι έχουν ανοιχτή τη μάχη για την μονιμοποίηση τους και οι εργαζόμενοι στους παιδικούς σταθμούς αντίστοιχα.

Όλες αυτές οι μάχες χρειάζεται να ξαναενωθούν σε ένα νέο γιγάντιο απεργιακό ποτάμι ενάντια στην κυβέρνηση της ΝΔ. Για να σταματήσουμε τις επιθέσεις της και να ανοίξουμε το δρόμο για την ανατροπή της. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει φάει τα μουτρα της σε κάθε της προσπάθεια να κρατήσει πίσω το εργατικό κίνημα. Η πανεργατική απεργία στις 9 Νοέμβρη έδειξε καθαρά ότι η δύναμη είναι στην μεριά των εργατών, είναι στη μεριά της τάξης μας και ο φόβος είναι στη δική τους μεριά, στην κυβέρνηση και τα αφεντικά. 

Γι’ αυτο ξεσηκώνουμε και οργανώνουμε τους χώρους μας. Να προχωρήσουμε σε όλους τους χώρους σε γενικές συνελεύσεις που να πάρουν αποφάσεις για νέα πανεργατική απαιτώντας από τις συνδικαλιστικές ηγεσίες να πάρουν τώρα αποφάσεις. Να οργανωσουμε παντού εξορμήσεις, συσκέψεις, να στήσουμε απεργιακές επιτροπές που να πάρουν  επάνω τους και αυτή την μάχη. Έτσι κινήθηκαν οι δυνάμεις του Συντονισμού Εργατικής Αντίστασης και στήριξαν την επιτυχία της πανεργατικής απεργίας, έτσι βάζουμε να κινηθούμε και την επόμενη περίοδο. Έλα να δώσουμε και αυτήν την  μάχη μαζί.

Συντονισμός Εργατικής Αντίστασης