Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
“Δικοί μας οι νεκροί και στα Τέμπη και στο Αιγαίο”

13/3, Συνέντευξη Τύπου της ΚΕΕΡΦΑ. Φωτό: Μάνος Νικολάου

19 Μάρτη ‘22, Διεθνής μέρα κατά του ρατσισμού και του φασισμού στην Αθήνα. Φωτό: Γιώργος Πίττας

 

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε η ΚΕΕΡΦΑ στις 13/3 ενόψει της διεθνούς μέρας δράσης στις 18 Μάρτη. Μίλησαν ο Πέτρος Κωνσταντίνου, συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ, ο Δημήτρης Ζώτος, δικηγόρος, συνήγορος Πολιτικής Αγωγής στη δίκη της ΧΑ σε πρώτο βαθμό, ο Τζαβέντ Ασλάμ, πρόεδρος Πακιστανικής Κοινότητας Ελλάδος “Η Ενότητα”, η Ζαννέτα Λυσικάτου, γιατρός, μέλος Γενικού Συμβουλίου ΠΟΕΔΗΝ, ο Ηλίας Μούρης, πρόεδρος της Ε' ΕΛΜΕ Αθήνας, ο Βασίλης Κουκαλάνι, ηθοποιός, μέλος του ΣΕΗ, ο Λεωνίδας Κοντουδάκης, αυτόπτης μάρτυρας στη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη, η Ανδριάνα Μπιρμπίλη, από την ομάδα Απόδραση στον λόγο και στην τέχνη και ο Ιάσονας Αποστολόπουλος, διασώστης.

«Από τα Τέμπτη μέχρι το Αιγαίο δολοφονούν. Να τους σταματήσουμε!», τόνισε ο Πέτρος Κωνσταντίνου. «Αυτό είναι το μήνυμά μας. Θέλουμε να θυμίσουμε ότι οι ίδιες οι κυβερνήσεις που με τις πολιτικές των ιδιωτικοποιήσεων οδήγησαν στον θάνατο 57 συνανθρώπους μας, δολοφονούν και πνίγουν στα σύνορα. Δεν είχαν την τεχνολογία να σταματήσουν δύο τρένα που βρίσκονταν στην ίδια γραμμή και πήγαιναν για σύγκρουση, αλλά υπάρχει η τεχνολογία να εντοπίζουν τη μάνα που περνάει τα σύνορα αγκαλιά με ένα παιδί, κρύβεται πίσω από ένα θάμνο και προσπαθεί να περάσει το ποτάμι του Έβρου. Ένοχη είναι η ίδια η κυβέρνηση.

Τα συνδικάτα που απεργούν, η ΑΔΕΔΥ, το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, δεκάδες σωματεία υγειονομικών και εκπαιδευτικών καλούν στο συλλαλητήριο στις 18 Μάρτη στις 3μμ στην Ομόνοια. Μας καλούν να διαδηλώσουμε οι πρόσφυγες από τα στρατόπεδα στη Ριτσώνα και το Σχιστό, οι μετανάστες εργάτες από τη Σκάλα Λακωνίας που δέχονται αυτές τις ημέρες το ανελέητο κυνηγητό από την αστυνομία.

Οι πολιτικές του ρατσισμού ανοίγουν την πόρτα στα “ορφανά” της Χρυσής Αυγής. Το αντιφασιστικό κίνημα κέρδισε τη μάχη να μπουν φυλακή οι φασίστες και δεν θα αφήσουμε να σηκώσουν κεφάλι. Καλούμε λοιπόν σε μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο στις 18/3, που είναι διεθνής μέρα δράσης. Για να ανοίξουν τα σύνορα και να σταματήσουν οι πολιτικές που εξοντώνουν. Οι ζωές όλων μετράνε».

«Δώδεκα ημέρες τώρα, εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου σε όλες τις πόλεις στην Ελλάδα είναι στους δρόμους», σημείωσε ο Δημήτρης Ζώτος. «Διαμαρτύρονται και διεκδικούν δικαιοσύνη για τα θύματα του εγκλήματος στα Τέμπη, ανάμεσα στους οποίους ήταν και δύο νεκροί μετανάστες. Το περασμένο Σάββατο στο Φαρμακονήσι είχαμε πέντε καινούργια θύματα. Μετανάστες που πνίγηκαν στη θάλασσα στην προσπάθειά τους να έρθουν στην Ελλάδα. Διεκδικούμε για όλους τους μετανάστες και τους πρόσφυγες το δικαίωμα για ασφαλή είσοδο σε όλη την Ευρώπη.

Χθες απένειμαν βραβείο Όσκαρ. Εμείς σήμερα απονέμουμε βραβεία για την πιο σκληρή ρατσιστική και ισλαμοφοβική πολιτική. Η κυβέρνηση του Μητσοτάκη παίρνει το πρώτο βραβείο. Είναι αυτή που έχει εγκλείσει όλους τους πρόσφυγες και μετανάστες σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, μακριά από υπηρεσίες Υγείας, και υπεύθυνη για τους θανάτους μέσα σε αυτά. Τελευταίο θύμα ήταν ο Σομέ από το Κονγκό στο στρατόπεδο στη Ριτσώνα. Πέθανε ένας νέος και υγιής, μέχρι τότε, άνθρωπος μέσα σε δύο μέρες από κόβιντ. Πριν από αυτόν, πέθαναν ο Μουκάμπε στο στρατόπεδο της Κω, η Μίμι Μουκάγιε στο στρατόπεδο της Ελασσόνας, ο Εργκούν στο στρατόπεδο της Κορίνθου.

Το δεύτερο βραβείο πάει στον Σουνάκ, τον πρωθυπουργό της Βρετανίας. Μόλις προχτές με νόμο απαγόρευσε στους πρόσφυγες να ζητήσουν άσυλο στη Βρετανία. Είναι ο ίδιος που ταυτόχρονα έδωσε στη γαλλική κυβέρνηση 510 εκατομμύρια ευρώ για να εμποδιζει τους πρόσφυγες να πάνε με τις βάρκες του θανάτου από τη Γαλλία και προσέλαβε 500 φύλακες για τα στενά της Μάγχης. Στη Βρετανία όπως και εδώ ο κόσμος εξεγείρεται ενάντια σε αυτές τις ρατσιστικές πολιτικές. Γι' αυτό στις 18 Μάρτη η μάχη είναι κεντρική για το εργατικό κίνημα και τη νεολαία παντού».

«Υπάρχουν πάρα πολλές καταγγελίες από τους εργάτες γης στη Σκάλα Λακωνίας, στο Άργος και στη Θεσσαλονίκη», δήλωσε ο Τζαβέντ Ασλάμ. «Ο νόμος που έφερε ο Μηταράκης για τη μετανάστευση είναι για να φέρνει σκλάβους. Εργάτης από την Ινδία ήρθε με τη βίζα που εξασφαλίζεται από αυτόν τον νόμο και γύρισε πίσω γιατί δύο μήνες δεν είχε πληρωθεί. Άλλος δούλευε τρεις μήνες και πληρώθηκε μόνο 15 ευρώ. Μήπως ο υπουργός κ. Μηταράκης ήθελε να φέρει κόσμο να δουλέψει χωρίς λεφτά; Στη Σκάλα Λακωνίας η αστυνομία τρεις μέρες κυνηγάει μετανάστες για να τους απελάσει. Έτσι θέλουν να καλύψουν τις ευθύνες τους για τους νεκρούς στα Τέμπη. Αυτό είναι ρατσισμός. Κάθε εργάτης πρέπει να έχει δικαιώματα, από όπου και να είναι να αντιμετωπίζεται με σεβασμό. Μεταχειρίζονται σαν τους χειρότερους εγκληματίες μετανάστες εργάτες επειδή δεν έχουν χαρτιά. Γι' αυτό όλοι ελάτε μαζί μας να διαδηλώσουμε στις 18 του Μάρτη».

«Τέσσερις μόλις μέρες μετά το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη, η κυβέρνηση κατέβασε νομοσχέδιο που ιδιωτικοποιεί την παιδοογκολογική μονάδα “ΕΛΠΙΔΑ” του Αγία Σοφία», επισήμανε η Ζαννέτα Λυσικάτου. «Παίρνει την υπηρεσία για τον παιδικό καρκίνο για να το δώσει στα αρπακτικά της αγοράς. Αυτά τα δημόσια νοσοκομεία είναι ανοιχτά σε όλους τους κατατρεγμένους. Για τις προσφύγισσες και τα παιδιά τους, για τους μετανάστες και τις μετανάστριες, για κόσμο που δεν έχει την οικονομική δυνατότητα. Όλοι πρέπει να έχουν πρόσβαση σε αναβαθμισμένες υπηρεσίες Υγείας. Θα απεργήσουμε και θα διαδηλώσουμε ενάντια στην ιδιωτικοποίηση την Τετάρτη 15/3 στα νοσοκομεία, αλλά και πανεργατικά την επόμενη μέρα. Θα βρεθούμε όλοι και όλες στους δρόμους και στις 18 Μάρτη, για να πούμε ότι θέλουμε λεφτά για τις ανάγκες μας, για τα νοσοκομεία, για τα σχολεία. Παλεύουμε για να έχουν ΑΜΚΑ όλοι οι ανασφάλιστοι, πρόσφυγες και μετανάστες. Είναι η πιο ρατσιστική κυβέρνηση που τολμάει να δίνει τόσα λεφτά για εξοπλισμό ενάντια στους πρόσφυγες και βάζει τα κέρδη πάνω από τις ζωές μας».

«Το πιο επίκαιρο σύνθημα που ακούγεται σε όλη τη χώρα είναι “τα κέρδη δικά τους, οι νεκροί δικοί μας”», υπογράμμισε ο Ηλίας Μούρης. «Χιλιάδες λαού διαδηλώνουν κάθε μέρα σε όλες τις πόλεις. Χιλιάδες μαθητές και μαθήτριες από τα σχολεία τους έστειλαν μηνύματα μη ανοχής. Χαιρετίζουμε τους αγώνες τους και καταγγέλλουμε την προσπάθεια καταστολής τους από την αστυνομία και της απαξίωσής τους από τα συστημικά ΜΜΕ. Εδώ βρίσκεται η γραμμή που ενώνει τα Τέμπη με τα πνιγμένα κορμιά εκατοντάδων κατατρεγμένων μανάδων και παιδιών στο Αιγαίο, με τις εκατόμβες νεκρών της πανδημίας επειδή δεν υπήρχαν ΜΕΘ και γιατροί, με τα εγκαταλελειμμένα και υποστελεχωμένα σχολειά. Μας είπαν ότι για τη δολοφονία στα Τέμπη υπεύθυνος ήταν ο σταθμάρχης. Για τα εργατικά ατυχήματα φταίνε οι απρόσεχτοι εργάτες. Για τους πνιγμούς στο Αιγαίο οι πρόσφυγες που δεν ξέρουν κολύμπι. Στα σύνορα, στις ράγες, στα νοσοκομεία, κάθε μέρα και μια κρατική δολοφονία. Θέλουμε μια άλλη Ελλάδα, που θα σέβεται τον άνθρωπο ανεξαρτήτως φυλής, χρώματος, θρησκείας, μακριά από τη μισαλλοδοξία του φασισμού και του ρατσισμού. Φράχτες στους φασίστες και όχι στους κατατρεγμένους της γης».

Όλα τα αιτήματα

«Ο ρόλος των καλλιτεχνών στην καταπολέμηση του ρατσισμού και του φασισμού είναι πολύ μεγάλος την τελευταία δεκαετία», τόνισε ο Βασίλης Κουκαλάνι. «Η διεθνής μέρα δράσης ενάντια στον ρατσισμό και τον φασισμό στις 18 Μάρτη και οι διαδηλώσεις που γίνονται κάθε χρόνο είναι πολύ σημαντικές. Είναι μία κίνηση που εκφράζει τους καλλιτέχνες, μια ομπρέλα που εμπεριέχει όλα μας τα αιτήματα, για κοινωνική δικαιοσύνη, πολιτικά δικαιώματα, για την ένταξη των μεταναστών και των προσφύγων στην κοινωνία μας με πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες. Καλούμε όλον τον κόσμο, όπως και όλες τις καταλήψεις των καλλιτεχνών που έχουν κερδίσει την εμπιστοσύνη του κινήματος να είναι στις 18 Μάρτη. Πλάι στους κατατρεγμένους όλης της γης, απ' όπου κι αν προέρχονται».  

«Δεκαετίες αγωνίζομαι για να έρθει η δημοκρατία και η ειρήνη», είπε ο Λεωνίδας Κοντουδάκης. «Ως κίνημα καταφέραμε να καταδικαστεί η Χρυσή Αυγή και συνεχίζουμε. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια τα πράγματα έχουν χειροτερέψει, ο ρατσισμός έχει ενταθεί. Λυπάμαι και ντρέπομαι όταν ακούω τον Μηταράκη να λέει πόσους πρόσφυγες εμπόδισαν να φτάσουν. Δεν μας είπε ποτέ πόσοι πνίγηκαν στα νερά του Αιγαίου, πόσα παιδάκια και γονείς, στην προσπάθειά τους να γλιτώσουν από τον κατατρεγμό των πολέμων. Για να πολεμήσω τον ρατσισμό και τον φασισμό, έχω ενταχθεί στην ΚΕΕΡΦΑ τα τελευταία δέκα χρόνια».

«Είμαστε στο πλευρό της ΚΕΕΡΦΑ και καλούμε κι εμείς στις 18 Μάρτη στην αντιρατσιστική και αντιφασιστική κινητοποίηση. Το Αιγαίο έχει γίνει ένα απέραντο νεκροταφείο, πρέπει άμεσα να ανοίξουν τα σύνορα για τους πρόσφυγες. Να έχουν χαρτιά και αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης», ανέφερε η Ανδριάνα Μπιρμπίλη.


Ο Ιάσωνας Αποστολόπουλος στην συνέντευξη Τύπου της ΚΕΕΡΦΑ. Φωτό: Μάνος Νικολάου

 

«Το “δυστύχημα” στα Τέμπη έδειξε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο πώς αντιμετωπίζει η εξουσία τις ζωές των από κάτω, τις ζωές που δεν μετράνε το ίδιο όσο κάποιων άλλων», δήλωσε ο Ιάσονας Αποστολόπουλος. 

«Κρατικές δολοφονίες δεν συμβαίνουν μόνο στα τρένα και στα δημόσια νοσοκομεία, αλλά και στα καμπ των προσφύγων και ιδίως στα σύνορα. Προχτές είχαμε ακόμα ένα ναυάγιο στο Αιγαίο με πέντε νεκρούς και δέκα αγνοούμενους κοντά στο Φαρμακονήσι, την ίδια μέρα που τριάντα πρόσφυγες πνίγονταν ανοιχτά της Ιταλίας, με τις ιταλικές αρχές να μην κάνουν τίποτα παρ' ότι γνώριζαν. Είναι η ίδια πολιτική που εφαρμόζεται στην Ευρώπη. Η πολιτική της μη διάσωσης. Η οποία έχει οδηγήσει σε δεκάδες νεκρούς, που ανήκουν στις ζωές που “δεν μετράνε”, με πιο πρόσφατο παράδειγμα την 4χρονη Λουζίν, που αφέθηκε να πεθάνει από τη δίψα λίγο έξω από την Κρήτη.

Αλληλεγγύη

Αυτή τη στιγμή που μιλάμε στη Σκάλα Συκαμινιάς, ένα μικρό ψαροχώρι στη Λέσβο, κηδεύεται η Αιμιλία Καμβύση, η τελευταία από τις τρεις γιαγιάδες της Λέσβου που έγιναν παγκόσμια σύμβολα αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες. Παρά τη ραγδαία αύξηση του ρατσισμού και της κρατικής βαρβαρότητας, το πνεύμα της αλληλεγγύης παραμένει ζωντανό. Γιατί οι ψαράδες έσωσαν τους 500 πρόσφυγες στην Κρήτη τον Νοέμβρη, όχι το λιμενικό. Πολίτες έσωσαν τους 80 πρόσφυγες από τα βράχια στα Κύθηρα, όχι οι αρχές. Απλός κόσμος στην Ελλάδα δίνει από το υστέρημά του για να βοηθήσει τον απλό κόσμο της Τουρκίας, συντρίβοντας το αφήγημα και των δύο κυβερνήσεων που επενδύουν στο μίσος, στον εθνικισμό και στην πολεμοκαπηλεία.

Δηλώνουμε ότι όσο οι ζωές μας υποτιμούνται, όσο τα κρατικά εγκλήματα παραμένουν ατιμώρητα, όσο οι νεκροί στα Τέμπη αντιμετωπίζονται ως μια στραβή πριν τις εκλογές που πρέπει να μαζευτεί επικοινωνιακά, θα μας βρίσκουν μπροστά τους».