Εργατικό κίνημα
Συνεχίζουμε, κλιμακώνουμε–Νέα Πανεργατική 16Μ

Οι μαζικότατες κινητοποιήσεις ενάντια στο έγκλημα στα Τέμπη με αποκορύφωμα την πανεργατική έκρηξη στις 8 Μάρτη έσπειρε τον πανικό στην κυβέρνηση και στα αφεντικά και γέμισε αυτοπεποίθηση την εργατική τάξη και τη νεολαία να κλιμακώσουν τις μάχες στους χώρους δουλειάς και σπουδών. Νέες κλαδικές απεργίες, φοιτητικά συλλαλητήρια, δράσεις μαθητών σε σχολεία συνέχισαν να πραγματοποιούνται από την επόμενη μόλις μέρα, ενώ οι καταλήψεις των καλλιτεχνών επιμένουν. Συγκεντρώσεις αλληλεγγύης έγιναν ακόμα και σε πόλεις του εξωτερικού.

Την Κυριακή 12/3 από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη μέχρι την Πάτρα, το Ηράκλειο Κρήτης, τη Λάρισα και σε πολλές άλλες πόλεις, πλημμύρισαν ξανά οι δρόμοι με χιλιάδες διαδηλωτές, για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες, για να μην συγκαλυφθεί το έγκλημα της κυβέρνησης. Στην Αθήνα, εργατικά σωματεία, μαζικά μπλοκ φοιτητικών συλλόγων και οργανώσεις της Αριστεράς, ανάμεσα τους η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και το ΣΕΚ, γέμισαν το Σύνταγμα και μετά ένα τεράστιο ποτάμι διαδηλωτών βάδισε την Πανεπιστημίου και κατευθύνθηκε στα γραφεία του ΟΣΕ.

Η επιτυχία της γενικής απεργίας στις 8 Μάρτη ταρακούνησε και τη ΓΣΕΕ. Το 38ο συνέδριο της ΓΣΕΕ, που έγινε την επόμενη ημέρα της απεργίας, ήταν προγραμματισμένο να μείνει μόνο στις αρχαιρεσίες για την εκλογή νέου προεδρείου χάρη στις μεθοδεύσεις των παρατάξεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ΔΑΚΕ και ΠΑΣΚΕ, χωρίς να βγει κανένα πρόγραμμα δράσεων. Αλλά κάτω από την πίεση του πανεργατικού σεισμού, το συνέδριο της ΓΣΕΕ ομόφωνα αναγκάστηκε να καλέσει νέα απεργία την Πέμπτη 16 Μάρτη. Στη συνέχεια, κάλεσε και η ΑΔΕΔΥ για να γίνει η απεργία πανεργατική.

Ξεσηκωμένη βάση

Μετά τις αποφάσεις των δύο συνομοσπονδιών, εργατικά κέντρα, ομοσπονδίες και πρωτοβάθμια σωματεία με έκτακτες συνεδριάσεις προχωρούν σε αποφάσεις συμμετοχής στην νέα γενική απεργία στις 16/3. Τα άλλοτε βραδυκίνητα γρανάζια της γραφειοκρατίας αναγκάζονται να σπεύσουν για να ακολουθήσουν τον ρυθμό που δίνει η ξεσηκωμένη εργατική τάξη στη βάση της. Αυτή η ξεσηκωμένη βάση σε κάθε χώρο δουλειάς είναι η δύναμη για να εξασφαλίσει από τα κάτω ότι η νέα γενική απεργία θα είναι άλλος ένας σεισμός πολλών ρίχτερ και ότι θα υπάρξει συνέχεια μέχρι τη νίκη. 

Σε αυτή την κατεύθυνση οργανώνει ο Συντονισμός Εργατικής Αντίστασης με νέα προκήρυξή του που τονίζει: «Την Πέμπτη 16 Μάρτη συνεχίζουμε και κλιμακώνουμε με νέα πανεργατική απεργία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ για να ανατρέψουμε την κυβέρνηση των δολοφόνων. Οργανώνουμε τους χώρους μας για να εξασφαλίσουμε ότι η νέα πανεργατική θα είναι ακόμη μεγαλύτερη από την απεργία στις 8 Μάρτη που ήταν σεισμός!

Ούτε τα υποκριτικά “συγγνώμη” ούτε οι προκλητικές κραυγές για το «ανθρώπινο λάθος» του σταθμάρχη δεν καταφέρνουν να συγκαλύψουν τις πραγματικές ευθύνες. Μια κυβέρνηση που κατάφερε να εξασφαλίσει την τελευταία λέξη της τεχνολογίας των υποκλοπών για να παρακολουθεί όποιον ήθελε, δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την παρακολούθηση της κυκλοφορίας των τρένων ώστε να μην βρίσκονται σε πορεία σύγκρουσης για πολλή ώρα με τραγικά αποτελέσματα.

Γι’ αυτό την ίδια ώρα που χύνουν δάκρυα για τους νεκρούς που έφερε η ιδιωτικοποίηση των σιδηροδρόμων, την ίδια ώρα ιδιωτικοποιούν το Παιδοογκολογικό στο νοσοκομείο “Αγία Σοφία”, χαρίζοντάς το στην Μ. Βαρδινογιάννη. Γι’ αυτό και οι εργάτες/τριες της Υγείας απεργούν την Τετάρτη 15 Μάρτη  

Συνεχίζουμε λοιπόν για να ανατρέψουμε την κυβέρνηση των δολοφόνων και να επιβάλουμε ότι νόμος είναι το δίκιο του εργάτη. Για να μπει τέρμα στις ιδιωτικοποιήσεις που δολοφονούν, για να περάσουν όλα τα δημόσια αγαθά και ο πλούτος που παράγουμε στα χέρια των εργατών και των εργατριών».


ΑΘΗΝΑ προσυγκέντρωση Υπουργείο Εργασίας 10πμ,
συγκέντρωση Σύνταγμα 11πμ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ προσυγκέντρωση Εγνατίας και Αριστοτέλους 10.30πμ,
συγκέντρωση Σιδηροδρομικός Σταθμός 11.30πμ
ΧΑΝΙΑ Πλατεία Αγοράς 10πμ
ΗΡΑΚΛΕΙΟ Πλατεία Ελευθερίας 11πμ
ΓΙΑΝΝΕΝΑ Κεντρική Πλατεία 11πμ
ΞΑΝΘΗ Εργατικό Κέντρο 10.30πμ
ΠΑΤΡΑ Πλατεία Γεωργίου 10.30πμ
ΒΟΛΟΣ Πλατεία Ελευθερίας 10.30πμ
ΑΓΡΙΝΙΟ Πλατεία Δημοκρατίας 10.30πμ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ Εργατικό Κέντρο 10.30πμ
 

Προσυγκεντρώσεις και πούλμαν για την πανεργατική απεργία 16 Μάρτη

Δυτικά
Άγιοι Ανάργυροι - κεντρική πλατεία, 8.45πμ
Ίλιον - κεντρική πλατεία, 9πμ
Πετρούπολη - Λακιώτης (Θηβών), 9.15πμ
Περιστέρι - ΜΕΤΡΟ Ανθούπολη,  9.30πμ
Αιγάλεω - Θηβών και Λεωφόρος Αθηνών, 9.45πμ
 
Βορειοδυτικά
Μαρούσι - ΗΣΑΠ, 8.30πμ
Ν. Ηράκλειο – Σινέ 3 Αστέρια, 8.45πμ
Ν. Ιωνία - πλατεία Σημιριώτη, 9πμ
 
Βορειοανατολικά
Αγία Παρασκευή  - Δημαρχείο, 8.30πμ
Νομισματοκοπείο - ΜΕΤΡΟ, 8.45πμ
 
Νότια
Ελληνικό - ΜΕΤΡΟ, 8.45πμ
Άλιμος - ΜΕΤΡΟ, 9πμ 
Νέα Σμύρνη - Polis Park, 9.20πμ
Καλλιθέα - Δαβάκη και Θησέως, 9.30πμ
 
Ανατολικά
Ζωγράφου - Ιλίσια, ΜΕΤΡΟ Μέγαρο Μουσικής 9.25πμ
Παγκράτι - Βύρωνας, ΜΕΤΡΟ Ευαγγελισμός 9.30πμ
 
Πειραιάς
Πειραιάς - Δημοτικό Θέατρο, 9πμ
Κορυδαλλός - Δημαρχείο, 9πμ
Νίκαια - Κρατικό Νίκαιας, 9.15πμ
 
Κέντρο 
Πετράλωνα - ΗΣΑΠ, 9.15πμ
Κουκάκι - ΜΕΤΡΟ Συγγρού - Φιξ 9.30πμ
Αμπελόκηποι - ΜΕΤΡΟ, 9.15πμ
Γκύζη - Εφετείο 9.15πμ
Κυψέλη - πλατεία Γρηγόρης, 9.15πμ
Πατήσια - πλατεία Αμερικής, 9.15πμ