Εργατικό κίνημα
Η μάχη στα Παίδων

15/3, Νοσοκομεία Παίδων. Φωτό: Μάνος Νικολάου

Απεργιακή κινητοποίηση πραγματοποίησαν στις 15/3 οι υγειονομικοί ενάντια στο νομοσχέδιο που ιδιωτικοποιεί την παιδοογκολογική μονάδα «ΕΛΠΙΔΑ», παράρτημα των νοσοκομείων Παίδων Αγλαΐα Κυριακού και Αγία Σοφία, διεκδικώντας ταυτόχρονα τη στήριξη του ΕΣΥ με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και υλικοτεχνικές υποδομές. 

Πρόκειται για τη μοναδική παιδοογκολογική μονάδα στη χώρα και σε αυτήν εφαρμόζεται για πρώτη φορά στην ιστορία του ΕΣΥ απόσπαση υπηρεσίας από δημόσιο νοσοκομείο για να γίνει Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου. Αμέσως μετά το έγκλημα στα Τέμπη, την ίδια δολοφονική συνταγή που ακολούθησαν στον ΟΣΕ, την προωθούν στη δημόσια Υγεία και μάλιστα στον τομέα του παιδικού καρκίνου.

Η πορεία ξεκίνησε από την πύλη του Αγία Σοφία, διαδήλωσε στη Μικράς Ασίας στο Γουδί και τη Βασιλίσσης Σοφίας για να καταλήξει στο Σύνταγμα έξω από τη Βουλή, όπου η Νέα Δημοκρατία ψήφισε μόνη της το νομοσχέδιο εκείνη τη μέρα. Ο κόσμος στους δρόμους και τα μπαλκόνια έδειχνε τη στήριξή του στους υγειονομικούς με χειροκροτήματα στο πέρασμα της πορείας.

Συμμετείχαν με πανό σωματεία εργαζομένων από τα νοσοκομεία Αγλαΐα Κυριακού, Αγία Σοφία, Άγιος Σάββας, Γεννηματάς, Έλενα Βενιζέλου, Ευαγγελισμός, η 5μελής επιτροπή ΕΙΝΑΠ του Αγία Σοφία, ο Σύλλογος ειδικευόμενων Ιατρών ΨΝΑ Δαφνί, ο Σύλλογος Γονέων “η Αγία Σοφία” και η ΠΟΕΔΗΝ. Μαζί τους εργαζόμενοι και από άλλα νοσοκομεία της Αττικής και φοιτητές της Ιατρικής Σχολής, που ο σύλλογός τους είχε πάρει απόφαση συμμετοχής στην κινητοποίηση.

«Οι ιδιωτικοποιήσεις που περνάει αυτές τις μέρες η κυβέρνηση αποτελούν πρόκληση για όλον τον κόσμο των νοσοκομείων και όλο τον λαό», είπε ο Κώστας Καταραχιάς, γιατρός, μέλος ΔΣ της ΕΙΝΑΠ, στον χαιρετισμό του στη συγκέντρωση έξω από τη Βουλή. «Μπορούμε να τους τσακίσουμε με απεργιακή κλιμάκωση και να δικαιωθούν τα αιτήματά μας. Η κυβέρνηση προσπαθεί να ρίξει τις ευθύνες για το έγκλημα στα Τέμπη στους εργαζόμενους, τους συνδικαλιστές και τα σωματεία. Το ίδιο κάνει και στα νοσοκομεία με τη δίωξη της Αργυρής Ερωτοκρίτου,η οποία μόλις διορίστηκε στον Ευαγγελισμό μετακινήθηκε δυσμενώς από τη διοίκηση του νοσοκομείου στην Πολυκλινική».

Τον λόγο πήρε και η Κατερίνα Πατρικίου, πρόεδρος σωματείου εργαζομένων νοσοκομείου Άγιος Σάββας τονίζοντας: «Όπως και κάθε φορά, είμαστε και σήμερα πλάι στους εργαζόμενους των δύο νοσοκομείων Παίδων που χτυπιούνται από την κυβέρνηση. Την ώρα που εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου σε όλη τη χώρα διαδηλώνουμε και φωνάζουμε ότι οι ιδιωτικοποιήσεις δολοφονούν, αυτή η κυβέρνηση ψηφίζει την ιδιωτικοποίηση του παιδοογκολογικού. Ζητάμε από τις ομοσπονδίες απεργιακή συνέχεια για να τους ρίξουμε με κρότο». 

Σε 48ωρη απεργία προχώρησε και το προσωπικό των χειρουργείων του Αγλαΐα Κυριακού τις δύο προηγούμενες ημέρες 13 και 14 Μάρτη, ζητώντας την κάλυψη της ΠΟΕΔΗΝ για να συνεχίσουν απεργιακά μέχρι να καλυφτούν με μόνιμο προσωπικό οι τραγικές ελλείψεις που κάνουν τις συνθήκες επικίνδυνες για τα παιδιά και εξοντωτικές για το προσωπικό. «Μας χρωστάνε άδειες από το 2021, δηλαδή πάνω από 80 μέρες, ενώ ταυτόχρονα κόβονται και τα ρεπό, γιατί δεν υπάρχει προσωπικό για να λειτουργήσουν τα χειρουργεία. Δεν ξεκουραζόμαστε και μπορεί να γίνουμε επικίνδυνοι για τους ασθενείς», δήλωσε στην Εργατική Αλληλεγγύη η Στέλλα Μανιού, νοσηλεύτρια στα χειρουργεία του Αγλαΐα Κυριακού. «Γι' αυτό κάναμε 48ωρη απεργία και ζητάμε από την ΠΟΕΔΗΝ να μας καλύψει για να κάνουμε απεργία διαρκείας. Έχουμε φτιάξει απεργιακή επιτροπή που κρίνει ποια είναι τα πραγματικά έκτακτα χειρουργεία που πρέπει να γίνουν. Το βλέπω και στο κίνημα για τα Τέμπη ότι ο κόσμος δεν έχει σκοπό να υποχωρήσει πια».