Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Νεκρός πρόσφυγας στη Ριτσώνα

Σομέ Τσιόνα Ντζίτα

Ο Σομέ Τσιόνα Ντζίτα, πρόσφυγας από το Κονγκό έχασε τη ζωή του το πρωί της Δευτέρας 16/1 στο καμπ της Ριτσώνας. Ο Σομέ ήταν ένας από τους χιλιάδες πρόσφυγες που η κυβέρνηση εκτόπισε σε στρατόπεδα-γκέτο αφότου έκλεισε τον Ελαιώνα και ξεσπίτωσε χιλιάδες που έμεναν σε διαμερίσματα του προγράμματος ΕΣΤΙΑ. Αναγκασμένος να ζει στις άθλιες συνθήκες του στρατοπέδου, αρρώστησε μέρες πριν και ζητούσε επίμονα ιατρική φροντίδα. Τελικά το πρωί της Δευτέρας αποφάσισαν να καλέσουν ασθενοφόρο. Δεν τον πρόλαβαν. 

Για δολοφονία που διέπραξε η πολιτική Μητσοτάκη – Μηταράκη - Μπακογιάννη μιλάει η ΚΕΕΡΦΑ. «Οι πρόσφυγες και οι προσφύγισσες του Ελαιώνα προειδοποίησαν για τις άθλιες και επικίνδυνες συνθήκες αποκλεισμού στα στρατόπεδα-γκέτο έξω από τις πόλεις» καταγγέλει. 

«Δεν ξεχνάμε ότι η Μιμί Μουκάγιε στη Μαλακάσα, o Μακί Ντιαμπατέ στην Κω και ο Ιμπραήμ Εργκιούν στην Κόρινθο, ήταν θύματα των ίδιων άθλιων συνθηκών στα στρατόπεδα του θανάτου. Απαιτούμε να κλείσουν τώρα τα καμπ-στρατόπεδα συγκέντρωσης και να δοθεί άσυλο και στέγη σε όλους τους πρόσφυγες και τις προφύγισσες, μέσα στις πόλεις. Να έρθουν όλοι και όλες στις πόλεις και τις γειτονιές. Να ανοίξουν τα σύνορα, να σταματήσουν οι δολοφονίες και οι πνιγμοί με τις επαναπροωθήσεις του Λιμενικού και της Αστυνομίας. Είναι ώρα να τελειώνουμε με την κυβέρνηση που δολοφονεί πρόσφυγες και Ρομά».


Η οικογένεια του Σομέ Τσιόνα Ντζίτα, με αφορμή το θάνατό του ταξίδεψε στην Ελλάδα από τη Γαλλία όπου ζει. Επισκέφτηκε το καμπ της Ριτσώνας, διαπίστωσε τις άθλιες συνθήκες και με τη στήριξη της ΚΕΕΡΦΑ διεκδικεί δικαιοσύνη. Η Εργατική Αλληλεγγύη μίλησε με τον αδερφό του Σομέ, Ροκσέν, την ανηψιά του, Κορνελί και τον συγκάτοικό του στο κοντέινερ στη Ριτσώνα, Πατί.

Καταρχάς εκ μέρους της Εργατικής Αλληλεγγύης να εκφράσουμε τα συλλυπητήριά μας για τον αδερφό που χάσατε. Πείτε μας τι διεκδικείτε με την παρουσία σας εδώ;

Κορνελί: Έχουμε έρθει από τη Γαλλία για να μάθουμε πώς και γιατί πέθανε ο Σομέ. Ήταν πρόσφυγας στην Αθήνα και βρέθηκε να μένει σε προσφυγικό καμπ στη Ριτσώνα. Μάθαμε ξαφνικά για το θάνατο του. Θέλουμε δικαιοσύνη για τον Σομέ. Οι συνθήκες ζωής σε αυτά τα καμπ είναι τρισάθλιες, απάνθρωπες. Θέλουμε δικαιοσύνη. Είναι ένας άνθρωπος. Θέλουμε δικαιοσύνη απλά.

Ροκσέν: Ζητάμε δικαιοσύνη. Δεν έγιναν τα πράγματα όπως έπρεπε προκειμένου να κρατηθεί ο Σομέ στη ζωή. Ούτε όσον αφορά την ιατρική περίθαλψη που έπρεπε να του παρασχεθεί, ούτε τη μεταφορά του σε νοσοκομείο με ασθενοφόρο. Παρότι υπέφερε, δεν ασχολήθηκαν μαζί του, να τον εξετάσουν να δουν τι είχε. Οι συνθήκες στο καμπ δεν είναι καλές. Βλέποντας αυτά αποφασίσαμε να προσφύγουμε στη δικαιοσύνη. 

Πήγατε στη Ριτσώνα. Περιγράψτε μας τις συνθήκες εκεί. 

Ροκσέν: Σε ένα δωμάτιο 22τ.μ μένουν 8 άτομα. Οι συνθήκες υγιεινής δεν ήταν καθόλου καλές. Μέσα σε αυτά τα δωμάτια βλέπεις κατσαρίδες. Και σε περίπτωση που αρρωστήσεις όπως ο Σομέ, δεν υπάρχει ιατρική υπηρεσία για να ανταποκριθεί στις ανάγκες. Όποιος αρρωσταίνει δεν έχει περίθαλψη. Είδαμε για παράδειγμα μια γυναίκα με πρησμένη κοιλιά -σαν να εγκυμονεί, αλλά χωρίς να είναι έγκυος- και πόναγε πολύ. Κανείς αρμόδιος δεν είχε ασχοληθεί. Μιλάμε για άθλιες συνθήκες. Και καμία εξήγηση, κανένα στοιχείο δεν μας δίνεται από τις αρχές. Οι συνθήκες διαβίωσης και το ζήτημα της Υγείας στο καμπ είναι βασικό πρόβλημα. Το ιατρείο δεν είναι ανοιχτό τα βράδια, ούτε το σαββατοκύριακο. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε είναι κλειστό. Επίσης το γεγονός ότι πολλοί δεν έχουν μπει στη διαδικασία ασύλου σημαίνει ότι δεν έχουν την παραμικρή πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη. Υπάρχουν πολλοί άρρωστοι στο καμπ αυτή τη στιγμή. 

Πατί, εσύ έζησες μαζί με τον Σομέ. Περιέγραψέ μας τη διαδρομή του μέχρι και την περασμένη Δευτέρα που έχασε τη ζωή του;

Πατί: Ο Σομέ ήρθε σαν πρόσφυγας στην Κω. Από εκεί ήρθε στην Αθήνα κι έμεινε στο καμπ του Ελαιώνα. Από τον Ελαιώνα τον έστειλαν στη Ριτσώνα. Εκεί του είπαν ότι για να πάρει τη μπλε κάρτα και να μπει στη διαδικασία ασύλου έπρεπε να πάει στο καμπ της Μαλακάσας. Μπλεγμένος δηλαδή στη γραφειοκρατία που μπλέκουμε όλοι οι πρόσφυγες. Τελικά πέθανε στο καμπ της Ριτσώνας. Εγώ όταν έφτασα στο δωμάτιο που μέναμε με τον Σομέ τον είδα στο πάτωμα. Μου είπε ότι δεν είναι καλά και τον βοήθησα να ανέβει στο κρεβάτι γιατί το πάτωμα ήταν πολύ κρύο. Βγήκα να φωνάξω τον σεκιουριτά για να καλέσει ασθενοφόρο. Οι σεκιουριτάδες με έστειλαν πίσω να πάρω τα χαρτιά γιατί όπως λέγανε δεν μπορούσαν να καλέσουν αλλιώς το ασθενοφόρο. Ξαναγύρισα πίσω όλη τη διαδρομή -πολύ μεγάλη- και μετά πάλι στους σεκιουριτάδες. Κάλεσαν τελικά ασθενοφόρο και ήρθε μετά από μια ώρα. Όταν ήρθε το ασθενοφόρο, ο Σομέ είχε ήδη πεθάνει. Γι’ αυτούς εδώ δεν είμαστε τίποτα. Δεν έχουμε δικαιώματα. Η ζωή μας είναι στα χέρια της διοίκησης του καμπ. Βασικό για εμάς είναι το ζήτημα της Υγείας. Χρειάζεται να υπάρχουν γιατροί, ασθενοφόρο. Για να μην πεθάνει άλλος όπως ο Σομέ. 

Οι συγγενείς και ο συγκάτοικος του Σομέ Ντζίτα μίλησαν στον Στέλιο Μιχαηλίδη

Ο Σομέ, ήταν ένας νέος, υγιής άνδρας. Όπως όλοι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, έκανε τη μόνη, επικίνδυνη και δολοφονική διαδρομή που τους επιτρέπει η Ευρώπη-Φρούριο. Τουρκία, νησιά του Αιγαίου, στρατόπεδο κράτησης, (Ελαιώνας, Μαλακάσα, Ριτσώνα  κλπ). 

 Ο Σομέ το βράδυ της 15/1/23 ήταν ζωντανός και υγιής. Αλλά ήταν κρατούμενος στο στρατόπεδο της Ριτσώνας, στην ευθύνη του ελληνικού κράτους και του Υπουργείου Μετανάστευσης. 

 Στις 6 το πρωί της 16/1/23, ο συγκάτοικος του Πετί, τον βρήκε ζωντανό, να πονά και να ζητά ιατρική βοήθεια. Στο καμπ της Ριτσώνας, με εκατοντάδες κρατούμενους, στην ευθύνη του υπουργείου μετανάστευσης, δεν υπάρχει καμία ιατρική βοήθεια, μέχρι τις 8 το πρωί. Το ασθενοφόρο άργησε μία ώρα. Έφθασε 7:57. Βρήκε τον Σομέ νεκρό. 

Ο Σομέ, θα είχε σωθεί και θα ήταν ζωντανός, αν υπήρχε ιατρική βοήθεια στο καμπ της Ριτσώνας. Η ευθύνη για το θάνατό του βαραίνει μόνο την κυβέρνηση, το Υπουργείο Μετανάστευσης  και την διοίκηση του καμπ Ριτσώνας. 

 Η οικογένειά του ζητά δικαιοσύνη, απόδοση ευθυνών και λογοδοσία.  

 Ο πληρεξούσιος δικηγόρος  Δημήτρης Ζώτος

 

Η κηδεία του Σομέ Ντζίτα θα γίνει την Τετάρτη 25/1 στις 11πμ στο Γ’ Νεκροταφείο στη Νίκαια.

Η ΚΕΕΡΦΑ καλεί σε οικονομική ενίσχυση της οικογένειας στο λογαριασμό στην ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ 167/470832-65, 
IBAN GR78 0110 1670 0000 1674 7083 265