Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Διεθνής μέρα δράσης 18 Μάρτη: Οργανώνουμε τα συλλαλητήρια

Συνεχίζεται η οργάνωση της Διεθνούς Μέρας Δράσης ενάντια στον ρατσισμό και τον φασισμό της 18 Μάρτη, σε γειτονιές, σχολές και χώρους εργασίας. Αποφάσεις συμμετοχής στο συλλαλητήριο στην Αθήνα το Σάββατο 18 Μάρτη στην Ομόνοια 3μμ έχουν πάρει η ΑΔΕΔΥ, το συνέδριο του ΕΚΑ και άλλα σωματεία ενώ συλλαλητήρια θα πραγματοποιηθούν στην Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις. 

«Στις 16/2, μέσα στην εξεταστική, πραγματοποιήσαμε στο ΠΑΔΑ μέρα δράσης για τις 18 Μάρτη. Στήσαμε μικροφωνική που ενημέρωνε για το συλλαλητήριο, βάλαμε αφίσες, φτιάξαμε πανό.  Στη διάρκεια της εξόρμησης, γνωρίσαμε κόσμο που θέλει να βοηθήσει στην οργάνωση του συλλαλητηρίου ενώ ένας φοιτητής οργανώθηκε στο ΣΕΚ. Συνεχίζουμε με νέες μέρες δράσεις και ανοιχτές εκδηλώσεις ενόψει της μέρας των γυναικών στις 8Μ και για τις 18Μ καθώς και με ανακοινώσεις στα τμήματα, τώρα που ξαναρχίζουν τα μαθήματα. Θα βάλουμε την πρόταση για συμμετοχή και στους συλλόγους φοιτητών» δήλωσε στην εργατική αλληλεγγύη ο Γιάννης Μπαρούτσας, φοιτητής στο ΠΑΔΑ. 

«Στη Νίκαια έχουμε βάλει μπρος την καμπάνια για τις 18 Μάρτη: οργανώνουμε πικετοφορία μαζί με τους μετανάστες στις 10 Μάρτη στο Μετρό στη Νίκαια και στις 11 Μάρτη συνεχίζουμε με εκδήλωση στο δημαρχείο της Νίκαιας μαζί με το Ανοιχτό Σχολείο Μεταναστών» μας είπε ο  Γιώργος Σύρος από την ΚΕΕΡΦΑ Νίκαιας. «Η ανταπόκριση είναι μεγάλη, να θυμίσω ότι το προηγούμενο διάστημα πραγματοποιήσαμε πετυχημένες εκδηλώσεις για την προσφυγιά στην επέτειο των εκατό χρόνων της μικρασιατικής καταστροφής, εκδήλωση ενημέρωσης για την δίκη της Χ.Α, εκδήλωση στην πλατεία της Νίκαιας με την Πακιστανική Κοινότητα. Στη γειτονιά μας μένουν πολλοί Πακιστανοί εργάτες και βγαίνουμε μαζί στις εξορμήσεις, μοιράζοντας προκηρύξεις και στη γλώσσα τους και στα ελληνικά». 

Απόφαση να συμμετάσχει στο συλλαλητήριο στις 18 Μάρτη κατά του ρατσισμού και του φασισμού στην Ομόνοια πήρε η Ε’ ΕΛΜΕ Αθήνας. Όπως ανέφερε η Εύα Ηλιάδη, εκπαιδευτικός: «Το ψήφισμα μπήκε στην προηγούμενη γενική συνέλευση και εγκρίθηκε στο αμέσως επόμενο ΔΣ του σωματείου. Μεσολάβησε η εκδήλωση που οργάνωσαν οι Παρεμβάσεις με τον διασώστη Ιάσονα Αποστολόπουλο όπου έγινε μια συγκλονιστική συζήτηση για τη δολοφονική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ στα σύνορα. Μιλήσαμε από κάτω για τις εμπειρίες μας από τις μάχες στα στρατόπεδα -είχαμε παιδιά στα σχολεία μας από τον Ελαιώνα που κυριολεκτικά τα ψάχναμε- αλλά και για τον κρίσιμο ρόλο του κινήματος αλληλεγγύης και στα δύο μέτωπα. 

Αντιρατσιστικά μαθήματα

Στη συζήτηση πολλοί συνάδελφοι έκαναν ερωτήσεις για τα διασωστικά συνεργεία, ενώ συναδέλφισσες πρότειναν να μεταφέρουμε αυτές τις εικόνες στα σχολεία, καλώντας τον Ιάσονα σε εκδηλώσεις εκεί. Έχει σημασία να οργανώσουμε αντιρατσιστικά μαθήματα και να συζητήσουμε με τα παιδιά που κατάγονται από μια σειρά χώρες ενόψει της 18Μ. Το εκπαιδευτικό κίνημα βαδίζει παράλληλα με το αντιρατσιστικό κίνημα, το ένα τροφοδοτεί το άλλο με τα δικά του αιτήματα. Φάνηκε αυτό με την “επιμόρφωση” του υπουργείου που έστειλε στους εκπαιδευτικούς “σενάριο επίλυσης προβλημάτων“ όπου σημειώνεται σαν πρόβλημα ότι “το σχολείο έχει μεταβληθεί σε σταυροδρόμι πολιτισμών και καταυλισμό στιγματισμένων”! To όχι στη αξιολόγηση πάει μαζί με το όχι στον ρατσισμό».

Πέρα από τις εξορμήσεις σε γειτονιές, εργατικούς χώρους και σχολές, συνεχίζονται επίσης οι εξορμήσεις της ΚΕΕΡΦΑ στα καμπ των προσφύγων. Μέσα στο επόμενο δεκαήμερο έχουν προγραμματιστεί να γίνουν δύο επισκέψεις της ΚΕΕΡΦΑ και της Κοινότητας Καμερούν στο στρατόπεδο της Ριτσώνας και μια επίσκεψη της ΚΕΕΡΦΑ Πειραιά στο στρατόπεδο στο Σχιστό. 


«Στο συντονιστικό της κατάληψης της ΑΣΚΤ αποφασίστηκε να γίνει στη σχολή αντιρατσιστική εκδήλωση με θέμα “Ανοίξτε τα σύνορα-σταματήστε τα pushback”, την Τετάρτη 1 Μάρτη. Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει έκθεση φωτογραφίας των φωτορεπόρτερ Μάριου Λώλου και Αλέξανδρου Σταματίου και συζήτηση με ομιλητές τον Μάριο Λώλο, την Ινίνα, προσφύγισσα και τον Πέτρο Κωνσταντίνου συντονιστή της ΚΕΕΡΦΑ» δήλωσε στην Εργατική Αλληλεγγύη ο Γιάννης Μαλινάκης, φοιτητής στην ΑΣΚΤ. «Τα κλειστά σύνορα σημαίνουν πνιγμένους πρόσφυγες. Θα προτείνουμε σαν επόμενο βήμα τη συμμετοχή των φοιτητών στις 18 Μάρτη».