Διεθνή
Βρετανία: Πώς η επίθεση στο Λίνεκερ έγινε αυτογκόλ για τη ρατσιστική δεξιά

Σε αυτογκόλ για το BBC αλλά και για τη δεξιά κυβέρνηση της Βρετανίας εξελίχθηκε η επίθεση που εξαπέλυσαν κατά του Γκάρι Λίνεκερ. Η ιστορία ξεκίνησε όταν ο Λίνεκερ, τέταρτος μεγαλύτερος σκόρερ στην ιστορία της Εθνικής Αγγλίας και πλέον ένας από τους πιο διάσημους αθλητικούς σχολιαστές, τοποθετήθηκε στο twitter ενάντια στην ρατσιστική προπαγάνδα της κυβέρνησης. Σχολιάζοντας το λόγο της αρχιρατσίστριας Υπουργού Εσωτερικών, Σουέλα Μπράβερμαν, έγραψε “Για έλεος, αυτά τα πράγματα είναι απαίσια. Δεν υπάρχει τεράστια είσοδος προσφύγων. Υποδεχόμαστε πολύ λιγότερους πρόσφυγες από οποιαδήποτε άλλη μεγάλη ευρωπαϊκή χώρα. Όλα αυτά δεν είναι παρά μια αδιανόητα σκληρή πολιτική που στρέφεται κατά των πιο αδύναμων, σε μια γλώσσα που δεν διαφέρει πολύ από αυτή που χρησιμοποιούσαν στη Γερμανία στη δεκαετία του ‘30”.

Ξαφνικά, το BBC που κομπάζει για τις αξίες του και την ελευθερία λόγου του, ανακάλυψε ότι ο Λίνεκερ παραβιάζει την πολιτική ουδετερότητα και πως το σχόλιό του είναι προσβλητικό γιατί συγκρίνει την κυβέρνηση με τους ναζί. Έτσι τον έκοψαν προσωρινά από την εκπομπή που παρουσιάζει, το Match of the Day. Η εκπομπή του είναι η αθλητική εκπομπή με τη μεγαλύτερη ιστορία στον κόσμο. Μπαίνει στα βρετανικά σπίτια κάθε Σάββατο βράδυ από το 1964. Ο Λίνεκερ την ανέλαβε από το 1999 και έτσι έχει συνδέσει το πρόσωπό του με το σαββατιάτικο σχολιασμό για μια ολόκληρη γενιά. Δεν είναι τυχαίο ότι το BBC τού πληρώνει ένα μισθό 130 χιλιάδες ευρώ το μήνα.

Η επίθεση, συνεπώς, στον Λίνεκερ δεν ήταν τυχαία. Η διοίκηση του BBC ήθελε να δείξει με τον πιο έντονο τρόπο ότι ευθυγραμμίζεται με την ανοιχτή ρατσιστική στροφή της κυβέρνησης. Η δεξιά κυβέρνηση του Σουνάκ, πιεσμένη από τη διαχείριση όλων των κρίσεων που πετάει σαν μπαλάκι ο ένας βρετανός πρωθυπουργός στον άλλο, κάνει το ρατσισμό κατά των προσφύγων σημαία της. Η Σουέλα Μπράβερμαν είναι η βασική σημαιοφόρος, κάνοντας καθημερινές χυδαίες επιθέσεις. Στο βίντεο το οποίο σχολίασε ο Λίνεκερ, η Μπράβερμαν κλαιγόταν λέγοντας πως η βρετανική οικονομία δεν αντέχει να πληρώνει άλλα ξενοδοχεία για τους πρόσφυγες. Είναι μια οργανωμένη προσπάθεια να ρίξουν την ευθύνη για την κατάρρευση των δημόσιων υπηρεσιών, πρώτα και κύρια της υγείας, στους πρόσφυγες.

Παταγώδης αποτυχία

Αν είχε πετύχει το στόχο της η διοίκηση του BBC, η δημόσια τηλεόραση θα είχε κάνει ένα μεγάλο βήμα προς τα ρατσιστικά σκανδαλοθηρικά έντυπα που κάθε μέρα βγαίνουν με ψεύτικες ιστορίες για τους πρόσφυγες που κάνουν μπάνιο στις πισίνες των ξενοδοχείων και απολαμβάνουν τις υπηρεσίες σπα. Όμως, το σχέδιο απέτυχε παταγωδώς. Τη Δευτέρα 13 Μάρτη, ο γενικός διευθυντής του BBC ανακοίνωσε πως ο Λίνεκερ επιστρέφει στην εκπομπή. Ζήτησε συγγνώμη και έριξε το φταίξιμο στους ασαφείς κανόνες για τη συμπεριφορά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που εισήχθησαν το 2020.

Η νίκη εξελίχθηκε σε τρία ταυτόχρονα μέτωπα. Πρώτον, μέσα στο ίδιο το BBC, οι συνάδελφοι του Λίνεκερ, ανάμεσά τους και άλλοι διάσημοι πρώην αθλητές, όχι απλά τον στήριξαν, αλλά απέσυραν τη συμμετοχή τους από αθλητικές εκπομπές, ενώ και οι συμπαρουσιαστές του αρνήθηκαν να αναπληρώσουν το κενό. Η αλληλεγγύη απλώθηκε στο ραδιόφωνο, όπου ακυρώθηκαν και λάιβ αναμεταδόσεις. Και στο χώρο του αθλητισμού, όλο και περισσότεροι, ανάμεσά τους ολόκληρη η Ένωση των Ποδοσφαιριστών ξεκαθάρισαν πως σταματάνε να κάνουν δηλώσεις στο BBC μέχρι να επιστρέψει ο Λίνεκερ.

Δεύτερον, ήταν μια μάχη για την ελευθερία λόγου. Πολλοί ανέδειξαν το γεγονός ότι σχολιαστές και παρουσιαστές του BBC έχουν απόψεις τις οποίες προωθούν ακόμη και μέσα από τις εκπομπές τους, αλλά όταν αυτές οι απόψεις στηρίζουν την κυβέρνηση, δεν θεωρούνται “παράβαση των κανόνων”.

Τρίτον, ήταν μια μάχη επί της ουσίας ενάντια στη ρατσιστική πολιτική της κυβέρνησης. Ενόψει των αντιρατσιστικών συλλαλητήριων το Σάββατο 18 Μάρτη, η υπόθεση έγινε αφορμή για το αντιρατσιστικό κίνημα να απλώσει το μήνυμα και να ξεσκεπάσει τα ψέματα της κυβέρνησης. Οι τοπικές κινήσεις “Stand Up to Racism” βγήκαν στους δρόμους με σύνθημα “Ο Γκάρι Λίνεκερ έχει δίκιο”. 53% του κόσμου δήλωσε στις δημοσκοπήσεις ότι συμφωνεί με το Λίνεκερ, διπλάσιοι από όσους δήλωσαν υπέρ του BBC. Η νίκη είναι μεγάλο κρατούμενο για τη συνέχεια.