Εργατικό κίνημα
Εργάτες, Σπουδαστές, Μαθητές της Τέχνης: Ξεσηκωμός!

19/1, Πανκαλλιτεχνική διαδήλωση στην Αθήνα. Φωτό: Μάνος Νικολάου

Παν-καλλιτεχνικός σεισμός ήταν η τέταρτη στη σειρά και μαζικότερη κινητοποίηση εργαζόμενων, σπουδαστών και μαθητών της Τέχνης στις 19/1 στην Αθήνα για την απόσυρση του Προεδρικού Διατάγματος 85 που εξισώνει τα καλλιτεχνικά πτυχία με απολυτήρια Λυκείου. 4ωρη στάση εργασίας είχε κηρύξει η ΠΟΘΑ αλλά και οι ΔΟΕ-ΟΛΜΕ για τους εκπαιδευτικούς των καλλιτεχνικών.

Η κινητοποίηση ξεκίνησε από το Υπουργείο Πολιτισμού, βάδισε την Πατησίων και τη Σταδίου, πέρασε από το Σύνταγμα για να καταλήξει στο Μέγαρο Μαξίμου. Στην πορεία συμμετείχαν δεκάδες μπλοκ από σωματεία, σπουδαστικούς συλλόγους -ανάμεσά τους οι καταλήψεις του Εθνικού Θεάτρου και του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας- και καλλιτεχνικά σχολεία που έκλεισαν, με μαζική συμμετοχή μαθητών και εκπαιδευτικών στον δρόμο.

Η οργή και η αποφασιστικότητα να δώσουν τον αγώνα μέχρι τη νίκη μαζί με τον τρομερό παλμό που έδιναν τα συνθήματα και τα διασκευασμένα -σχετικά με τη μάχη που δίνουν- τραγούδια είχαν σαν αποτέλεσμα μια πολύ εντυπωσιακή πορεία, που ενθουσίαζε όλο τον κόσμο στα πεζοδρόμια. Συνθήματα έδιναν τον τόνο όπως “Μενδώνη, Κεραμέως, ακούστε το καλά, το διάταγμα αυτό θα μείνει στα χαρτιά”, “οι μπάτσοι πτυχιούχοι κι εμείς ερασιτέχνες, να πιάσουμε τα γκλομπ να αφήσουμε τις Τέχνες”, “Μας θέλει μαθητές, το ίδιο σάπιο σύστημα που θρέφει βιαστές” και “10, 100 δεν είναι αρκετές, να κλείσουν τώρα όλες οι σχολές”.

Η συνέχεια δόθηκε με μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Παιδείας τη Δευτέρα 23/1, όπου αντιπροσωπείες από τα καλλιτεχνικά σωματεία και τους σπουδαστές από τις καταλήψεις του Εθνικού Θεάτρου, του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδας και του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας έκαναν συνάντηση με το υπουργείο. Η απάντηση που πήραν ήταν ότι το ΠΔ δεν αποσύρεται και δεν τροποποιείται. Το ΣΕΗ συνεδριάζει την Τετάρτη 25/1 για να ανακοινώσει νέες κινητοποιήσεις σε συντονισμό με την ΠΟΘΑ και τα άλλα σωματεία, ενώ έχει δεσμευτεί ότι θα προχωρήσει σε γενική συνέλευση.


Με αυτό το διάταγμα μπαίνει και η βούλα σε μία απαξίωση χρόνων. Μου αρέσει πάρα πολύ που αντιδρούν οι σπουδαστές και οι σπουδάστριες των σχολών. Είναι η ελπίδα μου αυτά τα παιδιά. Παλεύουν για αυτά τα δεδομένα πράγματα που θα έπρεπε να έχουμε κερδίσει εμείς.

Χρειάζεται μια ολική παν-καλλιτεχνική απεργία. Να κλείσουν τα θέατρα, οι μουσικές σκηνές, όλοι οι χώροι Πολιτισμού αλλά και να μην εμφανίζεται κανείς σε εκπομπές και πουθενά. Θέλω να υλοποιηθεί η υπόσχεση του ΣΕΗ για απεργία διαρκείας. Να γίνει συνέλευση του ΣΕΗ για να αποφασιστεί και να οργανωθεί συλλογικά ώστε να κλείσουν όλα.

Ζώγια Σεβαστιανού,
ηθοποιός

 

Κάναμε κατάληψη σε γυμνάσιο και λύκειο στο Μουσικό Σχολείο Παλλήνης και κατεβήκαμε όλοι μαζικά στην πορεία (19/1).  Όλοι οι συμμαθητές μας συμμετέχουν πολύ δυναμικά με μεγάλη όρεξη και χαρά. Πρώτη φορά βλέπουμε τέτοια ενότητα στο σχολείο, ακόμα και μικρά παιδιά έχουν ξεσηκωθεί. Οι εκπαιδευτικοί έχουν κατέβει κι αυτοί και παλεύουν μαζί μας.

Χρειάζεται να κατέβουν και οι υπόλοιποι μαθητές, όχι μόνο των καλλιτεχνικών, αλλά και όλος ο κόσμος, γιατί ο Πολιτισμός μας αφορά όλους.

Μαθήτριες/τές Μουσικού Σχολείου Παλλήνης

 

Έχουμε συσπειρωθεί και τα τρία έτη της σχολής και συζητάμε για το πώς θα κινηθούμε.  

Προσπαθούμε να στηρίζουμε έμπρακτα και την κατάληψη του Εθνικού, όταν δεν έχουμε πρόβες. Αισθάνομαι ότι ο αγώνας θα κλιμακωθεί κι άλλο, ότι δεν έχουμε φτάσει ακόμα στο ζενίθ. Το αποτέλεσμα θα έρθει μέσα από τον συντονισμό και το καλό είναι ότι διαφορετικές σχολές, δραματικές και χορού, είμαστε σε επικοινωνία μεταξύ μας. Υπάρχει διάλογος και αλληλεγγύη.  

Κατερίνα Σταματάκη,
Σπουδάστρια Δραματικής Σχολής Βεάκη

 

Προσπαθούμε να κάνουμε όσο περισσότερες ακτιβίστικες δράσεις ενημέρωσης του κοινού γίνεται, με καλλιτεχνικά δρώμενα στο δρόμο και σε πλατείες, ενώ έχουν γίνει και τρεις κινητοποιήσεις μέχρι στιγμής. 

Η ανοιχτή στο κοινό κατάληψη του ΚΘΒΕ μπαίνει τώρα στην τρίτη βδομάδα. Έχουμε τη στήριξη των καλλιτεχνών. Το Σάββατο 21/1, έκαναν συναυλία στην κατάληψή μας ο Αγγελάκας, ο Ζερβουδάκης και ο Λεξ. Στα θέατρα του ΚΘΒΕ στο τέλος κάθε παράστασης, οι ηθοποιοί διαβάζουν το κείμενο του ΣΕΗ κι εμείς το δικό μας. Ο κόσμος είναι πάντα ένθερμος, μας καταχειροκροτεί και φωνάζει ότι είναι μαζί μας. Θέλουμε αυτόν τον κόσμο μαζί μας και στον δρόμο και τη στήριξη από σωματεία, όπως γίνεται στην Αθήνα. 

Σπουδαστές/τριες της κατάληψης του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδας, που συμμετείχαν στην κινητοποίηση στο ΥΠΑΙΘ στις 23/1

 

Τα καλλιτεχνικά σχολεία που μέχρι στιγμής είναι εννιά στην Ελλάδα έχουν τρεις κατευθύνσεις: εικαστικών, χορού, θεάτρου-κινηματογράφου. 

Το Προεδρικό Διάταγμα 85 τα πλήττει άμεσα μιας και οι καθηγητές ειδικοτήτων τους είναι ηθοποιοί, σκηνοθέτες κιν/φου, χορευτές. Από αυτούς κανένας δεν έχει αναγνωρισμένο πτυχίο Πανεπιστημίου παρά μόνο οι ηθοποιοί μέχρι το 2003, που τους δίνει εργασιακά δικαιώματα, αλλά όχι εκπαιδευτικά, δηλαδή δεν μπορούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους. Τώρα στερούν και τα εργασιακά. Βάσει του Συντάγματος, για να είναι κάποιος καθηγητής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης πρέπει να έχει πτυχίο πανεπιστημιακής ή τεχνολογικής εκπαίδευσης. Ουσιαστικά κλείνουν όλες τις ειδικότητες στα σχολεία εκτός των εικαστικών γιατί έχουν πτυχίο Καλών Τεχνών. Το αποτέλεσμα είναι ότι φτάνει Φεβρουάριος και τα σχοελία δεν έχουν καθηγητές χορού ή κιν/φου.

Σάνα Σαρρή,
καθηγήτρια θεάτρου

 

Είναι ανήθικο αυτό που κάνουν. Ειδικά σε μας τους χορευτές. Καθημερινά ξυπνάμε πολύ πρωί, κάνουμε προπονήσεις, πρόβες, με πολλούς τραυματισμούς, τενοντίτιδες και πόνο. 

Αίμα, δάκρυα και ιδρώτας κυριολεκτικά. Και μετά για να τελειώσουμε τη σχολή δίνουμε και πτυχιακές. Όλα αυτά για να πάρουμε χαρτί απολυτηρίου Λυκείου; Είναι άδικο. Σε μας τους χορευτές, η ανεργία είναι επίσης τεράστιο θέμα. Είναι πολύ θετικό ότι σήμερα (19/1) υπάρχει τόσος κόσμος.

Αναστασία Ορφανούδη,
χορεύτρια

Ανοιχτή σύσκεψη ΑΣΗ

Ανοιχτή σύσκεψη με όλα τα κομμάτια των καλλιτεχνών, εργαζόμενων και σπουδαστών, καλεί η Ανατρεπτική Συσπείρωση Ηθοποιών την Πέμπτη 26 Γενάρη, 7μμ στον Πολυχώρο “Ρομάντσο” (Αναξαγόρα 3-5):

Με κέντρο την απόσυρση του Προεδρικού Διατάγματος, παλεύουμε ταυτόχρονα για τη δημιουργία Δημόσιων Δωρεάν Πανεπιστημιακών σχολών για τις Παραστατικές Τέχνες και ανοίγουμε τη μάχη για τη Συλλογική Σύμβαση στον κλάδο που εδώ και πάνω από ένα χρόνο δεν έχει προχωρήσει. Να συζητήσουμε και να οργανώσουμε τα επόμενα βήματα κλιμάκωσης του αγώνα για να υλοποιηθεί η δέσμευση του ΣΕΗ για απεργία διαρκείας σε συντονισμό με τους σπουδαστές και τους άλλους κλάδους της Τέχνης.