Διεθνή
Πορτογαλία: Στους δρόμους στη Λισαβόνα

Λισαβόνα, 25 Φλεβάρη. Φωτό: Pedro Nunes/Reuters

Mαζικό συλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο 25 Φλεβάρη στην Πορτογαλία όταν πολλές χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους της Λισαβόνας για να διαδηλώσουν κατά της ακρίβειας.

To κάλεσμα έγινε από το κίνημα για «Δίκαιη Ζωή», που δραστηριοποιείται στις φτωχές συνοικίες της πόλης, με αιτήματα υψηλότερους μισθούς, όρια στις τιμές βασικών αγαθών και φθηνή στέγη καθώς οι τιμές των ακινήτων και των ενοικίων έχουν εκτιναχθεί στα ύψη. Σε αντίθεση με τους μισθούς της Πορτογαλίας που είναι από τους πιο χαμηλούς στην Ευρώπη – με τον κατώτατο να βρίσκεται στα 760 ευρώ, 57 ευρώ πάνω από την Ελλάδα.

Η κινητοποίηση δεν είναι η μοναδική. Πριν από δύο εβδομάδες η συνομοσπονδία συνδικάτων CGTP οργάνωσε μια πανεθνική μέρας δράσης κατά της αύξησης του κόστους ζωής σε όλες τις πόλεις της Πορτογαλίας, απαιτώντας αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις. Στα τέλη του προηγούμενου χρόνου η UGT, η δεύτερη σε μέγεθος συνομοσπονδία της Πορτογαλίας υπέγραψε με τους εργοδότες τετραετή σύμβαση για αυξήσεις ξεκινώντας από 5,1% το 2023 (για να αυξηθεί τα επόμενα χρόνια) όταν ο πληθωρισμός τρέχει κάθε μήνα με διπλάσιο ρυθμό στο 9-10%. Μάλιστα η κυβέρνηση Κόστα (που κέρδισε πέρσι το Γενάρη με άνεση τις εκλογές αλλά ένα χρόνο μετά έχει χάσει περίπου 10 υπουργούς και υφυπουργούς) και στηρίζεται από το Σοσιαλιστικό Κόμμα, δεσμεύθηκε να δώσει φοροαπαλλαγές στους εργοδότες για να τους απαλλάξει από την «χασούρα» της μηδαμινής αύξησης.

Αλλά αυτά δεν έχουν καταφέρει να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις. Στις 27 Φλεβάρη ήταν η σειρά των εκπαιδευτικών να κατεβούν σε διαδήλωση στη Λισαβόνα, με κεντρικό σύνθημα «τα δημόσια σχολεία πεθαίνουν» μετά από κάλεσμα του συνδικάτου «Όλων των Εργαζομένων στην Εκπαίδευση» (Stop) καταγγέλλοντας την κυβέρνηση για τις κακές συνθήκες και τους πενιχρούς μισθούς. Ήταν η τέταρτη κατά σειρά διαδήλωση των εκπαιδευτικών που ξεκίνησαν τις κινητοποιήσεις τους τον Δεκέμβρη.