Η Αριστερά
Πρωτοβουλία για Ενωτική Κίνηση της Ριζοσπαστικής και Αντικαπιταλιστικής Αριστεράς: Εκδηλώσεις σε Πάτρα, Θεσσαλονίκη, Χανιά

18/1, Η εκδήλωση της Πρωτοβουλίας στην Πάτρα. Φωτό: ΣΕΚ Πάτρας

Γέμισε την Τετάρτη 18 Γενάρη η αίθουσα του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας στην Πάτρα, στην εκδήλωση που οργάνωσε η Πρωτοβουλία για Ενωτική Κίνηση της Ριζοσπαστικής και Αντικαπιταλιστικής Αριστεράς. Η μαζική συμμετοχή από φοιτητές και φοιτήτριες, αλλά και εργαζόμενους/ες από τα νοσοκομεία, την εκπαίδευση κι άλλους χώρους, παλιούς και νέους αγωνιστές/

ίστριες, επιβεβαίωσε την απήχηση που έχει η Πρωτοβουλία μετά την επιτυχημένη εκδήλωση στο Studio στην Αθήνα.

Την συζήτηση άνοιξαν εκπρόσωποι των δυνάμεων που συγκροτούν την Πρωτοβουλία: ο Αλέξανδρος Ντέκας από την Αριστερή Ανασύνθεση (που μίλησε εκ μέρους και του Σύγχρονου Κομμουνιστικού Σχεδίου), ο Λεωνίδας Μπάτσης από τη ΛΑΕ-Ανυπότακτη Αριστερά, ο Γιάννης Σηφακάκης από το ΣΕΚ και ο Στάθης Αβραμιώτης από την Αναμέτρηση.

«Όλοι τόνισαν πόσο σημαντική είναι η Πρωτοβουλία για Ενωτική Κίνηση της Ριζοσπαστικής και Αντικαπιταλιστικής Αριστεράς», αναφέρει μετά την εκδήλωση το ΣΕΚ Πάτρας. «Μέσα από την συζήτηση αναδείχθηκαν μια σειρά από κοινές αναγνώσεις, αλλά και προβληματισμοί για το βάθος της αντίστασης, τα όρια της ενωτικής κίνησης, αλλά και για τις δυνατότητες που ανοίγονται τόσο στις μάχες όσο και για την συγκρότηση αριστερής ριζοσπαστικής αντιπολίτευσης.

Από την μεριά του ΣΕΚ τονίστηκε η σημασία της ενωτικής δράσης και παρέμβασης στους αγώνες και τις εκλογές όλου του δυναμικού της ριζοσπαστικής και αντικαπιταλιστικής αριστεράς που δεν είναι με την διαχείριση αλλά με την ανατροπή του συστήματος. Απαντήθηκαν οι αναζητήσεις σε σχέση με το πρόγραμμα της Πρωτοβουλίας, για τα αιτήματα που διαμορφώνονται μέσα στους αγώνες από την τάξη μας και πως δένουν και συγκεκριμενοποιούν ακόμα πιο πολύ το αντικαπιταλιστικό μεταβατικό πρόγραμμα. Αλλά και για τη δύναμη της αντίστασης, τη δυνατότητα να τελειώσουμε με την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας από τα κάτω και από τα αριστερά, ανοίγοντας το δρόμο για να συνεχίσουμε απέναντι σε όποια κυβέρνηση προκύψει.

Από όλους τους ομιλητές τονίστηκε ότι η επιτυχία αυτής της εκδήλωσης ανοίγει το δρόμο για να δώσουμε συνέχεια σε βήματα συντονισμού των αγώνων και των αναγκαίων πρωτοβουλιών για να πάρει σάρκα και οστά η Ενωτική Πρωτοβουλία και στην Πάτρα αλλά και συνολικά».

«Η αναγκαιότητα για συστράτευση στο κίνημα μπήκε από όλους τους συντρόφους», είπε στο κλείσιμο ο Αλέξανδρος Ντέκας από την Αριστερή Ανασύνθεση. «Επειδή στο κίνημα ριζώνει αυτό που ονομάζεται ταξική πάλη, επειδή εκεί αναπτύσσονται δυναμικές, πολιτικοποιείται ο κόσμος, οργανώνονται οι διεκδικήσεις, εκεί θα έπρεπε να πατήσει ένα εν δυνάμει μέτωπο της ριζοσπαστικής και αντικαπιταλιστικής αριστεράς. Αλλά προφανώς πρέπει να περνάει και από το ζήτημα του πολιτικού αγώνα και κινήματος, από το πώς οι δυνάμεις της ευρύτερης ριζοσπαστικής και αντικαπιταλιστικής αριστεράς μπορούν να συγκροτούνται με ένα αυτοτελή τρόπο.

Τα αιτήματα προκύπτουν από τα κινήματα και τους κοινωνικούς χώρους: η διεκδίκηση για ΣΣΕ, μισθό και προστασία του εργαζομένου, στη νεολαία και το φοιτητικό κίνημα για τη δημοκρατία μέσα στο πανεπιστήμιο και καλύτερη εργασιακή προοπτική αύριο, τα αιτήματα από το φεμινιστικό κίνημα, από το αντιφασιστικό κίνημα, από τα κινήματα περιβάλλοντος και για τις δημοκρατικές ελευθερίες κλπ. Και προφανώς ένα πλαίσιο πιο στρατηγικών αιτημάτων που αφορούν ζητήματα που άπτονται στον αντιιμπεριαλισμό, τη ρήξη με τα δεσμά της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, που είναι κοινές συνισταμένες σε δυνάμεις μέσα και έξω από την Πρωτοβουλία, αυτό οριοθετεί και το σκοπό της δικιάς μας πρωτοβουλίας και κάθε ενωτικής προσπάθειας της ριζοσπαστικής και αντικαπιταλιστικής αριστεράς.

Το ζήτημα των εκλογών δεν είναι το ιστορικό στοίχημα για αυτό το χώρο, αλλά το πώς θα μπορέσει να δυναμώσει τα σωματεία, να πολιτικοποιήσει, να ριζοσπαστικοποιήσει και να συγκροτήσει δυνάμεις στο επίπεδο της κοινωνίας, έτσι ώστε να οικοδομηθεί ένα ρεύμα το οποίο θα συγκρουστεί και θα δημιουργήσει ένα κύμα ανατροπής της υπάρχουσας πολιτικής. 

Ότι έχει να κάνει με ευρύτερες εκλογικές συνεργασίες, με εισχώρηση σε ευρύτερους και μεγαλύτερους εκλογικούς πολιτικούς σχηματισμούς, παίχτηκε την περίοδο της κρίσης, είναι ζητήματα που σηκώνουν αποτίμηση και για μας οριοθετούν συγκεκριμένα πολιτικά σχέδια ως ηττημένα, πχ με τον κυρίαρχο πόλο που ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ το 2015. Υπό αυτή την έννοια εμείς θεωρούμε ότι αυτή τη στιγμή πρέπει να υπάρξει μέγιστη συσπείρωση δυνάμεων της ριζοσπαστικής και αντικαπιταλιστικής αριστεράς. Αυτό, δυστυχώς ή ευτυχώς, οριοθετείται από τις υπόλοιπες δυνάμεις του ΚΚΕ και του ΜέΡΑ25.

Θεωρούμε ότι η οποιαδήποτε ευρύτερη συστράτευση των δυνάμεων της ΑΝΤΑΡΣΥΑ το επόμενο διάστημα είναι ένα κεντρικό ζήτημα που πρέπει να γίνει και υπάρχουν οι όροι για να γίνει. Έτσι ώστε να βγούμε πιο μάχιμοι στους αγώνες και τις εκλογές. Γενικά βλέπουμε αισιόδοξα τις πράξεις μας, τις δυνατότητές μας, τις δυναμικές που μπορούμε να παράγουμε μέσα στα πλαίσια του κινήματος και επίσης τις δυνατότητες που γεννιούνται στο εσωτερικό μας. Είναι πράγματα που μέσα από την Ενωτική Πρωτοβουλία πρέπει να δημιουργηθούν και να προχωρήσουμε με κοινό βάδισμα σε όλα τα επίπεδα το επόμενο διάστημα».

Θεσσαλονίκη – Χανιά 

Οι ανοιχτές εκδηλώσεις της Πρωτοβουλίας θα συνεχιστούν στη Θεσσαλονίκη και τα Χανιά. Στη Θεσσαλονίκη θα γίνει την Πέμπτη 2 Φλεβάρη στην ΕΔΟΘ στις 6μμ και στα Χανιά το Σάββατο 4 Φλεβάρη στο Εργατικό Κέντρο της πόλης στις 6.30μμ.

«Μετά την Αθήνα και την Πάτρα, οι δυνάμεις που στηρίζουμε την Πρωτοβουλία προχωράμε τον διάλογο που έχει ξεκινήσει και στη Θεσσαλονίκη», μας είπε ο Ευκλείδης Μακρόγλου, από το ΣΕΚ Θεσσαλονίκης. «Είναι ένας διάλογος που και εδώ έχει προκύψει μέσα από την κοινή δράση της ριζοσπαστικής και αντικαπιταλιστικής αριστεράς και το κρίσιμο ρόλο που έχει παίξει στους αγώνες που έχουν δοθεί στην πόλη τα προηγούμενα χρόνια. Αλλά πατάει και στην ανάγκη για να συνεχιστεί ο κοινός βηματισμός μας μέσα στην προεκλογική περίοδο και μετά. Τόσο στις μάχες που έχουμε μπροστά, στις απεργίες, στο γυναικείο, στο αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα. Όσο και στο κεντρικό πολιτικό πεδίο, ώστε να εκφραστεί ο κόσμος της αντίστασης και των κινημάτων που και στη Θεσσαλονίκη αναζητά εναλλακτική όχι στον κοινοβουλευτικό δρόμο αλλά στους δικούς του αγώνες. Σε αυτή την προσπάθεια η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Θεσσαλονίκης έχει ξεχωριστή σημασία να δώσει το παρών, για να κερδίσουμε στην αντικαπιταλιστική προοπτική το μεγάλο ακροατήριο που έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια».