Καταπίεση και απελευθέρωση
Στους δρόμους ενάντια στους (εκ)βιαστές

Αθήνα. Φωτό: Λένα Βερδέ

Μαχητικές συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις σε μια σειρά πόλεις έγιναν την Παρασκευή 25 Νοέμβρη, Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών. Η σεξιστική βία και καταπίεση, δεμένη με τις επιθέσεις και τα σκάνδαλα της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ήταν στο κέντρο των κινητοποιήσεων.

Στην Αθήνα το παρών έδωσαν σωματεία, γυναικείες συλλογικότητες, κινήσεις μεταναστριών/ών, οργανώσεις της Αριστεράς, πλήθος αγωνιστριών και αγωνιστών όλων των ηλικιών. Ξεχώρισε το πανό της ΕΙΝΑΠ, που προετοιμαζόταν για τις τρεις 24ωρες απεργίες ενάντια στο νομοσχέδιο του Πλεύρη που ιδιωτικοποιεί το ΕΣΥ.

«Φίλοι Μητσοτάκη είναι οι βιαστές - Μίχοι, Εκκλησία και Καπιταλιστές» ήταν το κεντρικό σύνθημα της Κίνησης για την Απεργιακή 8 Μάρτη που είχε καλέσει, μαζί με τη Γραμματεία Ισότητας της ΑΔΕΔΥ και άλλες κινήσεις, τη διαδήλωση. Μαζί της βάδισαν ο Σύλλογος Εργαζόμενων στη Γενική Γραμματεία Ισότητας Φύλων, η ΕΙΝΑΠ, το Σωματείο Εργαζόμενων στο ΓΝΑ Γεννηματάς, το ΣΕΚ και οι φοιτήτριες/ές του. Ανάμεσα στις άλλες συλλογικότητες και οργανώσεις που συμμετείχαν ήταν η Πρωτοβουλία κατά των Γυναικοκτονιών, ο Σύνδεσμός Αλβανίδων Γυναικών, το Μωβ, η Διοτίμα, η Συνέλευση 8 Μάρτη, η Διεθνής Αμνηστία, η νεολαία ΣΥΡΙΖΑ.

Η κινητοποίηση ξεκίνησε με δρώμενα και χαιρετισμούς στην πλατεία Κλαυθμώνος. Το άνοιγμα έκανε η Στέλλα Παλαιολόγου, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζόμεων στη Γενική Γραμματεία Ισότητας Φύλων (ΓΓΙΦ), αναφέροντας, ανάμεσα σε άλλα, στοιχεία του ΠΟΥ σύμφωνα με τα οποία μία στις τρεις γυναίκες παγκοσμίως έχει υποστεί βία κάποια στιγμή στη ζωή της. Περιέγραψε τη σεξιστική βία ως καθημερινότητα στην εργασιακή, κοινωνική και προσωπική ζωή των γυναικών, με ιδιαίτερη ένταση το χρονικό διάστημα της πανδημίας κατά το οποίο οι κλήσεις στη γραμμή 15900 τριπλασιάστηκαν.

Αναφέρθηκε επίσης στο κίνημα #metoo που ανέδειξε μια σειρά βίαιων κακοποιητικών σεξουαλικών συμπεριφορών και βιασμών στον εργασιακό χώρο, από τον αθλητισμό και την τέχνη μέχρι τη δημοσιογραφία. Και έφτασε στην “αντιμετώπιση” του κράτους. «Η πολιτεία κωφεύει. Η ίδια η ΓΓΙΦ που έπρεπε να είναι εκεί, να αρθρώνει λόγο και να παρεμβαίνει με πολιτικές ισότητας οριζόντια, έχει εξαφανιστεί, συρρικνωθεί και μετατραπεί σε Γραμματεία Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής», είπε. «Δεν είναι σπάνιο τα θύματα να βρίσκουν την ετεροχρονισμένη και ακατάλληλη ανταπόκριση αστυνομίας και δικαστικών αρχών. Να περνούν ένα νέο Γολγοθά, να κατηγορούνται οι ίδιες, να στιγματίζονται και να εξευτελίζονται. Η εξάλειψη και η πρόληψη μας αφορά όλες, όλους, όλα. Δεν κλείνουμε τα μάτια και καλούμε τον καθένα και τη κάθε μία να κάνει το ίδιο».

«Ο κόσμος ξεσηκώνεται ενάντια σε μια κυβέρνηση και ένα σύστημα που εκτός από τη φτώχεια και τον πόλεμο, είναι υπεύθυνοι και για το σεξισμό, τη βία, τις δολοφονίες γυναικών», είπε εκ μέρους της Κίνησης για την Απεργιακή 8 Μάρτη και της Γραμματείας Ισότητας της ΑΔΕΔΥ, η Αργυρή Ερωτοκρίτου, γιατρός στο ΓΝΑ Γεννηματάς. «Είναι μια κυβέρνηση που φέρει ακέραια την ευθύνη για τις κακοποιήσεις των γυναικών αλλά και των παιδιών, από το σκάνδαλο στον Κολωνό και τις διασυνδέσεις της ΝΔ με το Μίχο, μέχρι τις υποθέσεις με την Κιβωτό και την ασυλία που είχαν τόσα χρόνια, ακόμα και τη χρηματοδότηση. Είμαστε κομμάτι του κινήματος που στις 9 Νοέμβρη βγήκε με πανεργατική απεργία και την ημέρα του Πολυτεχνείου διαδήλωσε κατά χιλιάδες στις πόλεις όλης της χώρας. Η δύναμή μας είναι μέσα στους χώρους δουλειάς, εκεί που συλλογικά παλεύουμε.

Την ευθύνη για τον βιασμό στον Κολωνό, όσο και αν θέλουν να πλασάρουν ότι την έχει η μάνα, την έχει το σύστημα που έχει διαλύσει τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, το Βοήθεια στο Σπίτι, όλες τις κοινωνικές υπηρεσίες. Τώρα θέλουν να διαλύσουν και τη δημόσια Υγεία. Φέρνω την απόφαση που έχουμε πάρει στην ΕΙΝΑΠ για τριήμερη απεργία την επόμενη βδομάδα. Σας καλούμε όλες και όλους να είστε σε αυτές τις απεργιακές διαδηλώσεις, γιατί διεκδικώντας με τα συνδικάτα μας κοινωνικό κράτος και αυξήσεις είναι ο τρόπος για να παλέψουμε ενάντια στη γυναικεία καταπίεση. Καμία αστυνομία -είδαμε τους μπάτσους να βιάζουν μια γυναίκα μέσα στο ΑΤ Ομόνοιας- δεν μπορεί να φέρει τη λύση. Απεργιακά να αλλάξουμε τη θέση των γυναικών και συνολικά της εργατικής τάξης».

Ακολούθησε διαδήλωση στη Βουλή. «Είμαστε ενάντια στη βία κατά των γυναικών», μας είπε η Σταυρούλα Παπαδημητρίου, μέλος της Γραμματείας Ισότητας της ΑΔΕΔΥ και προεδρεύουσα του Συλλόγου Εργαζόμενων στην Επιθεώρηση Εργασίας. «Οι γυναίκες, όπως και όλοι οι άνθρωποι, θα έπρεπε να ζουν σε έναν κόσμο χωρίς βία, χωρίς απειλή της σωματικής τους ακεραιότητας και ύπαρξης, χωρίς να απειλούνται είτε στο χώρο εργασίας που η βία και η παρενόχληση έχει φτάσει ταβάνι, είτε στο οικείο περιβάλλον. Δυστυχώς οι γυναικοκτονίες στη χώρα μας, νέων ή και ηλικιωμένων γυναικών, γνωρίζουν μια πρωτοφανή αύξηση. Στα δε εργατικά ατυχήματα, και το λέω σαν επιθεωρήτρια εργασίας, οι γυναίκες έχουν υψηλά ποσοστά πια. Ενώ παραδοσιακά αφορούσαν κλάδους όπως πχ είναι ο κατασκευαστικός, με κατά κύριο λόγο αντρικό πληθυσμό, αυτό έχει πλέον μετατοπιστεί.

Υπάρχουν μια σειρά μέτρα, νομικά και άλλα, που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην πρόληψη, καταπολέμηση, δικαίωση θυμάτων κλπ στο χώρο εργασίας. Εμείς ως Γραμματεία Ισότητας της ΑΔΕΔΥ έχουμε κάνει συγκεκριμένες προτάσεις, τόσο για τις γυναίκες που δουλεύουν στο δημόσιο όσο και για όλες. Αλλά δεν λαμβάνονται ή μένουν κενό γράμμα. Είναι πολύ θετικό ότι έχουμε καταφέρει από την ΑΔΕΔΥ επιτέλους μια τεκμηρίωση. Γιατί όταν ξεκινήσαμε να μελετήσουμε την κατάσταση, πολλοί μας έλεγαν ότι εσείς στο δημόσιο τομέα “Τι θέλετε; Δεν χάνετε τουλάχιστον τη δουλειά σας”. Όμως μια δουλειά που σε καταπιέζει, που είναι βραχνάς γιατί ο προϊστάμενός σου σε περνοχλεί, τι να την κάνεις; Είναι λοιπόν πολύ θετικό το βήμα που έγινε, που βγάλαμε τον οδηγό για τη βία και την παρενόχληση, που η ΑΔΕΔΥ πήρε θέση. Tο ζήτημα είναι τώρα πώς θα παντρέψουμε αυτή την τεκμηρίωση με τις διεκδικήσεις, πώς θα γίνει κτήμα και του τελευταίου σωματείου, για να γίνει πράξη ότι κανένας δεν δέχεται βία και παρενόχληση σε κανένα χώρο δουλειάς. Τα συνδικάτα πρέπει να μπουν μπροστά».


Πανελλαδικά

«Η συγκέντρωσή μας στις 25 Νοέμβρη έγινε στο Άγαλμα Βενιζέλου και ακολούθησε πορεία στους δρόμους της πόλης», μας είπε η Χρύσα Καλογεράκη για την κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη. 

«Το κάλεσμα έγινε από πολλές γυναικείες συλλογικότητες και οργανώσεις της αριστεράς. Ως Κίνηση για την Απεργιακή 8 Μάρτη με το πανό, τα συνθήματα και τις προκηρύξεις μας αναδείξαμε ότι η 25 Νοέμβρη δεν είναι απλά μια ημέρα του ΟΗΕ, αλλά ότι έχουμε καταφέρει το κίνημα τα τελευταία χρόνια να βάζει την πολιτική διάσταση του θέματος ενάντια στη σεξιστική βία και καταπίεση, για τα δικαιώματα των γυναικών. Ήταν μια παρέμβαση που έβρισκε μεγάλη ανταπόκριση. Βοηθούσε πολύ και το περιοδικό Σοσιαλισμός από τα Κάτω που διακινούσαμε τα μέλη του ΣΕΚ και το οποίο με τις γυναίκες από το Βοήθεια στο Σπίτι στο εξώφυλλο έδενε την πάλη ενάντια στη ΝΔ και τα σκάνδαλά της με τις διεκδικήσεις για προσλήψεις και χρηματοδότηση των δημόσιων υπηρεσιών, του Βοήθεια στο Σπίτι, των παιδικών και βρεοφονηπιακών σταθμών, των σχολείων και των νοσοκομείων».

«Η διαδήλωση έγινε ύστερα από κάλεσμα γυναικείων συλλογικοτήτων, αλλά με την παρέμβασή μας ως Κίνηση για την Απεργιακή 8 Μάρτη και ΣΕΚ πήρε ευρύτερες διαστάσεις», μας είπε η Τζένη Δεμιρτζίδου για την κινητοποίηση στο Βόλο. «Συγκεκριμένα, στη συνέλευση που γινόταν στην Αρχιτεκτονική ακριβώς πριν την πορεία, οι φοιτήτριες της σχολής ανοίξαμε το θέμα του σεξισμού και των επιθέσεων της κυβέρνησης, της ίδιας που χτυπά και τα πανεπιστήμια, και πήραμε επί τόπου απόφαση να συμμετέχουμε ως σύλλογος με πανό. Η συγκέντρωση έγινε στην πλατεία Αγίου Νικολάου και ακολούθησε πορεία στο κέντρο της πόλης με το σύνθημα “Ρατσισμός, σεξισμός και τρομοκρατία, Κάτω η Νέα Δημοκρατία” να επικρατεί. Συνεχίζουμε με νέα συνέλευση στην Αρχιτεκτονική αυτή τη βδομάδα, ενώ σαν ΣΕΚ οργανώνουμε και την εκδήλωσή μας “Κράτος και Επανάσταση- Η πάλη για τη δημοκρατία σήμερα” την Παρασκευή 2 Δεκέμβρη στο Θόλο».

«Με συγκέντρωση στην πλατεία Αγοράς εκφράσαμε στις 25 Νοέμβρη την οργή μας για την κυβέρνηση της ΝΔ και το σύστημα των πλούσιων εκ-βιαστών που υπηρετεί», μας είπε η Μαρία Νικήτα για την κινητοποίηση στα Χανιά. «Τη συγκέντρωση κάλεσαν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Ενιαίου Πολυτεχνείου και Αρχιτεκτονικής, που συμμετείχαν με πανό, καθώς και εμείς από την Κίνηση για την Απεργιακή Μάρτη, που επίσης είχαμε παρουσία με πανό. Φωνάχτηκαν αντισεξιστικά και αντικυβερνητικά συνθήματα, ενώ κάποια στιγμή από το σημείο πέρασε και μηχανοκίνητη πορεία από οργανώσεις του αντιεξουσιαστικού χώρου».

 

Χανιά. Φωτό: ΣΕΚ Χανίων

 

Θεσσαλονίκη. Φωτό: Ευκλείδης Μακρόγλου

 

Βόλος. Φωτό: ΣΕΚ Βόλου