Η Εισαγωγική Επιμόρφωση που ανακοινώθηκε και υλοποιείται από το υπουργείο παιδείας και το ΙΕΠ (Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής) είναι κατάπτυστη, σκοταδιστική, και καταπατά τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών. Ενώ δεν προσφέρει καμία χρησιμότητα στην εκπαιδευτική διαδικασία των μαθητών και καμία υποστήριξη στους εκπαιδευτικούς. Άλλωστε οι εκπαιδευτικοί που καλούνται να επιμορφωθούν εργάζονται πολλά χρόνια στα σχολεία, ίσως και πολλά περισσότερα από τους επιμορφωτές τους. Ενώ οι περισσότεροί από αυτούς έχουν ήδη παρακολουθήσει στο παρελθόν το πρόγραμμα αυτό και είναι απαράδεκτο να καλούνται ξανά.
Είναι ξεκάθαρη η στόχευση του υπουργείου παιδείας και του ΙΕΠ. Μέσα στο περιβάλλον αυταρχισμού και διοικητισμού που διαμορφώνει, επιχειρεί να περάσει την ατομική αξιολόγηση εκβιάζοντας, κρατώντας σε ομηρία και πατώντας τα κεφάλια των νεοδιόριστων εκπαιδευτικών.
Η Κεραμέως και η κυβέρνηση της νέας Δημοκρατίας κάνει μια χυδαία επίθεση στους εκπαιδευτικούς και καταστρατηγεί τα εργασιακά δικαιώματα και το ωράριο των εκπαιδευτικών. Τους καλεί να κάνουν την «εισαγωγική επιμόρφωση» απογευματινές ώρες, την αργία της καθαρής Δευτέρας, μέρες της Μεγάλης Εβδομάδας ή της δεύτερης εβδομάδας του Πάσχα, χωρίς κανένα σεβασμό στον ιδιωτικό χρόνο. Ταλαιπωρώντας χιλιάδες νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς γονείς που έχουν οργανώσει τον χρόνο και τα ωράρια τους για τις απογευματινές δραστηριότητες των παιδιών τους.
Τα θεματικά πεδία περιλαμβάνουν ως διδακτικά αντικείμενα «Το σχολείο των δεξιοτήτων» και την «Εκπαιδευτική Αξιολόγηση και Ποιότητα στην Εκπαίδευση» που είναι όροι που αφορούν τη νεοφιλελεύθερη αντίληψη υπερεθνικών οργανισμών, όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση, για το σχολείο και τη γνώση. Είναι η αντίληψη που το όραμα της είναι ένα σχολείο που δεν θα στοχεύει στην προετοιμασία των μαθητών για να γίνουν αυθεντικοί παραγωγοί γνώσης αλλά εργατικό δυναμικό που θα δουλεύει άκριτα για την κερδοφορία των επιχειρήσεων, εφοδιασμένο με «μισή» γνώση, μια γνώση μετρήσιμη, περιορισμένη.
Εκτός όμως από την καταστρατήγηση του εργασιακού ωραρίου το υπουργείο παιδείας και το ΙΕΠ προσβάλει τους εκπαιδευτικούς με την προχειρότητα του σχεδιασμού αλλά και το αναχρονιστικό περιεχόμενο της επιμόρφωσης. Ενώ το δηλητήριο του ρατσισμού είναι διάχυτο σε όλες τις ενότητες του σεμιναρίου. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι οι εκφράσεις και διατυπώσεις «προβληματικοί μαθητές», «καταυλισμός στιγματισμένων» κλπ. Για αυτή την ρατσιστική επίθεση, η Ελλάν Πασσέ – Πανελλαδική Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομά, έβγαλε ανακοίνωση που στηλιτεύει το περιεχόμενο της εισαγωγικής επιμόρφωσης και ζητάει την απόσυρσή της. Όπως αναφέρει: «Χαρακτηρισμοί βάσει της εξωτερικής εμφάνισης, «αντιμετώπιση» των περιθωριοποιημένων μαθητών και όχι των συνθηκών που γεννούν την περιθωριοποίηση μέσα και έξω από την τάξη, είναι ορισμένα μόνο από τα σκοτεινά σημεία που περιλαμβάνει.
Αντί, λοιπόν το σχολείο να θεωρείται τόπος εξάλειψης του στίγματος, του ρατσισμού και όλων των αντιλήψεων που εμποδίζουν την ίση πρόσβαση και αντιμετώπιση των παιδιών στην εκπαιδευτική διαδικασία, φαίνεται πως μέσα από τα σεμινάρια του ΙΕΠ του Υπουργείου Παιδείας επιχειρεί να ενισχύσει αυτές τις αντιλήψεις.
Παραβίαση
Οι ομοσπονδίες των εκπαιδευτικών ΔΟΕ και ΟΛΜΕ αναδεικνύουν την κατάφορη παραβίαση των εργασιακών δικαιωμάτων, στηλιτεύουν την προχειρότητα και το περιεχόμενο της εισαγωγικής επιμόρφωσης. Από την μεριά τους οι εκπαιδευτικοί διεκδικούν επιμορφώσεις, με απαλλαγή από τα διδακτικά καθήκοντα, εντός του εργασιακού ωραρίου και με ταυτόχρονη απαλλαγή από άλλα καθήκοντα (π.χ. μεταξύ 15-21 Ιουνίου, 1-10 Σεπτεμβρίου). Επιμορφώσεις δια ζώσης με φυσική παρουσία και με την επιστημονική ευθύνη των Πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.
Οι εκπαιδευτικοί διεκδικούν την Επαναλειτουργία της διετούς μετεκπαίδευσης (διδασκαλείων) με νέο πλαίσιο (αυτόνομες μονάδες στο πλαίσιο της λειτουργίας των Παιδαγωγικών Τμημάτων των Πανεπιστημίων) και απαλλαγή από τα διδακτικά καθήκοντα για όλους τους εκπαιδευτικούς της Π.Ε. (δασκάλους–νηπιαγωγούς–ειδικότητες).
Η επιμόρφωση να οργανώνεται από δημόσιους φορείς (σε σύνδεση με τα Πανεπιστήμια–Παιδαγωγικά Τμήματα), να είναι δωρεάν, με απαλλαγή από τα διδακτικά καθήκοντα, απαλλαγμένη από οποιαδήποτε διαδικασία αξιολόγησης των εκπαιδευτικών που θα οδηγεί σε κατάταξή τους με βάση τις επιμορφωτικές δραστηριότητες.
Οι επιμορφωτικές διαδικασίες να προτείνονται, να επιλέγονται και να ελέγχονται από τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς και η επιμόρφωση να γίνεται με ελεύθερη επιλογή, με βάση τα ενδιαφέροντα του εκπαιδευτικού, μέσα από ένα πλήθος προσφερόμενων επιλογών στις ποιες έχει διατυπώσει πρόταση και τις έχει συνδιαμορφώσει.